Wenen bezienswaardigheden & tips - Reisblog Manon Ruitenberg Manon Ruitenberg ...
38

Wenen bezienswaardigheden & tips

Update: 3-8-2019

Eén van de leukste stedentrips ooit was voor mij Wenen. Ik ben dol op geschiedenis en cultuur. Houd je hier ook van? Geloof me dan kun je zeker je hart ophalen in Wenen. Dit heb ik dan ook met volle teugen gedaan. Wenen staat bekend om zijn klassieke, barokke bezienswaardigheden en uiteraard mogen de nodige paleizen ook niet ontbreken. Een bezoek naar Wenen brengt je ook dichterbij een van de iconische vrouwen van Oostenrijk: Sisi.

Deze bezienswaardigheden in Wenen moet je echt hebben gezien, daarnaast geef ik nog meer tips om Wenen tot een geweldige trip te maken.

Verkeerde back-up

Owja, wellicht zal het je straks opvallen maar de foto’s die op deze pagina staan komen helaas niet van eigen hand. Ik heb ze gedownload van Pixabay. Want wat wilde het geval. Ik had geweldige foto’s gemaakt tijdens mijn trip en gelukkig had ik deze foto’s verwerkt in een foto album van Albelli. Voor deze blog wilde ik enkele foto’s toevoegen. Toen ik klikte op mijn digitale map trof ik de map leeg aan. Geen foto meer te bekennen. Alle foto’s waren foetsie. Ik moest hier wel een traantje om laten. Gelukkig had ik mijn foto album nog. Zorg voor een goede back-up, lees even mijn blog ‘Hoe zorg je voor een goede back-up‘.

Wenen

Wenen de hoofdstad van Oostenrijk, gelegen aan de rivier de Donau met een inwonersaantal van 1.8 miljoen. Je kunt dit met recht een grootte stad noemen. Maar Wenen is ook veelzijdig! Wenen staat bekend om zijn klassieke muziek en opera. Veel beroemde componisten hebben gewoond of gewerkt in Wenen, denk aan Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven of Johann Strauss. Ook kent Wenen veel architectuur uit verschillende periodes, maar de barokke architectuur is hiervan toch de bekendste.

De habsburgers speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van grote delen van Europa (denk aan Boedapest), maar ook in Wenen hebben ze hun voetafdrukken achtergelaten. Dit in de periode van de 13e eeuw tot begin 20e eeuw.

Wenen infographic

wenen bezienswaardigheden infographic

Wenen bezienswaardigheden

Doordat Wenen zo’n rijke geschiedenis heeft, zijn er heel veel leuke bezienswaardigheden. Niet alleen voor cultuur en geschiedenis nerds, maar ook als je er gewoon even lekker tussen uit wilt. Want in deze stad vind je een dierentuin, pretpark en diverse (stads) parken waar je je kunt vermaken.

Ringstrasse Wenen welke bezienswaardigheden?

De Ringstrasse is een soort boulevard met verschillende bezienswaardigheden in Wenen. Ben jij benieuwt wat je hier zeker moet ontdekken?

ultieme reis en fotografietips

Voor je verder gaat lezen, raad ik je aan​ om het ​GRATIS​ e-book 'Ontdek de 33 ultieme reis- en fotografietips voor de beste reisfoto's.' te lezen. Voorzien van prachtige foto's. >> ​​download hier(klik op het blauw)

Owja je kunt uiteraard lopend alles zien, maar ook met de tram die over de gehele boulevard loopt, kom je langs alle bezienswaardigheden.

wenen bezienswaardigheden
Operahuis in Wenen @ pixabay

Operahuis (Weense Staatsopera)

Het operagebouw, gelegen aan de Ringstrasse is het project van Frans Jozef om de culture en politiek instellingen met elkaar te verbinden.  Het operahuis is een van de eerste gebouwen aan de Ringstrasse. Dit gebouw is een van de bekendste opera’s ter wereld en geroemd om de akoestiek. Gedurende de Tweede Wereldoorlog is het gebouw voor een groot deel verwoest. Na een grondige verbouwing en reconstructie kon dit gebouwd de deuren weer openen in 1955.

Eerder bezocht ik in Boedapest een operahuis, ik sloeg in Wenen een rondje over. Wil jij echter wel een concert of opera bijwonen in het Staatsopera van Wenen kijk dan even hier.

Rathaus

Gelegen aan de Ringstrasse ligt dit Harry Potter achtige gebouw, het stadhuis (Rathaus) van Wenen. Een neogotische gebouw, waar vandaag de dag nog steeds het gebouw waar de Weense stadsbestuur in zetelt. Het gebouw is in 1883 afgebouwd. Het plein voor het stadhuis is jaarlijks een plek waar een deel van de kerstmarkt plaats vindt.

Votiefkerk

Een kerk ook gelegen aan de Ringstrasse is de Votiefkerk. Een gigantisch bouwwerk in de neogotische stil. De reden van de bouw: toen de aanslag op keizer Frans Jozef 1 van Oostenrijk mislukte werd er een collecte gehouden, zodat de bouw van deze Votiefkerk kon worden gebouwd. Votiefkerk is een gelofteoffer, dus omdat de moordaanslag mislukte, werd God bedankt.

Heldenplatz en omgeving

De Heldenplatz is een belangrijke historische plein in Wenen. Aan de ene zijde van het plein kun je de Horburg Paleis vinden en aan de andere zijde kom je richting Ringstrasse. Wat kun je hier nog meer bezichtigen?

Hofburg Paleis

Het hofpaleis van onder andere Franz Ferdinand en zijn Sisi. Een van de grootste bezienswaardigheden in Wenen en niet zonder reden. Hier vind je verschillende koninklijke appartementen, met meer dan 2000 kamers, met diverse stijlen, van gotisch tot barrok.

De bouw van dit paleis begon in de jaren 1275 tot 1916, waarbij het telkens werd uitgebouwd. De habsburgers zelf gebruikte het paleis meer voor officiële gelegenheden en waren eerder te vinden in hun geliefde Schloss Schönbrunn. Hedendaags wordt de hofburg nog steeds gebruikt door de bondspresident en voor officiële gelegenheden.

Doordat er zoveel te zien is in het paleis, kun je er onmogelijk met 2 uur doorheen. Maak vooraf je keuze, wat je wel en niet wilt zien. Ik zelf bezocht de Kaiserappartements (de prive-vertrekken van Franz Ferdinand en Sisi), waar je de slaapkamers, badkamers en gemeenschappelijke ruimtes kon zien. Even terug in de tijd….

Ik bezocht tevens het Sisi Museum waar ik een goed beeld kreeg van het leven van Sisi, van overlijden, tot haar rouwperiode omtrent het overlijden van haar oudste kind en alle mysterie omtrent haar persoon.

Ik sloot mijn bezoek aan de hofburg paleis af met een bezoekje aan de zilverkamer. Je vindt hier een geweldige collectie aan tafelzilver. En met geweldig bedoel ik dan overweldigend veel, voor elke gelegenheid was er een ander service, met bijpassend glas- en zilverwerk.

Spaanse rijschool Wenen

Gevestigd in de barokke rijzaal die onderdeel uitmaakt van de Hofburg, is deze ‘Winterreitschule’ gevestigd. Hier worden paarden opgeleid, sinds 1565. De naam is wellicht wat verwarrend wat we waren toch in Wenen en niet in Spanje? Ja dat klopt we zijn nog steeds in Wenen. De naam verwijst naar de herkomst van de paarden, enkel paarden met een Spaanse achtergrond mogen zich aanmelden voor de opleidingsschool, de Lipizzaners.

In de tijd van de Habsburgers was het een entertainment om te kijken hoe de paarden hun kunsten vertoonden. Wil jij ook een ochtend meekijken naar de ochtendtraining in de Spaanse Rijschool? Bestel dan hier je ticket ‘Ochtend training in de Spaanse Rijschool’.

Stephansplatz en omgeving

In de omgeving van de Stephansplatz heb je ook hele leuke bezienswaardigheden zoals het huis van Mozart en de bekende St-Stephansdom.

Mozartwohnung of Figarohaus

Van alle blogs die ooit over bezienswaardigheden in Wenen zijn geschreven, lees ik zelden wat terug over het bezoeken van de woning van Mozart. Ik vind dit zeker een bezoekje waard, eigenlijk een beetje te vergelijken met ‘als je in Amsterdam bent ga je ook naar het Anne Frank huis’. Dus ga vooral ook even naar het huis van Mozart.

In dit huis woonde hij 2,5 jaar samen met zijn gezin en componeerde hij onder meer Le nozze di Figaro. Het huis bevat 4 kamers, 2 achterkamers en een keuken. Er zijn meerdere verdiepingen, tegenwoordig is er een lift. Het is interessant om te zien hoe mensen, en dan met name Mozart en zijn gezin, leefde rond het jaar 1784.

Wil jij alvast je kaartje kopen voor de Mozartwoning inclusief audiotour, koop je ticket hier.

wenen bezienswaardigheden
St-Stephansdom, een van de opvallendste kerken in Wenen. @Pixabay

St-Stephansdom

Een van de meest opvallendste bouwwerken in Wenen, een echt symbool. Namelijk de Stephansdom, gebouwd in gotische stijl. Niet alleen is de binnenkant geweldig, ook het uitzicht vanaf de toren over Wenen is adembenemend. Wel moet je 343 trappen omhoogklimmen om aan de top te komen. Maar ben je boven dan wordt je getrakteerd op een geweldig uitzicht.

Wat vind je nog meer in deze kerk wat de moeite waard is:

 • Wiener Neustädter Altar, een preekstoel uit het jaar 1480
 • En urnen met stoffelijke overschotten van de keizers

Karlzplatz en omgeving

Indien je uit de metro komt bij Karlzplatz kom je ook enkele fraaie bezienswaardigheden tegen, tevens kun je hier ook een leuke lunchstop maken bij de Naschmarkt.

Wiener Secession gebouw

Een goudenbal gelegen op het dak van een gebouw. Dit was het eerste wat mij opviel toen ik de Wiener Secession voor het eerst zag. Een staaltje van jugendstil architectuur, tot stand gekomen door de samenwerking van de kunstenaars waaronder Otto Wagner en Gustav Klimt.

Naschmarkt

Houd je van markten? Struinen langs kraampjes die producten verkopen uit alle windstreken van de Wereld? Dan moet je de Naschmarkt echt niet missen. Een van de oudste markten van Oostenrijk. Zo heb ik op deze markt heerlijke verse producten gekocht voor mijn tapas, verse olijven, kazen en meer. Houdt je meer van de Aziatische keuken dan ben je ook hier aan het juiste adres. Want ruik jij al de heerlijke curries uit India?

Iets buiten het centrum gelegen

Iets buiten het centrum gelegen vind je ook enkele top bezienswaardigheden die je zeker niet moet missen in Wenen. Want wat dacht je van een tripje naar de dierentuin of naar een pretpark. Wenen biedt alles.

wenen bezienswaardigheden
De gondels van de Prater Reuzenrad @Pixabay

Prater + reuzenrad

Een gigantisch amusementpark in Wenen waar je gratis in kunt. Let wel, je moet wel apart betalen als je attractie wilt beleven. Dit pretpark opende zijn deuren in 1897, met als hoofdattractie een reuzenrad, speciaal gebouwd ter ere van de 50 jarige jubileum van Keizer Frans Jospeh de eerste.

Het reuzenrad heeft een hoogte van 64,75 meter, en telde destijds 30 gondels, tegenwoordig hangen er nog 15 gondels aan het rad. Het is overigens mogelijk om een luxe diner te hebben in een van de gondels en dan te genieten van het uitzicht over Wenen. Wil je dit liever niet, dan kun je ook gewoon een rondje maken in een gondel. 

Ontzie de wachtrij (die kan hier extreem zijn) en koop hier alvast je kaartje en skipe the line.

Wat vind je verder in het prater? Het is een enorm park van wel 6 vierkante kilometer. Oorspronkelijk was dit het keizerlijk jachtgebied, maar in 1766 opengesteld voor het publiek. Inmiddels uitgegroeid tot een heus pretpark. Met enkele achtbanen, veel speelhallen waar je videogames kunt spelen, een planetarium (met shows over het heelal), en zelf kun je Madame Tussauds bezoeken. Wil je even bijkomen van je bezoek aan dit pretpark, neem een lekkere versnapering op een terrasje. Er is voldoende horeca gelegenheden aanwezig op dit park.

wenen bezienswaardigheden
Schloss Schonbrunn, met zijn immense tuinen @pixabay

Schloss Schönbrunn

Ben jij een Sisifan (indien deze nog bestaan)….. dan mag je zeker Schloss Schönbrunn niet missen. Hier vind je de 19e eeuwse vertrekken van keizer Franz Joseph en dus ook van Sisi. Bijzondere vertrekken die je hier verder vind is een beroemde slottheater (welke is geplaatst in een zijvleugel). Hier heeft onder andere Wolfgang Amadeus Mozart opgetreden.

Wat ik in Schloss Schönbrunn ook erg boeiend vond om te bezoeken große galerie. Niet voor niks groot genoemd want met een lengte van 40 meter en een breedte van 10 meter, beslaat deze gallerie 420 m2. Hier vonden de bals plaats, recepties en andere koninklijke aangelegenheden. Een rijke historische plek.

Ook de tuinen rondom het slot zijn bijzonder om door heen te lopen, loop naar achter en je hebt een geweldig uitzicht op het slot. Ga jij liever naar de dierentuin breng dan een bezoekje aan Tiergarten Schönbrunn.

Tiergarten Schönbrunn

Een van de oudste dierentuinen ter wereld is Tiergarten Schönbrunn al ruim 200 jaar oud. Je vindt deze dierentuin in de tuinen van Schloss Schönbrunn,met meer dan 700 verschillende diersoorten. Welke dieren je hier vindt? Je kunt hier onder andere reuzenpanda’s. Op zoek naar wolven, ontdekt ze in het Europese bosgebied, in het roofdierengebouw vind je onder andere tijgers, leeuwen en panters. 

De dierentuin biedt tevens diverse ‘ervaringen’ aan, zoals de ‘ochtend ervaring’, bezoek de dierentuin in de ochtend glorie, terwijl er bijna geen bezoekers zijn. Breng een bezoekje aan je favoriete dieren. Sluit je ervaring af met een heerlijk ontbijt. Wil je meer lezen, ga dan naar de website van Tiergarten Schönbrunn.

Wat verder buiten het centrum gelegen: Bratislava

De Slowaakse hoofdstad Bratislava is bijna tastbaar vanuit Wenen. Bratislava is een rustig onontdekte stad (ik ben er zelf ook nog nooit geweest), maar biedt heel veel. Een van de trips die mij het meest aansprak was de rondvaart over de Donau, waarbij je in de vroege ochtend gebruik kunt maken van een ontbijt, verschillende mooie bezienswaardigheden ziet onderweg en in de avond kunt genieten van een viergangendiner. Wellicht een tikkeltje toeristisch, maar gut je bent in Wenen, dus bijna alles is toeristisch.

Ben jij benieuwd naar deze trip, kijk dan even hier.

Wenen bezienswaardigheden kaart

Wil jij op een handig overzicht alle bezienswaardigheden in een oogopslag zien? Dan bof je ik vond tijdens het schrijven van deze blog, dit kaartje waar je precies kunt zien waar welke top bezienswaardigheden in Wenen te vinden zijn. Kijk hier verder ‘Wenen bezienswaardigheden kaart’.

Wenen hoe kom je er?

Wenen ligt vrij centraal, je kunt er op diverse manieren heen. Ik zelf vloog met Transavia vanaf Rotterdam naar Wenen. Echter er zijn meer manieren….

Met de trein naar Wenen

Wil jij genieten van het uitzicht en op een comfortabele manier komen in hartje Wenen. Overweeg dan om met de trein te gaan. Je stapt op op Amsterdam Centraal (de ICE stopt ook in Utrecht en Arnhem) en met slechts 1 overstap (in Frankfurt) reis je naar Wenen. Treintickets zijn er voor ronde 60 euro, hoe vroeger je boekt, hoe voordeliger je ticket kan zijn. De reis met de trein duurt 11 uur. Wil je liever met de nachttrein naar Wenen, dan kan dit ook. Meer informatie over met de trein naar Wenen vind je op de website van NSinternationaal.

Vliegen op Wenen

Het vliegveld van Wenen ligt op slechts enkele kilometers afstand van Wenen. Je kunt dus heel makkelijk met het vliegtuig naar Wenen toe. Er zijn verschillende luchthavens waar je vandaan kunt vertrekken.

Amsterdam > Wenen

Onder andere KLM vliegt op Wenen, ongeveer 4 keer per dag. Naast KLM vliegt ook Austrian Airlines op Wenen, ook 4 keer per dag. Het zal ongeveer 2 uur duren voordat je vanaf Amsterdam in Wenen aankomt.

Rotterdam > Wenen

Ook de Nederlandse maatschappij Transavia vliegt op Rotterdam/Den Haag airport. Dit zal aanzienlijk goedkoper zijn dan wanneer je met KLM vanaf Amsterdam op Wenen vliegt.

Ik zelf koos ervoor om vanaf Rotterdam naar Wenen te vliegen, een soort thuiswedstrijd en een goedkope manier om in Wenen aan te komen. Voor rond de 30 a 40 euro heb je een enkeltje.

Voor een goedkope ticket naar Wenen, kijken dan even op de website van WTC.

Vervoer in Wenen

Wenen heeft veel openbaar vervoersmogelijkheden, je kunt bijna op elke uithoek komen met de tram, metro of bus. Uiteraard biedt ook Wenen haar bezoekers een combinatiepas. Kijk even welke het beste bij je past voordat je er een koopt.

Wien Karte

Met de Wien-card kun je 1, 2 of 3 dagen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en van de Hop-On Hop-Off bus. Ook krijg je korting op verschillende musea en overige bezienswaardigheden. Je kunt de card kopen op verschillende punten zoals op de luchthaven. Leve het digitale tijdperk, je kunt je kaart ook kopen op het internet, kijk even op de website van shop.wien.info.

Vienna Pass

Een super voordelige pas all-inclusive is de Vienna Pass, je kunt onder andere ongelimiteerd gebruik maken van de Hop-On Hop-Off bussen van Vienna Sightseeing. Eventueel kun je door extra te betalen ook een openbaar vervoers kaart erbij boeken.

De musea waar je gratis toegang tot hebt met deze kaart, is onder andere Schloss Schönbrunn en de Hofburg, en nog ruim andere 58 bezienswaardigheden. De pas is er voor 2,3 of 6 dagen. Een pas die ik je zeker aanraad. Koop hem hier.

Verblijf in Wenen

In Wenen kun je op verschillende plekken verblijven, ik zou je aanraden om een plek te zoeken in de buurt van een metrostation, wel zo handig. Het is nu eenmaal een stedentrip dus een ding is zeker: je zult veel lopen.

Hotel Wenen Austria Trend Hotel Ananas Wien

Wil je verblijven in een schoon hotel, dichtbij een metrostation, dan raad ik je zeker dit hotel aan. Met een goed ontbijt, goede bedden en een kamerprijs voor 75 euro per nacht prima geprijsd. Wil je meer lezen over dit hotel, ga dan even naar de website Austria Trend Hotel Wenen.

Hostel Wenen Wombat’s City Hostels Vienna Naschmarkt

Reis je alleen en wil je andere mensen ontmoeten, maar wel verblijven in een hostel die schoon is? Dan zou ik je zeker Wombat’s City hostel aanraden, dicht gelegen bij de Naschmarkt, een geweldig ontvangst, goede bedden, een ruime keuken. Kortom alles wat je hart begeert. Ik verbleef ook al in een Wombat’s hostel tijdens mijn stedentrip in Berlijn. Wil je booken of meer lezen? Ga dan naar de pagina van de Wombat’s hostel.

Eten en drinken

Eten en drinken dit kun heel goed doen in Wenen. Van de bekende gerechten, zoals een Wienerschnitzel, Sachertorte tot de diverse koffie’s. Dat Wenen een koffiecultuur heeft, daar had ik nooit bij stilgestaan. Maar je kunt er tot vervelends aan toe lekker koffieleuten.

Koffiehuizen Wenen

Stel je voor een koffiehuis met kroonluchters aan het plafond, kranten in een rek en obers die koffie uitserveren terwijl ze een smoking dragen. Owja, de Wiener Melange… had ik toch kunnen weten dat Wenen een koffiecultuur heeft.

Café Central

Een authentiek uitziende tent, waar je kunt genieten van diverse koffies, bijzondere taarten en gebak. Daarnaast heeft dit cafe historische waarden, want sinds 1876 drinken bijzondere gasten, zoals Sigmund Freud, hier hun koffie.

Houdt er rekening mee dat als je hiernaar toe wilt, je in de wachtrij zal moeten staan. Dit zal echter beloond worden met het heerlijke eten en drinken die je hier kunt verwachten.

Weense sachertorte

Kun je het beste eten bij Hotel Sacher. Een bekend Weens vijfsterrenhotel, dit merk je aan de status maar ook zeker aan de prijs. Laat dit je echter niet ontmoedigen, want waar dit hotel vooral bekend om is is zijn heerlijke Sachertorte. Een beroemde taart, chocoladecake met abrikozenmarmelade. Uitgevonden in 1832, een rijke geschiedenis, maar vooral een hele lekkere. Een punt (geen puntje maar PUNT) Sachertorte koste me in 2011 zo’n 10 euro. Elke kruimel was het waard.

Apfelstrudel

Bij Schlosspark Schönbrunn kun je zien hoe een Apfelstrudel wordt gemaakt. Een populaire Weense lekkernij. Bestaande uit deeg, partjes appel en rozijnen. Voorzien van een bolletje ijs, warme vanillesaus of slagroom. Of gewoon alle drie.

wenen bezienswaardigheden
Een heerlijke wienerschnitzel. @pixabay

Wienerschnitzels

Heel eerlijk eet je in Wenen de beste wienerschnitzels, een heerlijk krokante laag met varkensvlees. Nederlandse restaurants kunnen hier simpel weg niet aan tippen. Waar eet je nu de beste of laat ik zeggen de bekendste wienerschnitzels? Dit is bij Figlmueller. Hier bakken ze sinds 1905 de schnitzels zoals ze moeten zijn.

Wijnen in Wenen: Heurige

Wil jij naar een typisch Weens Wijnlokaal, ga dan naar een Heurige. Een collega blogger heeft hier uitgebreid overgeschreven, lees haar artikel, over Wijn in Wenen.

Wenen tips

Ik vond Wenen een geweldige stad een waar ik nog hoop naar terug te gaan met mijn ouders en mijn wederhelft, om even terug te gaan in memorielane en te genieten van een geweldige stad. Ik heb nog even wat tips voor je:

 • Vlieg op Wenen in plaats van een trip met de trein, dit scheelt je tijd en geld
 • Koop een Vienna Pass, ook dit zal je een hoop geld schelen
 • Zorg ervoor dat indien je geen gebruik maakt van de Vienna Pass, je ervoor zorgt dat je op voorhand een ticket boekt, zodat je de wachtrij kunt skippen
 • Verblijf in het Wombat’s hostel als je goedkoop ergens wilt verblijven
 • Proef de schnitzel en een sachertorte
 • Geniet van de cultuur en al het ander moois

Wenen en jij?

Ben jij weleens naar Wenen geweest en heb jij nog tips of wil je je ervaring delen, laat het dan achter in de comments.

Like mijn pagina op facebook

Ik zou het leuk vinden als je mijn pagina leuk vind op facebook…  

Wenen bezienswaardigheden en tips
wenen bezienswaardigheden

blank

Manon Ruitenberg- de Zeeuw
 

Hey, ik ben Manon Ruitenberg dol op het ontdekken van andere culturen en gewoontes. Zowel in binnen als buitenland. Ik reis er op los en het liefste met Ilse. Eén van de dingen die mee gaat op vakantie is mijn camera. Ik houd je regelmatig op de hoogte van de nieuwste reis- en fotografietips. Dit jaar rond ik mijn opleiding af tot vakfotograaf!

 • Wenen lijkt me zo’n mooie stad, ik wil er heel graag een keertje naartoe. En wat handig, zo’n uitgebreid artikel!

 • Wauw, dat operagebouw is echt prachtig zeg. Dat doet me denken aan vervlogen tijden, maar ook aan de film Pretty Woman als ze naar de opera gaan.

 • blank Jeannet says:

  Hoi Manon, wat schrijf jij toch altijd uitgebreide verslagen en tipspagina’s. Ik hoop wel, dat je ze allemaal zelf schrijft, he? Het ziet er heel verzorgd uit. Je zou een boek kunnen schrijven met deze informatie. Wenen is heel leuk, veel leuker dan je denkt. Het deed met qua bouwstijl erg aan Parijs denken, vond het er prachtig. gr. Jeannet

  • Hoi Jeannet, ik schrijf ze zeker allemaal zelf, ik tik me rot eraan 🙂 en daarnaast gaat er ook veel tijd zitten in het op en uitzoeken van info….. maar ik vind het belangrijk dat er bruikbare info in de blog staat. Wenen is super, hoop er volgend jaar met mijn ouders ook heen te mogen. Die zijn er nog nooit geweest maar willen er graag heen. Ze houden ook erg van lekker eten en cultuur… dus Wenen is de stad die ze zeker gezien moeten hebben. Wat vond je leuker Wenen of Parijs?

 • blank Caroline says:

  Jaren terug een dagtocht naar Wenen gehad, was een incentive van het reisbureau waar ik voor mijn werk de zakenreizen onderbracht. Ik vond het een fantastische trip en oh wat had ik graag langer willen blijven. Dus deze staat nog op mijn lijstje met manlief en gezin te bezoeken

 • blank Mandy says:

  Heel lang geleden dat ik in wenen geweest ben, zou er graag weer heen willen. Kan het me niet zo goed meer herinneren maar het land verder is onwijs prachtig!

 • blank Sabine says:

  Fijn uitgebreid stuk weer, echt super om te lezen. Helder en duidelijk! Wenen lijkt mij ook prachtig!

 • blank Aniek says:

  Wist je dat ik hier nog nooit ben geweest? Ik wil wel een keer gaan. Rondstruinen door de stad en Schonbrunn bezoeken.

 • blank Maaikw says:

  Ik vloog laatst op Wenen, maar heb d stad helaas niet gezien. Klinkt allemaal erg leuk!

 • Hoi Manon wat geniet ik toch elke keer weer van je artikelen, Ik voel me een klein beetje op vakantie alleen al door ze te lezen.

 • blank Mario says:

  Bedankt voor je zeer uitgebreide verhaal. Had wel eens gehoord van wenen, maar wist er verder ook niks over te vertellen. Nu wel 🙂 goed gedaan

 • blank Manon says:

  Het is toch net een stad uit een sprookje?!

 • blank Janet says:

  Wat geef je veel tips zeg! Ik ben nog nooit in Wenen geweest, maar lijkt me een leuke bestemming voor een stedentrip. Ik heb er veel positieve verhalen over gehoord. Oh, en die chocoladetaart zal het voor mij ook wel doen hoor!

 • blank Linda says:

  Ik hou altijd van dit soort steden. Geweldige bouwwerken! Wij zijn er nog nooit geweest. Zouden wel graag willen en dan misschien wel rondom kerst, dat lijkt ons nog net even mooier! Handige tips 🙂

 • blank Elles says:

  Ik ben één keer naar Oostenrijk geweest en dat vond ik al top. Wenen staat dan ook zeker op mijn lijstje om een keer heen te. Het lijkt me een erg leuke stad met al die bezienswaardigheden!
  Liefs,
  Elles

 • blank Kelly says:

  Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik Wenen echt een hele saaie stad vond. Oeps. Ik vond het gewoon erg tegenvallen en had er veel meer van verwacht. Mijn stad was het helaas niet. Schonbrunn vond ik overigens wel de moeite waard, maar ik was vroeger dan ook fan van de sissi films, haha.

 • blank Jenny says:

  Wat een uitgebreide blog weer!

  Ik ben twee keer in Wenen geweest. De eerste keer met het vliegtuig, de tweede keer met de trein. Die laatste optie is veel leuker en duurzamer. Goed dat je die noemt.

 • blank Dewi says:

  Wat grappig om te lezen dat Wenen voor jou één van de leukste stedentrips ooit was! Ik was een aantal jaar geleden in Wenen en vond het toen op de een of andere manier een beetje tegenvallen. Als ik dit zo lees moet ik nog eens terug, want het klinkt inderdaad heel tof!

 • blank Amy says:

  Wenen is een hele prachtige, ietwat statige stad! Ik kom er wel eens omdat we familie daar hebben wonen en dan pak ik het allerliefste een citybike om lekker door de stad te cruisen. Zo fijn!

 • blank Karin says:

  Ik heb zoveel plekken in Oostenrijk gezien, maar Wenen nog niet. Misschien moet ik dat toch nog maar eens doen want het ziet er allemaal mooi uit… en ik ben dol op Sissi

 • Op mijn tekst en foto's berust copyright
  >

  ​Wil jij thuis komen met reisfoto's ipv vakantiekiekjes? 

  Vraag mijn GRATIS e-book aan.

  Tweet
  Pin
  Share