Normandië een trip dichtbij huis, wellicht niet de meest voor de hand liggende vakantiebestemming, maar wat ons betreft toch wel een bestemming waar je ooit moet zijn geweest. Prachtige dorpjes, krijtrotsen en tal van andere bijzondere bezienswaardigheden. In dit blog neem ik je mee naar de voornaamste bezienswaardigheden in Normandië, lees hier welke je echt gezien moet hebben en waarom.

Pont de Normandië

Een hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, als je Normandië wilt bezoeken. Deze brug is gebouwd over de Seine en verbindt de havenstad Le Havre en Honfleur. Je kunt er eigenlijk niet omheen, of je moet een hele eind willen omrijden.

Pont de Normandië een van de bekendste bezienswaardigheden van Normandië
Bezienswaardigheden Normandië een hoogstandje op het gebied van architectuur.

Je kunt ervoor kiezen om zo snel mogelijk over deze brug te rijden, of je kunt even genieten van het kolossale kunstwerk (want dat is het ook wel een beetje). Je hebt hier een restaurant, en ook een bezoekerscentrum waar het een en ander wordt verteld over de bouw van de brug. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om enkele mooie foto’s te maken of om wandelend de brug over te gaan.

Ben je uit gefotografeerd dan kun je voor 5,40 euro naar de andere kant en je reis naar en door Normandië voortzetten.

Leuke weetjes over de brug:

De brug heeft een hellingshoek van 6%, heeft een totale lengte van 2.143,21 meter en op het hoogste punt rijd je ruim 50 meter boven het water.

Wil jij meer lezen over dit kolossale hoogstandje en waarom het een van de top bezienswaardigheden in Normandië is? Lees het artikel ‘Pont de Normandië’.

Invasiestranden

Normandië staat vooral bekend om de strijd die er geleverd werd op D-Day en de dagen erna. Veel bezienswaardigheden in Normandië zijn dan ook gerelateerd aan D-Day, waaronder de invasiestranden. In totaal zijn er 5 invasiestranden allen met een code-naam, Sword Beach, Juno Beach, Gold Beach, Omaha Beach en Utah Beach.

Je kunt je voorstellen dat de strijd op D-Day een erg grootte logistieke operatie is geweest, met duizenden militairen die aankwamen en vochten op de invasiestranden. 6 juni 1944 is een datum die niet snel vergeten zal worden. Wij bezochten in Normandië de stranden Utah Beach en Omaha Beach.

Bezienswaardigheden in Normandië rondom Utah Beach

Op D-Day gingen Amerikaanse tropen aan land. Tegenwoordig staat hier een museum (Musée du Débarquement de Utah Beach), welke de gebeurtenissen welke zich hebben afgespeeld op Utah Beach chronologisch weergeeft. Een van de topstukken van dit museum is een originele B-26 bommenwerper.  Buiten vind je tevens een landingsboot waar je in kunt stappen.

De landingssector van Utah Beach strekte zich uit vanaf het water van Saint-Marie-du-Mont tot aan Quineville. De paratroopers van het Amerikaanse leger (de 82ste en 101ste Airborne Divisie) hadden de taak om het dorpje Saint-Mère-Eglise in te nemen en het bruggenhoofd bij Utah Beach veilig te stellen.

Saint-Mère-Eglise

Een klein dorpje wat op slag bekend werd toen hier gedurende D-Day de paratroopers vanuit de lucht werden gedropt. Een van de paratroopers bleef hangen in de kerktoren. Ter nagedachtenis aan deze nacht en dit moment, hangt er nog steeds een parachute met pop aan de kerktoren. Een bezoekje aan deze kerk is trouwens ook een bijzondere ervaring, het kerkje is relatief klein maar prachtig om te bezoeken.

Saint mere eglise behoort zeker tot een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Normandie
Saint-Mère-Eglise, op de achtergrond zie je de kerktoren waar de parachutist in bleef hangen gedurende zijn ‘jump’ op D-Day.

Wat tevens ook je bezoekje aan Saint-Mère-Eglise meer dan de moeite waard maakt, is het Airborne museum. Een bezoek brengt je terug naar de nacht waarop de 82ste en 101ste Airborne Divisie de sprong waagde. Een museum waar je de beleving voelt, wat mij betreft een must-see. Ben jij benieuwd naar dit museum lees dan mijn artikel over het Airborne museum Saint-Mère-Eglise.

D-Day Experience & dead man’s corner

Niet zomaar een museum maar een plek waar je D-Day kunt ervaren. Stap in een C-47 in Engeland en vertrek naar Normandië, ben jij klaar voor D-Day? Het is een museum die je zintuigen prikkelt en is ruim opgezet. Ook zijn hier originele attributen aanwezig van Major Winters, bekend van de HBO mini serie Band of Brothers. Inmiddels is er ook een 4K film die je kunt zien om de beleving rondom D-Day nog sterker te maken.

Gekoppeld aan dit museum is het op hetzelfde terrein gelegen ‘Dead man’s corner’, hier kun je het verhaal volgen van de Duitse parachutisten die dit huis als commandopost gebruikten. Lees in dit artikel meer over de D-Day Experience en de Dead Man’s Corner

Musée à Ciel Ouvert

Is het een regenachtige dag of wil jij met je viervoeter op pad, dan is dit wellicht iets voor jou. De openlucht route, een route van 50 kilometer die jou langs alle historische plekjes brengt. Op de plaats van bestemming (bv een plek waar vliegtuigen gedurende de oorlog zijn geland), vind je een informatie bord, met hierop een QR-code. Indien je de QR-Code scant krijg je een schat aan informatie, eventueel aangevuld met foto’s of video’s. Met deze route waren we ruim 4 uur zoet. Het is een relaxte manier om alle bijzondere plekjes te ontdekken, je ziet daarnaast ook veel van de prachtige landschappen van Normandië.

De route die je aflegd

Om deze route te kunnen beleven raad ik je aan om een app te downloaden. Op deze app verschijnt de route en dankzij een GPS-kaart is het een eitje om alle plekken te ontdekken. Heb je geen iPad bij je of een telefoon met app mogelijkheden, dan kun je bij de VVV-kantoor voor 250 euro borg, een iPad lenen. Voor meer informatie over deze route ga dan naar de website van La Manche.

Bezienswaardigheden in Normandië rondom Omaha Beach

Een andere bekende invasiestrand in Normandië is Omaha Beach. Dit strand is vooral bekend door de film ‘Saving Private Ryan’. Op dit invasiestrand moest harder gevochten worden dan de strijd die geleverd was door de Amerikanen op Utah Beach. De kustverdediging hier was aardig sterk en de Duitse soldaten verzette zich heftig. Bij Omaha Beach kun je tevens een van de meest indrukwekkende begraafplaatsen vinden. Een dergelijke indrukwekkende begraafplaats had ik nog niet eerder gezien, dan heb ik het over Colleville-sur-Mer.  

Amerikaanse militair begraafplaats Colleville-sur-Mer

Amerikaanse begraafplaats in Normandie
Colleville-sur-mer een van de grootste Amerikaanse begraafplaatsen.

Een indrukwekkende begraafplaats waar maar liefst 9387 soldaten liggen begraven die D-Day of de dagen nadien, niet meer kunnen navertellen. De begraafplaats ligt hoog, wanneer je hier loopt kijk je uit op zee. Ik had echt een kippenvel momentje toen ik hier liep! Ben jij benieuwd naar mijn uitgebreide blog over mijn bezoek aan deze begraafplaats lees dan verder Amerikaanse begraafplaats Colleville-sur-Mer.

Museum Overlord

Een museum waar je niet langer dan 1 uur rond zult lopen, maar wel een museum waar veel oorlogsmaterieel staat. Niet zomaar neergezet, maar met zorg opgesteld, waarbij gelet is op de details. Niet enkel wordt het verhaal van Amerikaanse leger verteld, maar komen alle 6 legers aanbod. Meer lezen, ga dan naar het artikel Museum Overlord Normandië.

Pointe du Hoc

Pointe du Hoc inspirerend
Uitzicht op het water vanuit de observatiepost op Pointe du Hoc.

Pointe du Hoc, een van de plekken waar de oorlog tastbaar is. Dit is de plek waar de rangers naar boven zijn geklommen de meters hoge krijtrotsen op, om de kustbatterij in te nemen. Hier zie je nog steeds de kraters (welke zijn ontstaan door de heftige bombardementen) en enkele bunkers. De app zorgt er ook dat je even terug gaat in de tijd. Ga je naar Normandië, dan moet je hier zeker heen. Lees mijn blog Pointe du Hoc voor meer informatie.

Mont Saint-Michel

mont saint michel frankrijk

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Normandië, en misschien wel net zo bekend in deze regio zoals de Eiffeltoren bekend is in Parijs. Mont Saint-Michel een abdij gebouwd op een getijden eiland. Romantischer kan bijna niet, je kunt dit middeleeuws aanvoelende eiland op elk gewenst moment bezoeken, dat wil eigenlijk zeggen wanneer de getijden dit toe laten. En laat ik eerlijk zijn, het kan hier best toeristisch zijn. Wil jij enkele tips om de massa toerisme iets te omzeilen, lees dan het artikel Mont Saint-Michel.

Honfleur

Een van de meest bezochten steden in Frankrijk de havenplaats Honfleur. Wandel door smalle, romantische straatjes, aanschouw de gevels van de oude gebouwen en fotografeer naar harte lust. Je kunt hier ook een boottocht maken over de Seine, of geniet van een lekkere versnapering op een terrasje. 

Étretat

Deze sierlijke krijtrotsen staan op de UNESCO werelderfgoedlijst en niet voor niks. Het zijn de bekendste krijtrotsen, door de eeuwen heen en door het geweld van de natuur is er ook een plek waarbij er een boog is geslepen in een van de rotsen. Je kunt hier genieten van het uitzicht en goed wandelen.

De top bezienswaardigheden in Normandië op een rij

  • Pont de Normandië, rijd over een bekende brug een geweldig bouwwerk
  • Utah Beach, bezoek de invasiestrand, Saint-Mère-Eglise, de Airborne museum en D-Day experience, bleef D-Day via het ‘openlucht museum’
  • Omaha Beach, bezoek de Amerikaanse begraafplaats, het Overlord museum en Pointe du Hoc
  • Mont Saint-Michel, bezoek de getijden eiland met de hierop gelegen abdij
  • Honfleur, een schattige havenstad
  • Étretat, de beroemde krijtrotsen van Normandië

Ben jij weleens naar Normandië geweest en wat is jou het meeste bijgebleven aan jouw bezoek? Laat het achter in de comments en owja, ik zou het leuk vinden indien je mij volgt via Facebook.

Normandië is niet alleen leuk voor de (wat) volwassener onder ons, ook voor kinderen is Normandië erg leuk. Lees het blog ‘Normandië met kinderen‘ voor meer informatie.

Top bezienswaardigheden in Normandië? Lees het hier.
normandie bezienswaardigheden