Nederland heeft prachtige natuur. Tijdens ons weekendje weg naar de Veluwe toerden wij met een scooter door het Nationaal Park Veluwezoom. Drie uur lang waren wij op pad met onze elektrische scooter en zagen wij al het moois van de Veluwe. Ben jij niet zo’n fietsfanaat, maar wil je toch het Nationaal Park Veluwezoom en de Posbank ontdekken. Huur dan een elektrische scooter. Ik vertel je de praktische tips en onze ervaring met het huren van een elektrische scooter en onze ontdekkingstocht door de Veluwe. Rijd jij met ons mee?

Nationaal Park Veluwezoom en de Posbank

Het Nationaal Park Veluwezoom telt ruim 5.000 hectare en is een onderdeel van de Veluwe. Hier vind je bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Ook vind je hier de Posbank, een gebied waar je kijkt over heuvels. Bij mooi weer kun je hier kijken tot in Duitsland. Overigens kun je in Duitsland ook mooie heiwandelingen maken zoals in Wacholderhain.

Bron: natuurmonumenten.

Bezoekerscentrum

De auto konden we parkeren bij de ruime parkeerplaats van het bezoekerscentrum. In dit bezoekerscentrum is ook het fietsenverhuurverblijf gevestigd, waar je dus ook een scooter kunt huren om de Veluwe te ontdekken. Een vriendelijke knul legde ons een vijftal routes voor en vroeg waar onze voorkeur naar uit ging. Zo konden wij kiezen uit routes welke ons door pittoreske dorpen zou leiden of enkel en alleen door de natuur. Wij wilden graag de natuur zien en genieten van al het moois wat onder andere de Posbank te bieden heeft. We kozen voor de zwarte route, ook wel Imbosch route genoemd.  

Uitleg scooter Veluwe actief

We kregen een kaart mee waarop de route aangegeven stond. Op de kaart stonden de diverse knooppunten die we moesten volgen, ook werd aangegeven waar we naar links en rechts moesten etc. De kaart was overzichtelijk en verdwalen is bijna onmogelijk.

We kregen nog wat uitleg over de scooter zelf waarna we op pad konden.

veluwe scooter
De route die wij deden

Posbank

Na een stuk door het dorp te zijn gereden kwamen wij aan in de bossen. Heerlijk om vanuit de warmte de verkoeling van de bossen te voelen. Op ons gemak reden we richting de Posbank. De Posbank is een mooi gebied en één van de hoogste punten in het Nationaal Park Veluwezoom. Op het moment dat de heide in bloei staat, heb je hier mooie vergezicht over de paarse heide. Vooral met zons- en ondergang kun je hier prachtig fotograferen. Let wel: officieel mag je niet voor zonsopkomst of na zonsopkomst in het nationaal park zijn. Het kan zijn dat je een bekeuring krijgt, hoe ‘streng’ ze hierin zijn durf ik niet te zeggen. Het staat nog steeds op mijn bucketlist om hier de zonsopkomst- of ondergang hier te fotograferen.

Mocht je het er op wagen en vind je het leuk om de Posbank te fotograferen bij zonsopkomst- of zonsondergang. Lees dan even mijn tips over avond- en nachtfotografie.

scooter veluwe

Posbank paviljoen

Wil je een pitstop nemen dan kan dat hier, bij de Posbank paviljoen. Ook bieden ze diverse maaltijden en snacks aan. Wij hebben hier genoten van een heerlijk bak cappuccino en een punt appeltaart. Na hier even gezeten te hebben vervolgde wij onze weg. Op naar de rest van het Nationale park Veluwezoom.

scooter veluwe

Wild spotten 

Onderweg reden we geruisloos en konden dicht bij enkele schotse hooglanders komen. Althans deze beesten hadden het blijkbaar ook erg heet en waren verstopt tussen de bomen. Maar aangezien ze 500 kilo wegen waren ze goed zichtbaar. Wat zijn het toch machtige beesten!

De knul van de fietsenverhuur vertelde ons dat als we mazzel hadden we ook herten en wilde zwijnen konden zien. Nou kon ik me dat totaal niet voorstellen, de temperatuur lag rond de 30 graden en het was midden op de dag. Herten en wilde zwijnen worden pas rond de schemer zichtbaar. We hebben ze dan ook niet gezien, ook niet toen wij even in de observatiepunt ‘de Elsberg’ zaten.

scooter huren veluwe

Route vervolgen

Langs de brandtoren reden wij richting de zandverstuiving. Inmiddels was het bloedheet dus het was heerlijk om gewoon door te rijden (à 15 kilometer per uur) in plaats van te stoppen. Aan het einde van de route reden we langs een schaapskooi. Vermoedelijk was het voor de schapen ook te warm. Want we zagen geen schaap, enkel een lege schaapskooi. Het waren drie mooie uren en we hebben genoten van de natuur en de rit op de scooter.

scooter huren veluwe

Onze ervaring met het huren van de scooter

Het was heerlijk om tijdens de bloedhitte op een scooter te zitten en de omgeving te verkennen. Op de scooter zat een cruisecontrole, die we vaak gebruikte. Op deze manier bots je ook niet continu tegen elkaar aan, omdat je beide op hetzelfde tempo rijdt.

Het huren van een scooter deden we ook toen we op vakantie waren op Ameland. We reden onder andere met de scooter naar het Oerd, om de zonsopkomst te fotograferen.

Zorg wel dat je een betrouwbaar scooterverhuurbedrijf zoekt. We raden je zeker aan om je scooter te huren bij ‘Oversteegen/veluwe actief’. Ze waren klantvriendelijk en behulpzaam en niet overdreven commercieel. Eerder bezochten wij een ander scooterverhuur bedrijf gelegen bij het Nationale Park de Hoge Veluwe, maar wij zagen hiervan af we vonden de verkopers te commercieel en niet klantvriendelijk. Daarnaast betaal je ook 10 euro per persoon om überhaupt het Nationale park in te mogen. We vonden het Nationaal Park Veluwezoom net zo mooi.  

Overnachten op de Veluwe?

Tijdens onze scootertocht verblijven wij in het Cantharel Hotel van Van der Valk. Dit was goed vertoeven! Uiteraard kun je ook overnachten bij één van de 6 leukste natuurcampings op de Veluwe. Zo zie je maar weer, keuze genoeg.

scooter huren veluwe
scooter veluwe huren