Na ons verblijf in Camagüey stond er een trip naar Santiago de Cuba op het programma. Naar het andere puntje van het eiland. We zouden er ongeveer 5 uur over doen (330 km), uiteraard is dit de theorie en is de praktijk wat anders. Maar het was een prima reis en we hadden ook nog een tussenstop bij de basiliek ‘ El Cobre’. Een bijzondere basiliek. Ben jij benieuwt naar deze basiliek en naar onze ervaringen in Santiago de Cuba? Maar ook de beste plekken om te verblijven, te eten en te drinken? Lees dan onze blog, beschouw de prachtige foto’s en de geweldige video!

Bayamo

Een stop in een pittoresk stadje. Gesticht in 1513 door de Spanjaarden, daarmee een van de oudste steden van het land. In de negentiende eeuw stond deze stad letterlijk in vuur en vlam. De inwoners hadden de stad in brand gestoken om de Spaanse overheersers tegen te houden.

Voor ons even een pitstop, genieten van de lunch een lekker drankje, muziekje en even wat pinda’s kopen voor onderweg.

santiago de cuba pindaverkopen
Een pindaverkoper in het leuke stadje
making of portret santiago de cuba
Making of….
bayamo op weg naar santigo de cuba
portret in cuba
Wil jij horen hoe deze man het volkslied zong, kijk dan straks naar het filmpje!
fietsen voor de school in bayamo cuba
Weinig parkeerproblemen zo te zien….

Basiliek ‘ El Cobre’

Halverwege maakten we een stop bij deze zeer speciale basiliek, genaamd ‘El Cobre’. Het heeft een zeer speciale ligging, zo op de top van een heuvel met prachtig uitzicht! Je hebt overigens een ruime parkeerplaats waar je je auto kunt neerzetten. Erg handig om te weten. De weg naar de basiliek toe is erg goed begaanbaar. Het is zeer drukbezocht niet alleen door toeristen maar ook door de Cubanen zelf. Het is een bedevaartsoord.

De reden dat het een bedevaartsoord is is dat hier een klein beeldje staat van de Maagd der Barmhartigheid, in 1916 door de paus verheven tot de beschermheilige van Cuba. Tienduizenden maken jaarlijks de tocht naar dit dorp, om hulp en bijstand af te smeken of et bedanken voor de gunsten die zijn gegeven. Het geven van offers is hierbij zeer gebruikelijk. Zo zijn er tal van honkbaltrofeeën te zien die als offer worden gegeven als dank voor een gewonnen toernooi.

De basiliek is zeker de moeite waard om te bezoeken en ligt op ongeveer 20 kilometer afstand vanaf Santiago.

basiliek el cobre cuba
el cobre cuba het altaar
de offers in el cobre cuba
De offers, als dank voor de behaalde successen.

Santiago de Cuba

Een aparte stad waar je een andere cultuur proeft en ervaart dan de overige steden in Cuba. Het is het meest Afrikaanse, muzikale en hartstochtelijke stad van heel Cuba. Het wordt na Havana, gezien als de belangrijkste stad, de tweede stad van Cuba. In tegenstelling tot Havana is Santiago behoudender gebleven, minder vervallen, en minder in de ban gekomen van Amerika. Dit heeft deels ook te maken met de ligging. Santiago de Cuba ligt meer tegen Haïti en Jamaica aan. Havana daarentegen ligt meer tegen Florida aan, dagelijks meren hier ook de grootste cruiseschepen aan.

Ook staat ‘de wieg’ van de revolutie in Santiago, iets waar menig Cubaan erg trots op is. De stad ging de geschiedenis in toen op 26 juli 1953 de aanval begon op de Moncada kazerne. De groep revolutionairen die verantwoordelijk waren voor deze aanval stonden onder leiding van Fidel Castro.  De aanval mislukte maar vormde wel de basis voor de Cubaanse Revolutie. Aan deze revolutie kwam in 1958 in Santa Clara een einde.

Hoe kom je in Santiago de Cuba?

Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden, maar dus ook naar Santiago de Cuba. Wij hadden de luxe om in de bus te rollen en op de plaatsen van bestemming er weer uit te rollen. Ben jij echter zelf op pad door Cuba, dan zijn de bekendste manieren om te reizen met de Viazulbus of met een huur auto.

Viazul bus van Camagüey naar Santiago de Cuba

Een van de meest gebruikte manieren om door Cuba te reizen (zeker indien je een backpacker bent), is door gebruik te maken van de Viazulbus. Om even de route vanuit Camagüey naar Santiago de Cuba aan te houden. Als je om 6:40 uur de bus neemt dan kom je rond 12:45 uur in Santiago aan. Het kost je rond de 17 euro. Wil je verdere informatie over de Viazulbus? Kijk dan even hier

Auto huren

Een andere favoriete manier om door Cuba te reizen is door gebruik te maken van een huur-auto er zitten wel wat kleine haakjes en oogjes aan, als je je goed voorbereidt is dit echter totaal geen probleem en kun je genieten van een roadtrip door Cuba. Lees hier even het artikel welke ik heb geschreven ‘auto huren Cuba.

Bezienswaardigheden

In en rondom Santiago zijn verscheidene bezienswaardigheden. We beginnen even met de belangrijkste bezienswaardigheden in Santiago zelf.

Parque Céspedes

Dit is het hart van de stad, hier zijn tevens de meeste bezienswaardigheden te zien. Het is ook erg drukbezet, gedurende de meeste uren van de dag zijn hier verscheidene mensen aanwezig, van jong tot oud. (tevens is de Wifi-verbinding hier ook erg goed, dit zal mede wel een reden zijn dat het erg druk is op het plein). Je hebt hier een belangrijke winkelstraat, een museum en de bank. Kortom de plek om  zeker eens geweest te zijn. 

Cuartel Moncada

Deze kazerne vind je in het noordoosten, net iets buiten het centrum. De geelwitte kazerne was op 26 juli 1953 aangevallen door de revolutionairen. De kogelgaten van deze aanval zijn nog steeds te zien in de kazerne. De kazerne doet nu dienst als museum en school.

Castillo del Morro

Een fort gelegen aan de ingang van de baai waar Santiago aan ligt. Het is samen met het Capitol (Havana) het symbool van het Havana uit de Spaanse imperialistische periode. Het fort is in 1585 ontworpen, en uiteindelijk in 1600 werd de bouw voltooid.

Het fort ligt op ongeveer 25 minuten afstand vanaf het centrum van Santiago de Cuba. Je kunt hier prima je auto parkeren. Loop door de souvenirstraatjes op weg naar het fort. Het fort is gigantisch groot en erg oud. Je kunt hier zeker twee uur verdwalen.

Wil je nog een verfrissing drinken en genieten van het geweldige uitzicht over de baai van Santiago. Neem dan even plaats in het restaurant gelegen bij de ingang naar het fort.

cuba el morro
santiago de cuba el morro

Santa Ifigenia Cemetery

Eigenlijk een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Santiago de Cuba, de begraafplaats waar Fidel ligt begraven. Elk half uur is er de aflossing van de wacht, zowel in het mausoleum en tegelijkertijd bij de steen van Fidel. Vergis je niet dat dit een apart moment is om te zien, Ilse heeft het gefilmpt, aan het einde van de blog staat het filmpje.

Naast Fidel, ligt hier ook Jose Marti, en enkele familieleden van de familie Bacardi. Voor de muziekliefhebbers, ook ligt hier Compay Segundo, bekend van de Buena Vista Social Club, begraven.

santiago de cuba graf fidel
santiago de cuba Santa Ifigenia Cemetery
Santa Ifigenia Cemetery cuba

Verblijf Santiago de Cuba

Santiago de Cuba is een grote stad, bijkomend hierbij is dat er ook voldoende hotels zijn te vinden. Ik geef je hieronder een opsomming van de leukste hotels, zodat ook jij in een tophotel verblijft!

Iberostar Casa Granda

Gelegen naast Parque Céspedes, met een geweldig dakterras, welke uitzicht biedt op het plein maar ook zie je vanaf het dakterras een groot gedeelte van Santiago. Geniet in de avond uren van de ondergaande zon met een heerlijke cocktail in de hand!

Het hotel heeft 4-sterren en zijn voorzien van air conditie. In de ochtend kun je genieten vaan een heerlijk ontbijt buffet.

Benieuwd naar het hotel, kijk even via deze link op de website.

Iberostar San Felix

Gelegen in het centrum, biedt dit Iberostar de rust die je wilt na een dag lopen door Santiago. Het ontbijt hier is ook zeer goed, en ook hier heb je een happy-hour. Je hebt helaas niet een geweldig uitzicht over de stad zoals in het Iberostar Casa Granda. Echter wil je liever op een andere plek verblijven in Santiago de Cuba. Kijk dan even op hun website voor meer informatie.

Melia Santiago de Cuba

Niet gelegen in de buurt van het centrum, maar dit hotel is een pareltje in zijn soort! Een zwembad, fitnesscentrum//sportruimte, en spa, is het een heerlijk onderkomen om je Cuba reis te beginnen, te eindigen of gewoon een mooi onderkomen halverwege. De kamers zijn schoon, her en der wat achterstallig onderhoud, maar goed ‘het is Cuba’. Ben je benieuwd naar het hotel, of wil je verdere informatie lezen, ga dan even naar hun website.

Eten en drinken

Thoms & Yadira Restaurant

Ben je dol op vis en schaaldieren, dan moet je echt naar dit restaurant gaan. De eigenaar is van origine Duits, getrouwd met een Cubaan, en samen hebben ze dit restaurant geopend. Het restaurant is gelegen in de buurt van het bekende park Parque Céspedes aan de zijde van de kathedraal. Enkele reisgenoten hebben hier gegeten als vorsten in Cuba.

Ze hebben zelfs hun eigen website, bekijk alvast hun menu en laat het water in je mond lopen. Check hier de website

Primos Twice

Wil je genieten van heerlijk cubaans eten, kom dan langs in dit geweldige restaurant, aardige service en heerlijk eten. Tijdens het eten kun je genieten van de Cubaanse muziek op de achtergrond.

Wil je verder lezen wat dit restaurant nu uniek maak? Lees dan even de verdere informatie op deze website.

Restaurante Aurora

Wil je even tot rust komen en genieten van een groene tuin en heerlijk eten. Dan kan dit in dit restaurant waar je kunt genieten van heerlijke cubaanse gerechten in de binnentuin van de restauranteigenaar. De prijs is zeer schappelijk en het eten goed. Het is wel even zoeken naar dit restaurant, maar als je dit pareltje gevonden heb…..

Kijk even op deze website voor verdere informatie.

Een infographic

infographic van santiago de cuba

Onze ervaring

Santiago de Cuba was even een apart stukje in vergelijking met de rest van Cuba wat we tot dusver hadden gezien. Het is niet extreem toeristisch. Veel mensen maken de lange trip naar dit gedeelte van Cuba niet. Dan vraag je je af is dit puur omdat de reisafstand een eind is, of is het niet de moeite waard om naar Santiago de Cuba te gaan? Wij vonden het zeker wel de moeite waard, maar als we er niet heen waren geweest had dit ook geen drama geweest. Ik zou het veel erger vinden om Viñales of Trinidad niet te hebben gezien.

Wat maakt het dan wel de moeite om Santiago toch te bezoeken? Ik denk vooral omdat het echt wat anders is. Het klimaat is hier aanzienlijk warmer dan in de rest van Cuba, (ook veel smog)  je proef hier ook echt de Latijnse sfeer, vooral de mannen in Santiago vond ik spontaan wat meer ‘haantjes’ gedrag vertonen. In de avond waren wij op een gegeven moment op zoek naar een restaurant, echter liepen we de verkeerde straat in, op dat moment voelde ik me wel iets minder op mijn gemak dan bijvoorbeeld in de avond op de straten van Havana. Ik denk dat Santiago de Cuba iets minder veilig is dan de rest van Cuba.

Als ik denk aan Santiago de Cuba, denk ik vooral aan het graf van Fidel en aan de erewacht. Dit maakte het voor mij wel waard om ver te reizen naar deze stad.

onze ervaringen in santiago de cuba

Filmpje

Een impressie van Santiago de Cuba, het plaatsje Bayamo, de basiliek el Cobre en meer

Een foto met een verhaal

Oke, deze foto is dan wel niet gemaakt in Santiago de Cuba, toch vind ik het een van de meest mooie foto’s gemaakt tijdens onze vakantie. Ben jij benieuwd naar de plek waar deze foto gemaakt is? En het verhaal achter de foto?

Blijf geen vreemde!

Ik zou het leuk vinden als je een comment achter laat of mij volgt op facebook!

santiago de cuba