Ik werd benaderd door Fotofabriek met de vraag of ik een fotoalbum wilde testen, de timing van Fotofabriek was meer dan goed. Wij hadden net de reis naar Lapland geboekt en de foto’s van het noorderlicht wilde ik graag bundelen in een fotoalbum. Ik ben meer dan tevreden over het fotoalbum van Fotofabriek, ook benieuwd naar de review? Lees dan dit blog verder.

Fotofabriek Nederland

Is een bedrijf wat verschillende foto producten aflevert, van fotoboeken tot wanddecoraties, kalenders, agenda’s en noem maar op. Gevestigd in Nederland. Het is langzaam zijn naam aan het vestigen in Nederland. Wat op zich best lastig is, zeker als je moet concurreren met bedrijven zoals Albelli en Saal Digital. Zoals meestal is het begin van de eerste stap in het bestellen van je fotoproduct het uploaden van je foto(‘s). Laat ik even stap voor stap je mee nemen in dit productie proces. Zodat ook jij weet hoe je een geweldig fotoboek in huis kunt halen!

Materiaal keuze

Hier houd ik altijd erg van, de mogelijkheid om te kiezen uit veel verschillende soorten materialen en kaften! Ik vind een foto album een persoonlijk iets, waar je nog menig jaar in kijkt. Extra leuk wordt het als je zelf je kaft kunt kiezen en de kaft ook voorzien van letters. Een kleine selectie uit de mogelijkheden:

Hardcover fotoboek

Een fotoboek met een hardcover, erg stevig. Ook kun je kiezen om je eigen foto op de voorkant van het album te zetten. Ik zelf heb uiteindelijk gekozen voor deze variant.

Softcover fotoboek

Een ander materiaal, stuk flexibeler. Laten we wel wezen het wordt niet voor niks softcover genoemd. Ook hier kun je gratis een foto op de voorkant plaatsen.

Wat ik eerlijk gezegd wel miste was de mogelijkheid om een linnen cover te hebben. Veelal bestel ik mijn fotoalbums bij de Hema, waarbij het mogelijk is om een gekleurde linnen cover te hebben. Ik houd wel van een beetje structuur en regelmaat. 🙂

Software mogelijkheden

Je hebt verschillende mogelijkheden om je fotoboek te maken. In het kort omschreven, je hebt de mogelijkheid om je fotoalbum online te maken of offline. Dit biedt verschillende voor een nadelen. Ik zal ze voor je op een rij zetten:

Fotoboek online maken:

  • Je kunt direct beginnen, je hoeft niet te wachten tot dat de software gedownload is
  • Je kunt op elk apparaat je fotoboek samenstellen, denk aan mobiel, iPad, of de computer
  • Je slaat je online fotoalbum op zodat je overal je album kunt aanpassen (erg flexibel dus)
  • Houdt er even rekening mee dat je een agenda niet online kunt maken, hier moet je echt offline software voor downloaden

Fotoboek offline maken:

  • Ik had het idee dat de software uitgebreider was ten opzichte van het online software. Ik kan dit echter nergens terug lezen op de website van Fotofabriek
  • Ik vind het zelf altijd een stuk betrouwbaarder werken om een fotoalbum offline te maken. Als ik lekker in de tuin zit, kan ik gewoon doorwerken. Ook al heb ik geen WiFi verbinding

PDF uploader

De derde optie is op een file van Photoshop of Indesign up te loaden. Ik denk dat dit vooral handig is als je erg into Photoshop of Indesign bent. Ik kan me niet voorstellen dat het heel handig is voor het maken van een fotoalbum?

Ik heb zelf gekozen om mijn fotoalbum offline te maken. Nadat ik mijn fotoalbum had besteld, kwam het (lange) wachten. Wil je meer lezen over de mogelijkheden mbt de software, kijk dan even op de website van de Fotofabriek.

Bestelling

Heb je eenmaal je fotoalbum klaar dan upload je deze, waarna je door het bestel proces wordt geleid. De bezorging was erg snel, zondag avond besteld woensdag middag in huis. Zeker voor een fotoalbum, was ik aangenaam verrast over de snelheid van levering. Het album was netjes een stevig ingepakt en heeft hierbij het postsorteringsproces goed overleefd.

Levertijd

Op het moment dat je een product besteld wordt aangegeven wanneer dit product wordt geleverd. Ik vind het uitzonderlijk dat dergelijke producten zo snel geleverd. Ben je benieuwd naar de gemiddelde levertijden, kijk dan even hier.

Review Fotofabriek het foto album zelf

fotofabriek

De foto op de kaft is scherp weergegeven en ook mooi geplaatst. De kaft zelf vind ik sterk. De foto’s in het boek zelf zijn ook erg scherp en goed van kleur.

een review van een foto album fotofabriek

Daarnaast had ik ook 1 (donkere) foto op 2 pagina’s geplaatst, dat is altijd even afwachten hoe dit eruit komt te zien. Fotofabriek print dit erg netjes, en zorgt ervoor dat er in het midden geen witte lijn te zien is. Ik heb weleens eerder een foto album besteld en toen was in het midden een witte lijn te zien. Ik vond dit erg storend en niet netjes afgewerkt. Dit had voor mij wel een punt van aandacht toen ik mijn foto album besteld via Fotofabriek. Ze hebben me echter niet teleurgesteld en ik ben blij met de afwerking!

fotofabriek een review

Naast de foto’s vind ik het voor een vakantie album altijd leuk om er een kort verhaaltje bij te zetten. Ik vind hierbij dat de zichtbaarheid van de letters minder is, het lijkt alsof de letters wat mat zijn in plaats van goed zwart. (De letters zijn gedrukt op een achtergrond, waarbij de achtergrond wat waziger is gemaakt).

Fotofabriek review: fotoalbum

Ik ben zeer tevreden over het fotoalbum van fotofabriek. Prijstechnisch gezien vind ik fotofabriek in dezelfde prijscategorie vallen als de fotoalbums van Albelli. Echter vind ik bij fotofabriek dat je meer creativiteit kwijt kunt met de software en is de levering erg snel. Kortom zeker een aanrader!

Overige testen van fotoproducten

Het is niet de eerste keer dat ik een fotoproduct mocht testen. Ik heb eerder producten mogen testen van Albelli en SaalDigital. Ben jij benieuwd naar mijn review over deze producten? Lees dit dan even in de onderstaande artikelen.

Facebook en comments, sharing is caring

Ik zou het erg leuk vinden indien je mij volgt op Facebook of ‘gewoon’ een comment achter laat onder dit blog.