Na een heerlijke avond bij de boer beleefd te hebben in Viñales en een goede nachtrust, gingen we weer verder. Op naar Cienfuegos een stadje die eigenlijk (naar mijn mening) als een soort tussenstop fungeert tussen Viñales en Trinidad. De reis duurde circa 5 uur. Onderweg hadden we gelukkig de nodige tussenstops, onder andere bij de varkensbaai.

Is Cienfuegos de moeite waard? Wat kun je er zien en beleven.Ook hebben we een top locatie voor je, een hotel uit duizenden waar je zeker moet overnachten. Lees snel dit blog verder.

Hoe kom je in Cienfuegos

Vanuit Viñales reden we met de bus naar Cienfuegos onderweg passeerde we de varkensbaai, daarover straks meer. Het is een lange rit en grotendeels reden we over hetzelfde asfalt als de heenreis.

cienfuegos cuba bezienswaardigheden reisblog
Een cowboy welke we onderweg tegen kwamen

Viazulbus

Uiteraard kun je ook met de Viazulbus naar Cienfuegos. Vanuit Viñales bedraagt een ritje 30 euro. Je vertrekt overigens erg vroeg zo rond 7 uur en je komt rond 14:30 uur aan.

Een van de tussenstops die we vandaag hadden was een rustpunt bij de varkensbaai. Een belangrijk deel van de Cubaanse-Amerikaanse geschiedenis heeft zich hier afgespeeld. Even een korte samenvatting.

Auto huren Cuba

Een vaak gebruikte manier om Cuba te ontdekken is door het huren van een auto. Ik heb hier een uitgebreide blog over geschreven. Lees het hier ‘auto huren Cuba‘.

Varkensbaai

De varkensbaai is een baai die zich bevindt aan de zuidkust van Cuba. De baai heeft de vorm van een grote onregelmatige gevormde kunst inham.

De baai is vooral bekend om de mislukte invasie uit 1961. In1959 was Fidel Castro aan de macht gekomen, het plan was om het linkse bewind van Fidel Castro omver te hebben. De invasie werd uitgevoerd door rechtse Cubaanse ballingen, gesteund door de Amerikaanse CIA. De aanval werd afgeslagen waarna Castro en zijn bewind zich sterker gingen richten op de Sovjet-Unie en het communisme.

Verder zie je niet veel aan de Varkensbaai. Wel vind ik het een historische plek die je gezien moet hebben.

Overigens kun je hier geweldig duiken (kant duiken, het is nog niet extreem toeristisch), dus je hebt mooi koraal! Het plaatsje waar de duikschool zit heet Cueva de los Peces.

Ook kun je hier goed snorkelen. Wil je meer lezen over snorkelen op deze plek. Lees dan even hier het blog van collega blogger Judith.

cienfuegos cuba bezienswaardigheden reisblog

Na deze stop gingen we verder om eindelijk aan te komen in Cienfuegos.

Cienfuegos

Cienfuegos is een relatief jonge stad en wordt de parel van het zuiden genoemd. Dit omdat het een geweldige ligging heeft aan een baai (Bahia de Juaga). Het is de enige stad in Cuba die een Frans-koloniale geschiedenis kent. Dit is duidelijk terug te zien in de iets wat afwijkende architectuur. Het historische centrum heeft statige huizen, welke van de plantage-eigenaren van vroeger zijn. Cienfuegos is een stad met diverse universiteiten.

De havenstad is genoemd naar de kapitein-generaal Jose Cienfuegos, de gouveneur-generaal van Cuba in die tijd. De Spanjaarden werden in de tijd bedreigd door piraten, waarop ze besloten om een vestiging de bouwen. Castillo de Jagua.

In 2005 werd de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet, dit zegt denk ik wel genoeg!

Cienfuegos heeft diverse bezienswaardigheden. Zeker gezien de Frans Koloniale geschiedenis zijn er enkele gebouwen, die je niet mag missen. Lees even verder dan neem ik je mee naar de bezienswaardigheden die je gezien moet hebben.

Cienfuegos Cuba bezienswaardigheden

Historisch centrum

Het hart van de stad Cienfuegos wordt gevormd door het Parque Marti. Aan dit park bevinden zich verschillende belangrijke gebouwen en bezienswaardigheden. Daarover straks meer.

cienfuegos cuba bezienswaardigheden

Parque Marti

Wat zo bijzonder is aan dit plein is dat je hier even het normale leven van de Cubaanse bevolking ziet. Hoe ze zijn, zich kleden en meer.Er is tevens een internet plek, dus je ziet veel Cubanen op hun laptops etc zitten. Je kunt hier rustig rondlopen, zonder overdonderd te worden door de massa toerisme. Het is een heerlijk centrum waar je van alles kunt zien en heerlijk kunt rondslenteren.

Dit heb ik zeker met volle teugen gedaan, en heb er leuke foto’s kunnen maken. Die zie je straks! Nu eerst terug naar het historisch centrum van Cienfuegos. Want er staan dus een aantal belangrijke gebouwen aan dit park. Welke? Lees verder.

Cathedral de la Purísima Conceptión

Een kathedraal gebouwd ergens rond 1869, en gedurende de tijd op bepaalde punten gerenoveerd. Overigens moet de kathedraal nog steeds op bepaalde punten worden gerenoveerd. De kathedraal is dagelijks geopend, doordeweeks vanaf 7:30 uur enop een zondag vanaf 10:00 uur.

Teatro Tomás Terry

In1886-1889 werd dit theater gebouwd als voortvloeisel uit het testament van Tomás Terry Adams, een Venezuelaanse industrieel. Het theater is ontworpen in Italiaanse stijl en biedt plaats aan 950 mensen. Het heeft een U-vormige zaal, met een groot balkon en enorm fresco.

Een aantal reisgenoten hebben het theater vanbinnen gezien en gaven aan dat het er erg mooi uitzag maar dat er restauratiewerkzaamheden plaats vonden. Mocht je de kans hebben, dan zou ik zeker aanraden om een kijkje binnen te nemen! Wij hebben niet van de gelegenheid gebruik gemaakt, wegens een beperkte tijd kozen we er voor om de stad te verkennen.

cienfuegos cuba bezienswaardigheden
Een kijkje in een apotheek. 

Overige bezienswaardigheden

Cienfuegos bezoek je vooral om even te relaxen en je te verbazen over de Cubaanse cultuur. Neem je tijd hiervoor. Heb je nog wat tijd over dan raad ik je aan om naar de Castillo de Jagua te gaan.

Castillo de Jagua

De baai van Cienfuegos werd pas militait beveiligd tussen1733 en 1745, met de bouw van Castillo de Jagua. De bouw werd gemaakt onder de leiding van een Franse bouwmeester. In de tweehonderd jaar daarvoor was het de Spanjaarden niet gelukt de grote baai achter de smalle, rotsachtige zee te beheersen. Vooral de Engelse en Franse piraten voeren hier steeds weer binnen om zich te verschuilen of om drinkwater te bunkeren.

Je komt hier door de veerboot te nemen vanaf de Marina Puertosol/Punta Gorda.

Juragua Nuclear Power Plant

Overigens kan het zijn dat je onderweg van of naar Cienfuegos langs een kerncentrale rijdt. Geen zorgen uiteindelijk is het project nooit afgekomen. Het was een project gesponsord door Rusland, maar wegens de val van de Sovjet Unie, is dit nooit afgerond. Gelukkig maar.Overigens kun je dit complex (nog niet) bezoeken.

El Nicho watervallen

Prachtige watervallen in deo mgeving van Cienfuegos. Mocht je hier heen willen, calculeer dan 1 extra dag in Cienfuegos, want je bent even onder weg. Ook kun je even afkoelen bij de watervallen. Zeker als de temperaturen hoog zijn, lijkt me dit erg aangenaam.

Verblijf Cienfuegos

Cienfuegos is nog niet platgelopen door het toerisme. Het aanbod aan hotels en casa particulares zijn minder ten aanzien van het aanbod in Havana. Maar we hebben hier echt in een top hotel overnacht!

Hotel Jagua Melia Hotels Internationaal

In de jaren ’50 is dit hotel gebouwd. Maar recentelijk verbouwd, met de hulp van de Fransen. In het hotel heb je een zwembad wat uitkijkt op de baai. Er is een apotheek, twee souvenirshops, en een kleine gym.Het ontbijt is geweldige en luxe in overvloed. Een soort ontbijt wat je kunt vergelijken met het ontbijt bij van der Valk. We hadden een mooie kamer met balkon welke uitkeek op de baai. Ergens in de verte zag ik overigens een kerncentrale staan. Maar goed. Dit hotel is onderdeel van de Media Hotel keten,derhalve bekend om een goede service en kwaliteit.

Heb je de mogelijkheid, dan raad ik je echt aan om hier te verblijven. Je kunt dit hotel rechtstreeks boeken via booking.com, klik hier.

Hotel La Union Melia Hotels Internationaal

Gelegen in de buurt van het oude centrum, ligt dit MeliaHotel La Union. Er is een zwembad en ontbijt buffet is inclusief. Dit zou vooreen verblijf in Cienfuegos mijn tweede keuze zijn.

Ook dit hotel kun je rechtstreeks boeken via booking.com, klik dan even hier.

Casas particulares

In Cienfuegos kun je ook in een casas particulares overnachten. Je vindt voor elk wel wat wils.

Kijk even op deze site.

Overigens ben ik op het wereld wijde web ook een mogelijkheid tegen gekomen om via Airbnb een kamer te boeken. Wellicht vind je dat een beter alternatief. Diegene die in deze casa hadden overnacht waren erg positief. Kijk even hier om door te gaan naar de betreffende website.

cienfuegos cuba bezienswaardigheden

Eten en drinken in Cienfuegos

Cienfuegos heeft diverse eettentjes. In het toeristische gedeelte van Cienfuegos kan dit wat duurder uitvallen. Kijk dan voor een eetgelegenheid wat verder van het centrum vandaan.

Enkele tips die ik voor je heb:

Restaurant Te Quedaras

Het restaurant scoort hoog en dat is niet voor niks. Het eten is er prima. Lees Cubaanse maatstaven. Echter het is vooral de sfeer die dit restaurant uitstraalt. Ook de bediening is erg vriendelijk. Het restaurant is gevestigd op de 1e verdieping, dus eerst een trap op naar boven.Je kunt hier op het terras heerlijk genieten van een mojito.

Adres: 3509, San Fernando, Cienfuegos.

Paladar Aché

Heerlijk eten en goede cocktails, ook garnalen staan hier op de menulijst. Je krijgt ze bij bestelling in overvloed. De sfeer is hier ook perfect, je hebt er een binnen en buitengedeelte. Het is hier altijd redelijk druk, mocht er nog geen tafeltje beschikbaar zijn, neem dan plaats in een schommelstoel en wacht rustig af. Ook de bediening is hier top. Voor verdere informatieklik dan hier. Aanschouw de foto’s en het water loopt je in de mond.

Adres: 4106, Avenida 38.

Restaurant Villa Lagarto

Bekend om zijn Vis en zeevruchten, maar bovenal het geweldige uitzicht op het water. Wel wordt aangeraden om hier tijdig te reserveren daar het erg druk kan zijn.

Adres: Street 35, No. 4B, e/ Avenue 0 y Litoral | La Punta. Punta Gorda, Cienfuegos 5510

Cienfuegos Cuba onze ervaring

Cienfuegos deed aan als een relaxed stadje, waar het toerisme nog niet geheel de overhand heeft. Het is heerlijk om hier rond te dwalen en ook je straatfotografie skills kun je hier prima ontplooien. Door dat wij deelname aan een groepsreis hadden we niet heel lang de tijd om al het moois van Cienfuegos te zien. Ik denk dat je voor deze stad ook maximaal 2dagen moet uittrekken. Niet langer. Het is leuk om er te zijn geweest, maar anders zijds vind ik het nog steeds een verkapte tussenstop tussen bijvoorbeeld Viñales en Trinidad.

Ik ben ook erg benieuwd naar jouw ervaringen aangaande Cienfuegos, je kunt ze achterlaten in de comments.

cienfuegos cuba reisblog cuba bezienswaardigheden

Cienfuegos infographic

Cuba reisblog

Cienfuegos is het derde stadje wat wij aandeden tijdens onze tour door Cuba. We begonnen de trip in Havana, gevolgd door Viñales en nu dus Cienfuegos.

De komende tijd zullen er nog voldoende blogs volgen, dus reis met ons mee, mis niks. En blijf vooral op de hoogte. Klik hier om op de hoogte te blijven van onze volgende blogs en tips aangaande Cuba. Ook zou ik het leuk vinden als je mijn facebook pagina liked.

Reisfotografie Cienfuegos Cuba

Ik vond Cienfuegos vooral een stadje waar je heerlijk kunt oefenen met je straatfotografie skills. De mensen zijn vrij toegankelijk,verwachten niet automatisch geld indien je een foto van ze maakt. (Soms vind ik dit best een verademing, ik vol me anders af en toe net een wandelende geldmachine).

Mijn tip sta in de ochtend bijtijds op, dan komt Cienfuegos tot leven, dan kun je de leukste foto’s maken. Ook komt de zon dan net op,waardoor het licht nog niet te fel is, dit maakt dat je mooiere lichtinvallen krijgt voor de foto’s.

Onze foto’s Cienfuegos

Filmpje Cienfuegos

Dit keer geen filmpje gemaakt door Ilse, maar een leuk filmpje op Youtube gevonden. Volgende keer komt er weer een leuk filmpje, dat heeft ze zojuist beloofd.

Benieuwd naar het verhaal achter dit pareltje?

cienfuegos cuba bezienswaardigheden

Ben je benieuwd naar het verhaal achter deze foto? Lees het snel klik op onderstaande link.

Bronnen:
– Reisgids Nelles Gids Cuba

cienfuegos cuba