We zijn bijna aan het einde van het jaar, nog enkele dagen te gaan. Tijd om eens een terugblik te geven op 2018. Een jaar waarin een hoop is gebeurd, zowel op persoonlijk vlak, als op het gebied van mijn fotografie- en reisblog. Kortom ga er goed voor zitten en kijk met me mee terug naar het afgelopen jaar.

Fotografie- en reisblog

Blog in een nieuw jasje

Het begin van 2018 startte ik met mijn ‘oude website’ gemaakt met een bepaalde lay-out. Overzichtelijk, handig in elkaar te zetten maar ik miste toch wel enkele dingen, ook kon ik de website niet helemaal naar mijn hand zetten. Ik veranderde de website nog naar een andere lay-out, het kwam al dichter in de buurt van wat ik wilde. Echter nog niet helemaal wat ik zocht, maar het werd al beter. Totdat ik in oktober (nog voor het begin van 2019), in aanraking kwam met Thrive. Een bepaalde lay-out waar ik meer zelf de regie heb hoe mijn website er uit komt te zien. Niet te ingewikkeld maar wel in te delen zoals ik het voor me zag. Er ging een wereld voor mij open. Mijn website stak ik in een nieuw jasje. Professioneler en gericht op de toekomst. Eindelijk wat ik zocht.

Sinds kort biedt ik zelfs gratis reisgidsen en/of infographics aan.

Ik ben erg trots met mijn nieuwe website en formule. Ik merkte dit ook in de bezoekersaantallen die stegen.

Reisblog

Leuke tripjes

reisblog fotografieblog manon ruitenberg fotograaf ridderkerk
parijs stedentrip fotograferen parijs

In 2018 hebben we een hoop tripjes gemaakt. Zo begonnen we in februari in Parijs, een heerlijk weekendje weg, naar de stad van de liefde. Parijs biedt genoeg, leuke hippe tentjes en bovenal geweldig om te fotograferen. Zwerf over de Montmart en laat je vast leggen op schildersdoek. Ben je benieuwd naar de blog? Lees hem dan hier.

reisblog fotografieblog manon ruitenberg fotograaf ridderkerk
zonsondergang ameland werk aan de muur

Een andere trip die al wat langer op de planning stond was onze vakantie naar Ameland. Ilse ging hier vroeger als kind elke zomer naar toe dus had hier ook jeugdherinneringen. Aangezien ik liever in een vliegtuig stap dan op een boot, duurde het even voordat deze vakantie gepland was. Ik moet zeggen dat Ameland me erg mee veel en het een leuke en ontspannende vakantie was. Wederom ging de camera (en statief) mee en hebben we leuke foto’s kunnen maken. Uiteraard heb ik ook enkele blogs geschreven, lees ze hier even terug:

reisblog fotografieblog manon ruitenberg fotograaf ridderkerk
valkenburg weekendje weg nederland

Een van de leukste steden in Nederland vind ik by far Valkenburg. Een stad waar je leuk door heen kunt slenteren met oude gebouwtjes, vriendelijke mensen, waar je heerlijk op een terras kunt zitten en mensen kunt spotten. Owja sinds kort hebben ze er ook een escape room, waar je met twee personen in kunt. Geweldig. Zeer uniek in Nederland. Dus zeker de moeite waard om hier naar toe te gaan! Ben je benieuwd naar het blog, lees hem hier.

reisblog fotografieblog manon ruitenberg fotograaf ridderkerk
cuba bezienswaardigheden

In 2018 ging, op reisgebied, ook één van mijn grootste wensen in vervulling: Cuba. Een land die me al fascineerde toen ik een stuk jonger was. Een communistisch land, vol met oldtimers, oude gebouwen, oude cultuur (ook veel diverse culturen), en naar vriendelijke mensen. Ik zag het al voor me, heerlijk banjeren door de straten van Havana op zoek naar het perfecte plaatje. We zijn nog druk bezig met het bloggen over Cuba. Dit is toch een grotere klus dan verwacht en we willen de blogs die we schrijven met veel informatie voorzien, zodat je in de blog alles leest wat je nodig hebt. Enkele blogs staan al online. Kijk hier even bij de reisbestemming Cuba.

Blogs in een nieuw jasje

Niet alleen mijn website heb ik in een nieuw jasje gestopt, ook enkele blogs heb ik voorzien van meer informatie ehhh een ander jasje. Dit zijn de blogs over Vilnius en Riga.

Vilnius is nog een vrij onbekende stad, gelegen in Litouwen, één van de drie Baltische staten. Een studenten stad die warm aanvoelt, waar je genoeg kunt zien en ontdekken. En bovenal: niet al te duur. Lees even hier het artikel.

Eén van de andere steden van de Baltische staten is Riga, gelegen in Letland. Een bekende stad waar je ook goed kunt stappen, wij hebben dit zelf niet gedaan, maar zagen menig dronken Engelsman voorbij komen. Lees even hier de blog over Riga.

Beide steden hebben een rijke geschiedenis, en hebben beide hun eigen charme. Vilnius vonden wij de leukste stad van beide.

Fotografieblog

Ook op het gebied van fotografie en bloggen is het een verrijkend jaar geweest.

Genomineerd vakantiefotograaf 2018

In 2018 was ik genomineerd voor de titel ‘Vakantiefotograaf 2018’, een samenwerking tussen Zoom en Hema. Ik mocht toen naar het hoofdkantoor van de Hema, waar er een feestelijke uitreiking plaats vond. Helaas ging de titel vakantiefotograaf 2018 aan mij voorbij, maar wel mocht ik mijn foto op groot formaat op canvas uitkiezen.

reisblog fotografieblog manon ruitenberg fotograaf ridderkerk
werk aan de muur straatfotografie
De slapende vietnamees… Genomineerde foto voor de titel ‘Vakantiefotograaf 2018’.

Werk aan de Muur

Enkele pareltjes van mij hangen in mijn shop bij Werk aan de Muur. Alwaar ik al een aantal exemplaren heb verkocht. Ook heb ik een te gek interview gehad met een van de oprichters van Werk aan de Muur. Benieuwd naar dit interview lees hem hier.

golfbrekers mistig water zeeland werk aan de muur fotografie reisblog reisblog fotografieblog manon ruitenberg fotograaf ridderkerk
zonsondergang golfbrekers strand werk aan de muurreisblog fotografieblog manon ruitenberg fotograaf ridderkerk

Meest bekeken blogs

Inmiddels heb ik gedurende de tijd al vele blogs geschreven. De blogs die in categorie fotografietips zijn bekeken zijn de volgende blogs:

Dierentuinfotografie tips

Een van de onderwerpen waar ik in 2015 het eerst over schreef. Nog steeds een goed blog, die in de top 5 staat van google resultaten. Dit blog wordt nog steeds goed gelezen. Benieuwd naar dit blog vol met tips over het fotograferen in de dierentuin, bekijk het hier.

Dierentuin top 10

Sinds 2015 hebben we aardig wat dierentuinen bezocht, we hebben hierop onze eigen top 10 geschreven. Wil je weten welke dierentuinen in de top 10 staan? Bekijk het hier.

Avondfotografie en nachtfotografie

Een van de leukste dingen om te fotograferen, ook op reis, is het fotograferen van de sky line in de avond of nacht. Natuurlijk heb ik hier ook een blog over geschreven, die kun je hier nalezen.

avondfotografie nachtfotografie reisblog reisblogger werk aan de muur fotografieblog fotografiebloggerreisblog fotografieblog manon ruitenberg fotograaf ridderkerk

Persoonlijk

Het jaar begon goed toen wij aan het begin van dit jaar besloten om de zolder te verbouwen, zodat ik daar mijn fotostudio kon inrichten. Al enkele keren gebruikt voor eigen werk, familie en vrienden. Een erg mooie ruimte, groot en kan donker gemaakt worden zodat ik geen vervelende lichtinvallen heb. Kortom een big smile.

Het is ook het jaar dat ik terug ben gegaan naar mijn oude vertrouwde werkomgeving. Alwaar ik weer helemaal geaard ben en nog steeds blij ben met de keus om terug te keren. Gelukkig zijn ze ook blij met mijn terugkeer. Dus 2019, eat you’re heart out.

Verder probeer ik steeds meer te kijken wat de dingen zijn die me energie geven en wat ik leuk vind om te doen. Om ook steeds meer bezig zijn met dergelijke dingen. Zoals fotograferen, bloggen en reizen!

2019 een vooruit blik

In 2019 hoop ik nog meer blogs te schrijven en lezers te ontvangen op mijn blogs. Er zit een stijgende lijn in mijn bezoekersaantallen en die wil ik hoger krijgen door iedereen te voorzien van de leukste blogs en de mooiste foto’s.

Op het gebied van reizen denken we aan Kroatië (inclusief hond) en wellicht nog een grotere vakantie eind 2019. Ook wil ik in 2019 beginnen met mijn vakopleiding fotografie aan de fotovakschool in Rotterdam.

Kortom 2019 ik ben er bijna klaar voor!

Benieuwd naar de blogs die komen gaan?

Ben je benieuwd naar de blogs die komen gaan of geïnteresseerd in een reisgids en/of infographic, kijk dan even hier.

Ik zou het leuk vinden als je me volgt via Facebook. Dat kan via deze link.