Na een heerlijke nachtrust en 2 volle dagen in en rondom Santiago de Cuba te hebben gedwaald, werd het tijd om weer verder te gaan, op naar Sancti Spiritus. Het zou een lange rit worden, we moesten namelijk het gehele stuk van Santiago de Cuba terug naar naar de andere kant van het eiland. Je moet je voorstellen dat er ook maar een weg is van Oost- naar West Cuba. We gingen wel door zes verschillende provincies, om uiteindelijk op de plaats van bestemming aan te komen. Onderweg kwamen we suikerriet- en fruitplantages tegen.

We hadden mazzel dat Ilse en ik niet naast elkaar gepropt zaten in de bus, we hadden allebei een eigen ‘bank’, erg mazzel dus, zeker gezien de duur van de rit. De rit was verder prima te doen en af en toe zijn we ook in slaap gedommeld.

We gingen weg met zonsopkomst en we kwamen aan in ons hotel (Hotel del Rijo) terwijl de zon allang onder was. Na een heerlijk diner en een mojito of twee op de veranda van het hotel, doken we ons bedje in. Het duurde even voordat we in slaap vielen want voor ons hotel was er live muziek. Op een gegeven moment heeft de politie de plug er uit getrokken (letterlijk), we waren hun zeer dankbaar en vielen heerlijk in slaap. De volgende ochtend stond een (kort) bezoekje aan het stadje Sancti Spiritus centraal. Ben jij benieuwd naar dit kleine stadje, waar menig toerist niet komt? Lees in dit blog de bezienswaardigheden, de plekken waar je moet verblijven en meer.

Sancti Spiritus

Een stad die door menig toerist wordt overgeslagen, wij deden hem wel aan! Je kunt het qua sfeer enigszins vergelijken met Trinidad, je kunt hier zeker nog de koloniale sfeer proeven, overal zie je de bombastische koloniale huizen, kleurrijke gevels, en hekwerken gemaakt van smeedijzer. Sommige straten hebben ook de kinderkopjes, die me doen denken aan Trinidad. In 1541 werd de stad door Diego Velázquez gesticht.

De stad ligt aan de Yayabo-rivier, de brug die hier ligt is een van de drukst bezochtste attracties. Sancti Spiritus was een belangrijke stad op het gebied van politiek en economie. Ook werd het gezien als een belangrijk militair centrum. Dit zorgde er ook voor dat er in de 17e en 18e eeuw mooie koloniale gebouwen werden gebouwd. Het centrum van Sancti Spiritus staat op de Unesco erfgoedlijst, heeft een leuk centrum die je prima te voet kan aandoen. Het massa toerisme is er ondanks dit alles niet te zien. Je vind in Sancti Spiritus enkele souveniersshops, maar eigenlijk proef je in deze stad vooral de ‘localssfeer’. Dit is naar mijn idee toch een van de redenen waarom je dan ook echt naar dit stadje moet gaan.

Sancti Spiritus hoe kom je er?

sancti spiritus
Deze bus brengt je ook naar Sancti Spiritus, maar of je hier wilt inzitten??

Heb je besloten om naar dit geweldige stadje te gaan, dan is er natuurlijk de grote vraag, hoe kom je er?

Auto huren Cuba

Een van de meest gebruikte methodes, zeker onder flashbackers, is het huren van een auto om hiermee Cuba door te trekken. Het huren van een auto geeft vrijheid, je kunt stoppen op elk moment, en je kunt zelf op ontdekkingstocht. Ik heb al eerder een uitgebreid artikel geschreven over het huren van een auto op Cuba. Er zitten wat kleine haakjes en oogjes aan, maar als je je goed inleest houdt niks je meer tegen om een auto te huren op Cuba. Lees even hier het uitgebreide artikel ‘Auto huren Cuba’.

Viazulbus

Een andere vaak gebruikte methode om Cuba te bereizen, is de alom bekende Viazulbus. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, maar vrienden van ons die kort voor ons naar Cuba gingen, hebben hier gebruik van gemaakt. Een ritje vanaf Santiago de Cuba naar Sancti Spiritus kost 24 euro. Je kunt in de ochtend rond 6:00 uur, in de middag rond 15:15 uur en rond 22:00 uur vertrekken. Houdt er dus wel rekening mee dat de rit je 9 uur duurt. Dus als je om 22:00 uur vertrek overnacht je in de bus. Kan je schelen in de kosten, maar slapen in een bus is nooit echt een van mijn favorieten slaapplekken (behalve dan om af en toe weg te dommelen 🙂 Verdere informatie over deze bus kun je hier vinden.

Bezienswaardigheden

In Sancti Spiritus heb je enkele bezienswaardigheden, maar verwacht er geen absolute hotspots, zoals wel het geval is in Trinidad.

Yayabo-brug

sancti spiritus bezienswaardigheden brug

Een van de top bezienswaardigheden die wij volgens de reisgids moesten zien was de Yayabo-brug. Nu moet ik eerlijk zeggen dat de wandelroute naar de brug leuker was, dan de brug zelf, maar goed. Onderweg liepen we vanuit het centrum over de kinderkopjes heen, op weg naar de brug. Her en der werden we nog aangesproken door locals, die ons van wat drinken wilde voorzien etc. Overigens totaal niet irritant, maar gewoon vriendelijk bedoeld. Na een x aantal minuten te hebben gelopen kwamen we aan bij de roemruchte Yayabo-brug.

Deze tweehonderd jaar oude terracotta brug, verbindt de nieuwe stad met het oude koloniale centrum. Het is tevens ook de enige brug waar je overheen kunt als je vanuit Trinidad naar Sancti Spiritus reist. De brug zelf is de enigste bakstenen brug in Cuba, staat op de werelderfgoed lijst, heeft 5 bogen, is 60 meter lang en 6 meter breed. Het is gebouwd door de Spanjaarden in Romeinse stijl. Oke ik snap dan wel dat het voor Cubaanse begrippen een pareltje is.

Parque Serafin Sanchez plaza

Een rustig plein met bomen, omgeven door neoklassieke gebouwen. Dit plein vormt het hart van Sancti Spiritus. Het plein zelf is vernoemd naar een (lokale) held ui de onafhankelijkheidsoorlog. In de avond uren is dit plein een chill plek voor de plaatselijke bevolking.

Calle Independencia Sur

De boulevard oftewel de winkelstraat van Sancti Spiritus. Hier leeft het. Je kunt hier heerlijk ronddwalen en even je straatfotografie skills tot leven brengen. En het heerlijkste van alles, je zit bijna geen toeristen!

Heel eerlijk zijn dit even de belangrijkste bezienswaardigheden in Sancti Spiritus, je merkt dat het een klein stadje is weinig toeristisch. Ik vond het hier heerlijk ronddwalen, zonder dat het al te toeristisch overkomt. Een tip die ik je nog wil geven is om nog even langs te gaan bij de farmers market.

Farmers market

Farmers market Sancti Spiritus Cuba
Ook hier heeft de tijd even stil gestaan.

Een lokale markt voor (verse) producten worden verkocht. Variërend van vlees, groente tot fruit. Alles vers van de … geen idee waar het eigenlijk vandaag komt maar vers is het. Houdt er wel rekening mee dat Rob Geus zijn keurmerk vast hier niet zal afgeven. Kortom het is hier niet erg hygiënisch. Ik zou zelf niet zo snel hier iets kopen, maar ah, je weet ook nooit waar het vlees wat een hotel bereidt is ingekocht. Wel is het hier geweldig fotograferen. Je duikt even terug in het normale dagelijkse leven van de Cubaan. Ook kun je ongestoord fotograferen. Cubanen vinden het over het algemeen niet erg om de foto te gaan.

Verblijf Sancti Spiritus

Ben je benieuwd waar je het beste kunt overnachten? Lees dan even verder.

Hotel Rijo

Wij verbleven zelf in hotel Rijo. Een mooi hotel in koloniale stijl, het is goed te vinden doordat het in het midden van het centrum van Sancti Spiritus ligt. Het gebouw Iwans gedurende de 19e eeuw het verblijf van een arts. In 2001 is het hotel geopend, na een zorgvuldige reconstructie. De kamer was erg prettig, zo hadden we een aparte ‘woonkamer’ en daarnaast nog een slaapkamer. Er kwam warm water uit de douche, de kamer was voorzien van airconditioning, kluisje en minibar. Het ontbijt was prima. De ontbijt zaal was erg smal dus je had geen ‘buffet’ ontbijt, maar het ontbijt werd aan tafel opgediend. Dit zorgde er voor dat je niet veel keuze mogelijkheid had. Maar goed, het ontbijt was lekker en goed en daar gaat het om.

Mocht je Sancti Spiritus voor een nacht aandoen, dan adviseer ik je zeker om in dit hotel te overnachten! Wil je verdere informatie aangaande het hotel of een overnachting boeken? Kijk dan even hier.

woonkamer hotel rijo sancti spiritus
Badkamer hotel el rijo sancti spiritus

Hotel Plaza

Ook gelegen in het historische centrum van Sancti Spiritus ligt dit mooie hotel. Een prima plek om vanuit dit hotel het kleine centrum te verkennen. Voorheen deed dit hotel dienst als woonhuis, café en later ook als bakkerij. Erg veelzijdig dus. Inmiddels is het hotel gerenoveerd, hebben de kamers airconditioning en televisie. Als kers op de appelmoes heeft dit hotel boven op het dak een prachtig terras met een geweldig uitzicht over de oude wijken van Sancti Spiritus, sluit je dag af met een heerlijke cocktail en kijk naar de ondergaande zon!

Verder informatie over het hotel, of wil je boeken, kijk dan even hier.

Casa Particulares

Mocht je liever in een Casa particulares verbleven in Cuba, dan kan dit ook in Sancti Spitirus. Ik verwijs je hierbij graag naar de volgende website. Hier kun je verschillende casas vinden.

Eten en drinken

Cuba is niet het walhalla voor foodliefhebbers. Maar het is ook niet zo slecht als menig een denkt. Ook in Sancti Spiritus kun je terecht bij enkele restaurants voor je prima kunt eten. Ik heb er een paar voor je op gesomd.

Hotel Rijo

Na een reis van ruim 11 uur achter de rug te hebben, hadden we weinig puf meer om een restaurant op te zoeken. We hebben er toen voor gekozen om te dineren in ons hotel. Dit is ons prima bevallen, we hadden een heerlijk stuk varkensvlees geserveerd met rijst erbij. Andere reisgenoten hadden bijvoorbeeld kreeft besteld en dit smaakte ook erg goed!

Taberne Yayabo

Te vinden bij, hoe kan het ook anders de Yayabo brug, ligt dit kleine restaurantje/bar. Je kunt hier prima eten, de menu kaart is niet al te groot, maar de smaak is goed. Wil je liever hier even zitten voor een borrel, dan kan dat ook heel goed op het terras, je kijkt hierbij uit op het riviertje.

Verder informatie kun je vinden op de website van tripadvisor.

Een infographic

Sancti spiritus een infographic
Een infographic over Sancti Spiritus

Onze ervaring

Wij vonden Sancti Spiritus een geweldig stadje, oké er is er niet veel te doen, maar wat is het heerlijk om gewoon rond te dwalen zonder dat het te toeristisch is. Je proeft hier de sfeer van Trinidad, denk aan de fleurige kleurtjes, kinderkopjes, koloniale huizen, en de straten met kinderkopjes. Alleen dit alles zonder het massa toerisme! Struin hier rond, ga naar de farmers market, en laat je verassen door het moois wat Sancti Spiritus te bieden heeft.

Wel zou ik hier niet langer blijven dan 1 nacht, dit is echt wel genoeg tijd om alles te zien en te doen in Sancti Spiritus, maar kom hier even bij van de trip. Van de (drukke) plekken waar je vandaan komt voordat je weer verder gaat naar bijvoorbeeld Trinidad of Santa Clara.

sancti spiritus onze ervaring
Een nachtje in Sancti Spiritus is genoeg. Kom hier even bij!

Ontdekken Cuba

Sancti Spiritus was een van de laatste 2 steden die wij aan deden, voordat wij neer konden strijken in onze heerlijke all-inclusief resort in Varadero. We hebben al heel wat gezien en beleefd, en geblogd. Kijk even in het algemene artikel over Cuba, en lees onze trips naar Havana, Vinales, Trindad, Cienfuegos, Camaguey en Santiago de Cuba.

Daarnaast zou ik het super tof vinden als je mijn facebook pagina like of een comment achter laat in mijn post. Uiteraard mag beide ook 🙂

sancti spiritus cuba