Fotofair 2019

Voor de fotograaf het evenement van het jaar, althans dat vind ik dan. Heel eerlijk gezegd ben ik er tot nu toe maar 1x geweest en dat is alweer 2 jaar geleden. In 2017 hadden wij het genoegen om naar de fotobeurs te gaan, vorig jaar zijn we niet geweest wegens een vakantie op Ameland. Dit jaar kwam het qua datum echter wel uit, en ik besloot op voorhand kaartjes te kopen om een stok achter de deur te hebben. Zo weet ik zeker dat we dit jaar naar de foto fair kunnen. Want wat is de Fotofair nu precies en waarom vind ik het zo leuk!

Wat is er te doen op de Fotofair

De Fotofair is een van de grootste foto- en videobeursen van de BeNeLux en uiteraard niet zonder reden.

Een kleine selectie van de standhouders

Je vindt hier een groot trein met heel veel standhouders. Zo vind je hier Canon, Nikon (mijn favoriet), Sony, Fujifilm, kun je de leukste gadgets zien en vasthouden.

Wil je eens zien wat je camera kan als je een mega lens aan je body hebt, denk aan de 150-600mm, dan kan dat. Wil je weten welke mindshift of thinktank fototas voor jou handig zou zijn, ook dan kun je eindeloos snuffelen en passen.

Wil je iets kopen, dan kan dat of bij de stand, maar ook Kamera Express heeft hier een mega winkel staan, met ruim 1000 m2 koop plezier.  Dus ook daar ga ik eens uitgebreid snuffelen. Op zoek naar de koopjes, want vaak zijn er ook beursaanbiedingen!

Vergeet trouwens niet om de kleine leuke goodies mee te nemen die je onderweg vind, want een lens doekje kan nooit kwaad, en spiekbriefjes i love them!

Gratis lezingen

Gedurende de dag zijn er veel gratis lezingen bij te wonen. Denk aan tips voor de perfecte portretfoto’s door Elja Trum (oprichter van Photofacts), Astrofotografie van Rob Doolaard (bekend alszijnde dierentuin fotograaf van Blijdorp). Daarnaast biedt ook Canon, Nikon en Fujifilm lezingen aan bij hun eigen stand.

De lezingen zijn dus gratis, en duren rond de 45 minuten. Wees er op tijd bij, zeker als de lezing populair is, want vol is vol en zitten op de grond is er niet bij. Owja weer bijtijds want ben je te laat dan zit de flap dicht.

Welke workshops er worden gegeven, dit krijg je nog te horen als je je programma boek krijgt. Die krijg je of thuisgestuurd of bij de ingang.

Betaalde Workshops

Er zijn ook heel veel betaalde workshop, beter genoemd masterclass klinkt toch net wat luxer. De tijdsduur is variërend van 45 minuten tot 2 uur. Het prijskaartje varieert dan ook van 15 euro tot 17 minuten. Een van de (voor) mijn bekende fotograferen Bas Meelker geeft een workshop landschapsfotografie, Rob Doolaard een workshop Glazenbol fotograferen. Deze laatstgenoemde was helaas vol, anders had ik hem graag bijgewoond! Mocht het zou zijn dat ook jouw favo ook bezet is…. tip voor de volgende keer, wees er snel bij met het reserveren!

En je camera dan……

Die laat je thuis… nee gekkigheid uiteraard gaat je kostbare bezitting mee naar een dagje fotofair. Want je wilt toch ook weten welke lens passend is, of in welke tas je camera goed past of gewoon foto’s maken. Want foto’s maken dat kan ook op de fotobeurs!

fotofair 4
Genoeg actie om te fotograferen tijdens de Fotofair!

Er zijn gedurende de dag diverse demonstraties, levende standbeelden en andere fotogenieke momenten. Sommige boffers gaan ook een masterclass bijwonen en dan heb je natuurlijk ook je camera nodig!

Karateristieke mensen op de foto

Horeca

Wil je even een versnapering dan ben je hier ook aan het goede adres. Een lekker drankje, koud of warm, de tuktuks staan er om je te serveren. Ook zijn er genoeg plekjes waar je even kunt genieten van een lekkere versnapering.

Fotofair 2017 onze ervaring

Oke, even een terugblik naar 2 jaar terug, onze eerste ontmoeting met de fotofair. Ik weet nog wel dat Ilse in een rolstoel zat (ze had haar been gebroken) toen moest ik haar vooruit duwen. Dit was niet zo’n succes het zand was erg mul, dus ik kreeg haar bijna niet vooruit.

Het evenement vind plaats op een schitterend terrein waar je ook kunt genieten van de mooie omgeving. Eigenlijk net naast het park van Safaripark Beekse Bergen, dus dan heb je misschien enig idee hoe de omgeving er uit ziet.

Verder was de foto fair supergezellig en leuk. Ik heb nog een mooie filterset gekocht, waar ik een prachtige zonsopkomst mee heb gefotografeerd, en maakte kennis met een workshop reisfotografie. Dat reizen bijzonder was dat wist ik wel, dat fotograferen tijdens het reizen bijzonder was dat wist ik ook. Alleen dat er iemand bestond die echt een reisfotograaf was, dat was wel een bijzondere ontdekking.

Voorafgaand aan de 2 uur durende workshop van Cees Rijnen werd mij gevraagd om enkele reisfoto’s op te sturen, deze zou hij beoordelen voorafgaand aan de workshop. Hij gaf op mijn foto’s goede feedback waar ik daadwerkelijk wat mee kon.

indonesie zonsopkomst boven rijsteveld bali
Deze foto heb ik ingestuurd ter beoordeling. Is het geen plaatje?

Tijdens de workshop van 2 uur gegeven door Cees Rijnen kreeg ik zijn visie op reisfotografie te horen. Daarna konden we zelf aan de bak om te fotograferen. Het verhaal wat hij vertelde was meer een beleving, veel technische aspecten ontbraken tijdens de lezing. Wel maakt hij prachtige foto’s!

Fotografeer een bokeh
Een van de opdrachten naar aanleiding van de workshop van Cees Rijnen.

Ik vond de lezing leuk voor een keer, maar dit keer ga ik naar andere lezingen en gewoon wat rondbanjeren. Met Ilse die nu hopelijk zelf kan lopen en die ik niet hoef te duwen in de rolstoel.

Kortom wil je een dagje genieten met mede gepassioneerde fotograferen (en verkopers), houd je van een chille omgeving, lekker in het zonnetje en met een drankje of hapje. Dan ben je op de foto fair aan het goede adres.

Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn met de fotofair en of je er dit jaar naar toe gaat?

Praktische informatie Fotofair 2019

De Fotofair 2019 vindt dit jaar ook plaats op het evenementen terrein bij Safaripark Beekse Bergen, de ingang is echter veranderd. Ingang nu is: Kruising Tilburgseweg-Kommerstraat Hilvarenbeek (check even Google Maps).

Datum en tijd:

De Fotofair wordt gehouden op 25 en 26 mei, en is geopend van 9:30 – 17:00 uur.

Toegangstickets:

Het goedkoopste is om deze tickets online te bestellen, dan betaal je slechts 12,50 euro aan de kassa is de prijs 15,00 euro.

Workshops en masterclass reserveer en reken je tevens ook online af.

Parkeren:

Je kunt parkeren naast het terrein, een kaartje kost 6 euro.

foto fair mijn ervaring