Fotofair - Reisblog van Manon Ruitenberg fotograaf Ridderkerk Manon Ruitenberg ...
56

Fotofair

Fotofair 2019

Voor de fotograaf het evenement van het jaar, althans dat vind ik dan. Heel eerlijk gezegd ben ik er tot nu toe maar 1x geweest en dat is alweer 2 jaar geleden. In 2017 hadden wij het genoegen om naar de fotobeurs te gaan, vorig jaar zijn we niet geweest wegens een vakantie op Ameland. Dit jaar kwam het qua datum echter wel uit, en ik besloot op voorhand kaartjes te kopen om een stok achter de deur te hebben. Zo weet ik zeker dat we dit jaar naar de foto fair kunnen. Want wat is de Fotofair nu precies en waarom vind ik het zo leuk!

Wat is er te doen op de Fotofair

De Fotofair is een van de grootste foto- en videobeursen van de BeNeLux en uiteraard niet zonder reden.

Een kleine selectie van de standhouders

Je vindt hier een groot trein met heel veel standhouders. Zo vind je hier Canon, Nikon (mijn favoriet), Sony, Fujifilm, kun je de leukste gadgets zien en vasthouden.

Wil je eens zien wat je camera kan als je een mega lens aan je body hebt, denk aan de 150-600mm, dan kan dat. Wil je weten welke mindshift of thinktank fototas voor jou handig zou zijn, ook dan kun je eindeloos snuffelen en passen.

Wil je iets kopen, dan kan dat of bij de stand, maar ook Kamera Express heeft hier een mega winkel staan, met ruim 1000 m2 koop plezier.  Dus ook daar ga ik eens uitgebreid snuffelen. Op zoek naar de koopjes, want vaak zijn er ook beursaanbiedingen!

Vergeet trouwens niet om de kleine leuke goodies mee te nemen die je onderweg vind, want een lens doekje kan nooit kwaad, en spiekbriefjes i love them!

Gratis lezingen

Gedurende de dag zijn er veel gratis lezingen bij te wonen. Denk aan tips voor de perfecte portretfoto’s door Elja Trum (oprichter van Photofacts), Astrofotografie van Rob Doolaard (bekend alszijnde dierentuin fotograaf van Blijdorp). Daarnaast biedt ook Canon, Nikon en Fujifilm lezingen aan bij hun eigen stand.

De lezingen zijn dus gratis, en duren rond de 45 minuten. Wees er op tijd bij, zeker als de lezing populair is, want vol is vol en zitten op de grond is er niet bij. Owja weer bijtijds want ben je te laat dan zit de flap dicht.

ultieme reis en fotografietips

Voor je verder gaat lezen, raad ik je aan​ om het ​GRATIS​ e-book 'Ontdek de 33 ultieme reis- en fotografietips voor de beste reisfoto's.' te lezen. Voorzien van prachtige foto's. >> ​​download hier(klik op het blauw)

Welke workshops er worden gegeven, dit krijg je nog te horen als je je programma boek krijgt. Die krijg je of thuisgestuurd of bij de ingang.

Betaalde Workshops

Er zijn ook heel veel betaalde workshop, beter genoemd masterclass klinkt toch net wat luxer. De tijdsduur is variërend van 45 minuten tot 2 uur. Het prijskaartje varieert dan ook van 15 euro tot 17 minuten. Een van de (voor) mijn bekende fotograferen Bas Meelker geeft een workshop landschapsfotografie, Rob Doolaard een workshop Glazenbol fotograferen. Deze laatstgenoemde was helaas vol, anders had ik hem graag bijgewoond! Mocht het zou zijn dat ook jouw favo ook bezet is…. tip voor de volgende keer, wees er snel bij met het reserveren!

En je camera dan……

Die laat je thuis… nee gekkigheid uiteraard gaat je kostbare bezitting mee naar een dagje fotofair. Want je wilt toch ook weten welke lens passend is, of in welke tas je camera goed past of gewoon foto’s maken. Want foto’s maken dat kan ook op de fotobeurs!

fotofair 4
Genoeg actie om te fotograferen tijdens de Fotofair!

Er zijn gedurende de dag diverse demonstraties, levende standbeelden en andere fotogenieke momenten. Sommige boffers gaan ook een masterclass bijwonen en dan heb je natuurlijk ook je camera nodig!

Karateristieke mensen op de foto

Horeca

Wil je even een versnapering dan ben je hier ook aan het goede adres. Een lekker drankje, koud of warm, de tuktuks staan er om je te serveren. Ook zijn er genoeg plekjes waar je even kunt genieten van een lekkere versnapering.

Fotofair 2017 onze ervaring

Oke, even een terugblik naar 2 jaar terug, onze eerste ontmoeting met de fotofair. Ik weet nog wel dat Ilse in een rolstoel zat (ze had haar been gebroken) toen moest ik haar vooruit duwen. Dit was niet zo’n succes het zand was erg mul, dus ik kreeg haar bijna niet vooruit.

Het evenement vind plaats op een schitterend terrein waar je ook kunt genieten van de mooie omgeving. Eigenlijk net naast het park van Safaripark Beekse Bergen, dus dan heb je misschien enig idee hoe de omgeving er uit ziet.

Verder was de foto fair supergezellig en leuk. Ik heb nog een mooie filterset gekocht, waar ik een prachtige zonsopkomst mee heb gefotografeerd, en maakte kennis met een workshop reisfotografie. Dat reizen bijzonder was dat wist ik wel, dat fotograferen tijdens het reizen bijzonder was dat wist ik ook. Alleen dat er iemand bestond die echt een reisfotograaf was, dat was wel een bijzondere ontdekking.

Voorafgaand aan de 2 uur durende workshop van Cees Rijnen werd mij gevraagd om enkele reisfoto’s op te sturen, deze zou hij beoordelen voorafgaand aan de workshop. Hij gaf op mijn foto’s goede feedback waar ik daadwerkelijk wat mee kon.

indonesie zonsopkomst boven rijsteveld bali
Deze foto heb ik ingestuurd ter beoordeling. Is het geen plaatje?

Tijdens de workshop van 2 uur gegeven door Cees Rijnen kreeg ik zijn visie op reisfotografie te horen. Daarna konden we zelf aan de bak om te fotograferen. Het verhaal wat hij vertelde was meer een beleving, veel technische aspecten ontbraken tijdens de lezing. Wel maakt hij prachtige foto’s!

Fotografeer een bokeh
Een van de opdrachten naar aanleiding van de workshop van Cees Rijnen.

Ik vond de lezing leuk voor een keer, maar dit keer ga ik naar andere lezingen en gewoon wat rondbanjeren. Met Ilse die nu hopelijk zelf kan lopen en die ik niet hoef te duwen in de rolstoel.

Kortom wil je een dagje genieten met mede gepassioneerde fotograferen (en verkopers), houd je van een chille omgeving, lekker in het zonnetje en met een drankje of hapje. Dan ben je op de foto fair aan het goede adres.

Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn met de fotofair en of je er dit jaar naar toe gaat?

Praktische informatie Fotofair 2019

De Fotofair 2019 vindt dit jaar ook plaats op het evenementen terrein bij Safaripark Beekse Bergen, de ingang is echter veranderd. Ingang nu is: Kruising Tilburgseweg-Kommerstraat Hilvarenbeek (check even Google Maps).

Datum en tijd:

De Fotofair wordt gehouden op 25 en 26 mei, en is geopend van 9:30 – 17:00 uur.

Toegangstickets:

Het goedkoopste is om deze tickets online te bestellen, dan betaal je slechts 12,50 euro aan de kassa is de prijs 15,00 euro.

Workshops en masterclass reserveer en reken je tevens ook online af.

Parkeren:

Je kunt parkeren naast het terrein, een kaartje kost 6 euro.

foto fair mijn ervaring

blank

Manon Ruitenberg- de Zeeuw
 

Hey, ik ben Manon Ruitenberg dol op het ontdekken van andere culturen en gewoontes. Zowel in binnen als buitenland. Ik reis er op los en het liefste met Ilse. Eén van de dingen die mee gaat op vakantie is mijn camera. Ik houd je regelmatig op de hoogte van de nieuwste reis- en fotografietips. Dit jaar rond ik mijn opleiding af tot vakfotograaf!

 • blank Janet says:

  Leuke tip. Ik heb echt de ballen verstand van fotografie en verder dan foto’s maken met mijn telefoon of Gopro kom ik niet echt. Ik ben aan het sparen voor een goede camera dus wellicht is zo’n beurs iets voor mij haha! Ik wil wel heel graag meer leren over fotografie.

 • blank mariëlle says:

  Beste interessant de fotofair. Zelf ben ik niet niet professioneel genoeg met fotografie bezig al zeg ik het zelf om naar zo’n beurs te gaan. Maar fotograven klinkt dit zeker de moeite waard! Vooral de workshops kunnen een fijne aanvulling zijn op je werk.

 • blank MC Kleuver says:

  Heel benieuwd ben ik naar glazenbol fotograferen, want daar snap ik echt niks van! Haha. De meeste foto’s die ik maak zijn van het bos, maar ook daar kan ik een bol wel gebruiken soms, toch?

 • blank Mandy says:

  Leuke blog, ik had er nog nooit van gehoord. Zie er weer mooie foto’s tussen staan.

 • blank Manon says:

  Dit klinkt echt als een ideale dag voor fotografen.

 • blank Wanda says:

  Hoewel ik gek ben op fotograferen ben ik er nog nooit geweest. Misschien toch maar eens overwegen.

 • Klinkt erg interessant, leerzaam en leuk voor mensen die dingen willen leren over fotografie! Heb jij er zelf iets aan gehad?

 • blank Xarifa says:

  Ow, wat heerlijk dat je een beperkt aantal standhouders hebt. Lekker overzichtelijk.

 • Het lijkt me zeker een leuke beurs, maar je oet wel verstand hebben van fotgraferen lijkt mij…en ik kan zelfs een foto met mijn telefoon genomen , compleet verklooien

 • blank Henk says:

  Ik ben benieuwd of je nog bepaalde trends ontdekt, dat lees ik e n volgende keer wel.

 • Klinkt erg interessant voor fotografen. Ik denk dat ik er persoonlijke niet heel veel te zoeken heb. FOto’s maken vind ik leuk, maar ik heb er niet echt een passie voor. Ik sta er wel voor open om meer te leren

 • blank Heleen says:

  Wow, wat zijn er veel mogelijkheden op dit evenement en dat voor een klein prijsje. Ik denk dat dit voor elke fotograaf waardevol is!

 • blank Maaike says:

  Lijkt me een hele leuke beurs!

 • blank Karin says:

  lijkt mij heel interessant, vooral als je het fotograferen naar een next level wil tillen…

 • Klinkt als een erg leuk evenement waar je veel kunt doen.

 • Nog nooit van gehoord. Lijkt me erg leuk om volgend jaar naar toe te gaan.

 • blank Linne says:

  Klinkt als een geweldig dagje uit wanneer je een fan bent van fotografie. Super leuk om zo een kijkje te nemen in wat de dag inhoud, dankjewel!!

 • Dit lijkt me echt superleuk! Thanks voor de tip.

 • blank Milou says:

  Ik ken het niet, maar klinkt wel leuk als fotografie je passie is !

 • blank Jouvence says:

  Nog nooit gehoord van de fotofair, ik weet ook niet of het wel iets voor mij zou zijn.

 • blank Ingrid says:

  Ik kende dit helemaal niet maar klinkt er leuk en interessant

 • Wat leuk en leerzaam lijkt het mij. Ook leuke manier om te leren

 • blank An says:

  Klinkt interessant. En de toegangsprijs Balt ook mee!

 • blank Romy says:

  Wat superleuk! Ik had er nog nooit van gehoord maar het is zeker interessant!

 • blank Rory says:

  Ik ben echt geïnteresseerd in fotografie, heb zelf een oude EOS (450D) met een 50 mm lens voor productfoto’s (alleen hij zoomt niet, dat is wel een misser). Een Canon PowerShot G7X Mark II en een iPhone7 waar ik alles mee doe. Helaas ben ik wel een amateur in die zin dat ik nog steeds de automatische stand gebruik, dus aan mij is de Photofair wellicht niet besteed. Aan de andere kant valt er wel heel veel te leren wat ik zo lees. Leuk! Veel plezier alvast.

 • Het ziet er wel heel interessant uit. In eerste instantie dacht ik meteen dat is niets voor mij, maar er is geloof ik wel van alles te zien.

 • blank Lindsey says:

  Nog nooit van gehoord. Wel een hele leuke tip!!

 • blank Gabriëlle says:

  Ik ben dol op fotograferen en dit lijkt mij dan ook top! Helaas heb ik al wat anders te doen dit weekend maar anders zou ik zeker gaan 😉

 • Op mijn tekst en foto's berust copyright

  >

  ​Wil jij thuis komen met reisfoto's ipv vakantiekiekjes? 

  Vraag mijn GRATIS e-book aan.

  Tweet
  Pin
  Share