Tja, ik ga graag een dag op pad, op reis en uiteraard is één van mijn favoriete hobby’s om dan alles fotograferen. Het liefst sjouw ik geen onnuttige kilo’s mee, dus daarom denk ik van tevoren altijd goed na wat ik wel en niet mee neem. Ik wil uiteraard met de mooiste foto’s terugkomen, maar het liefst zonder rug- of schouderklachten.

Daarom in dit blog een kijkje in mijn cameratas…

Cameratas

Wat ik vooral erg belangrijk vind is een goede en degelijke cameratas. Eén die comfortabel draagt, waar al mijn spullen in kunnen en het liefst een tas waarvan je niet gelijk ziet dat het een cameratas is. Zo hoop ik het risico om bestolen te worden te verkleinen. Ik heb diverse cameratassen allemaal met hun eigen functie.

Think Tank Retrospective tas

Een hippe cameratas, die ik ook vaak gebruik als ‘normale’ tas. Ik vind de look leuk, stoer en robuust. De tas heeft daarnaast een losse regenhoes die je er makkelijk overheen gooit. Voldoende vakjes, ruimte voor een waterfles en meer. Ook heeft de tas aan de achterkant een flap met een ritssluiting waar je ook veel spullen veilig in kwijt kunt

Deze tas gebruik ik voornamelijk als ik een dag op pad ga en niet wil opvallen in de menigte. Ideale tas om te gebruiken tijdens je straatfotografie. Ben jij benieuwd naar deze tas, lees er hier meer over.   

MindShift Rotation 180 graden

Deze tas vind ik ideaal om te gebruiken als ik een dag weg ben maar dan ook nog wel van alles in mijn tas moet stoppen.  Zoals de boterhammetjes, extra trui en dergelijke dingen.

Wat deze tas tevens ideaal maakt is het zogeheten rotation mechanisme. De tas bestaat uit het ware uit twee delen, het onderste gedeelte is een soort heuptas. Zie jij de foto die je wilt maken, klikt de heuptas los en draai hem baar voren. Zo heb je de camera snel bij de hand, zonder je rugtas af te hoeven doen.

Deze tas is voorzien van een regenhoes en bevat de nodige vakken en lussen om alles mee te slepen. Deze tas wordt ook vaak gebruikt door outdoor fotografen, je kunt er bijvoorbeeld ook luchtbedden en slaapzakken aan hangen.

Wellicht is deze tas wel de ideale cameratas voor jou! Meer lezen over deze tas?

Oude vertrouwde Deuter tas

Tja, ga ik echt backpacken dan wil ik zo min mogelijk opvallen, dan stop ik mijn camera in een kleine cameratas die ik vervolgens in mijn Deuter Day pack stop.

Niemand die aan de buitenkant ziet dat mijn heilige cameraspullen in de tas zitten. Dergelijke tassen zijn overigens erg ergonomisch en comfortabel ideaal voor 3 weken backpacken door Vietnam.

Camera body

Na de overstap van de D3200, naar de D7200 nu de D750 (full-frame), en wat ben ik blij met deze camera.

Nikon D750

De camera levert een goede kwaliteit foto’s, de ISO-waarde kan ook redelijk omhoog en hij is niet overdreven zwaar. Oké, wellicht niet extreem licht, maar prima om mee te nemen.

De camera ligt ook heerlijk in de hand. Want ik heb (helaas) geen kleine poezelige handjes, in mijn (iets wat) kolenschopjes moet een camera lekker in de hand liggen. Nou met deze D750 van Nikon is dit zeker het geval.

Compact camera

Ilse neemt daarnaast ook vaak haar Olympus Tough TG-5 mee, ideaal voor onderwater, of tijdens andere activiteiten waarbij je een camera wilt die tegen een stootje kan. Dit hebben wij gevonden in de Olympus Tough TG-5.

Eerder schreef Ilse een uitgebreide blog over de Olympus Tough TG-5.

olympus tough tg-5  @pixabay

Objectieven

Voor mijn Nikon D750 heb ik diverse lenzen, afhankelijk van mijn bestemming, wensen om te fotograferen en meer, neem ik een passende lens mee.

Sigma 24-105mm f4

Mijn favoriete allround lens, de Sigma 24-105mm met een maximaal diafragma van 4, over de gehele brandpuntlengte, is het een pareltje. Van groothoek naar meer zoom, een ideaal bereik. Van landschapsfotografie tot portretten met deze lens kan het allemaal.

Sowieso vind ik Sigma lenzen beter van beeldkwaliteit dan de meeste lenzen van Nikon. Deze Sigma lens steelt je hart. Een klein nadeel is dat deze lens zo’n 883 gram weegt. Niet in alle situaties de ideale lens voor op vakantie. Hij is gewoon weg erg zwaar.

Lees hier meer over deze Sigma lens, is het toch jouw ideale reismaatje?

Handig zo’n allround lens!
cubaanse man portret

Nikon 24 mm f1.8

Een net gekochte parel, die ik dus helaas nog niet extreem veel heb kunnen uittesten, is mijn Nikon 24 mm f1.8. Met deze lens wil ik me meer richten op straatfotografie en wat ‘bredere’ portretten. In Nederland heb ik al enkele keren met deze lens geschoten dus ik ben erg benieuwd hoe deze lens bevalt tijdens mijn reis door Sri Lanka. Ik ben voornemens om hem mee te nemen samen met mijn Nikon 50 mm.

overloon museumjaarkaart
Veel scherptediepte met deze foto…

Nikon 50mm f1.8

Ook wel de plastiek fantastiek genoemd, deze Nikon 50mm met een maximaal diafragma van 1.8. Ook wel een lens die je als portret lens kunt gebruiken, echter ga niet te dicht op je onderwerp staan want dan krijg je rare vervormingen.

Zowel de Nikon 24mm als de 50mm zijn vrij lichte lenzen, ideaal om mee te nemen op vakantie, daar ze niet zwaar zijn. Wel moet je veel wisselen van lens en dus de kans op vervuiling van je sensor neemt toe.

Ik heb nog getwijfeld om de 85mm lens erbij te kopen, maar ja, je moet nu eenmaal keuzes maken.

Waarom ik kies voor een prime lens (een lens met vaste brandpunt?) Omdat de kwaliteit beter is, maar ik mijzelf ook meer wil dwingen om goed na te denken over mijn compositie.

Tamron 70-300mm F4.0-5.6

Indien ik op reis ga en echt wildlife fotografie wil doen, is de Tamron 70-300mm mijn favoriet. Echter de afgelopen reizen heb ik deze lens meegenomen en helaas weinig gebruikt. Dus voor mijn komende reis blijft hij thuis. Wel is het een ideale lens om mee te nemen tijdens het fotograferen in de dierentuin. Overigens neemt Ilse haar systeemcamera mee met hierop een 100-300mm lens, dus gelijk aan 200-600mm, ideaal toch!

Zonder mijn 70-300mm had ik deze foto niet kunnen maken.

Camerasling

Om zoveel mogelijk rug- en schouderpijn te voorkomen gebruik ik niet de meegeleverde camerariem bij mijn camera. Nee ik gebruik liever mijn camerasling. Op deze manier heb ik niet het volle gewicht van mijn camera en objectief op mijn schouders of nek hangen. Ook heb ik snel mijn camera bij de hand, dankzij deze sling.

Nieuwsgierig naar deze sling, lees in mijn blog hoe je met deze sling nek- en schouderklachten voorkomt.  

Statief

Eigenlijk iets wat we elke reis mee slepen, we gebruiken hem wel maar niet meer dan een keer tijdens de reis. Het kiezen van een statief was vrij lastig. Uiteindelijk zijn we gekomen op een statief van MeFOTO BackPacker. Een licht gewicht statief, die redelijk stevig is. Mijn Nikon D750 met Sigma lens draagt het statief prima. Uiteraard wel met de nodige voorzichtigheid.

Het statief gebruik ik vooral der ondersteuning bij de avondfotografie of nachtfotografie. Vergeet overigens je afstandsbediening niet.

Filterset

Om te kunnen fotograferen met een langere sluitertijd neem ik vaak een big stopper mee, een schroef filter die ik makkelijk op mijn objectief kan schroeven. Op deze manier heb ik bijvoorbeeld de Kravica watervallen gefotografeerd in Bosnië.

Uiteraard heb ik de nodige SD kaarten mee, accu’s, oplader etc. en een blaasbalg om mijn sensor te kunnen reinigen. Maar wat vooral ook een belangrijk item is, is mijn back up systeem.

Oerd Ameland zonsopkomst6
Zonder statief en filter had ik deze foto niet kunnen maken.

WD My Passport

Een item die zeker niet mag ontbreken in mijn camera tas is mijn WD My Passport. Hierin kan ik mijn SD kaart stoppen en dan mijn foto’s veilig op de harde schijf te plaatsen. Handig! En wel zo veilig. Dus ik heb mijn foto’s nog op de SD kaart staan en als extra back-up gebruik ik de externe harde schijf. Inmiddels is er een nieuwe versie van de WD My Passport Wireless, met nog meer mogelijkheden, check het hier.

Ik ben benieuwd wat jij meeneemt in je cameratas? Mis je nog iets? Laat het achter in de comments.

wat zit er in mijn camera tas