Tja, toen ik aan Ilse vroeg wat een leuk onderwerp zou zijn voor een nieuwe blog, kwam ze met het idee om een blog te schrijven over de museumjaarkaart. De titel gaf zij mij er ook bij: ‘museumjaarkaart lust of last’. Je kunt je voorstellen dat mijn gezichtsuitdrukking grootte vraagtekens spuugde, maar na wat uitleg snapte ik wat ze bedoelde.

Want tja de museumjaarkaart is het nu een lust of toch een last?  

Museumjaarkaart: Lust of last?

Oké, het oorspronkelijke idee om een museumjaarkaart te kopen was om zoveel mogelijk museums te bezoeken en dan natuurlijk zo goedkoop mogelijk. Wij vinden het erg leuk om uitjes te maken in ons eigen kikkerlandje en de museumkaart biedt die mogelijkheid.

Voor een bedrag van 60 euro kom je al in het bezit van de museumjaarkaart en, zoals de naam het al zegt, kun je gedurende 1 jaar zoveel mogelijk museums bezoeken. Uiteraard moeten ze wel aangesloten zijn. Maar daarover straks meer.

Terug in de tijd in het Spoorwegmuseum… ook aangesloten bij de museumjaarkaart

Wat is dan het lust aspect?

Bezoek zoveel mogelijk museums

Wat is er nu leuker dan om zoveel mogelijk museums te bezoeken en dat geheel gratis! In dit opzicht is de museumkaart zeker een lust. Na ongeveer vier museumbezoeken heb je de museumkaart er al uit. Indien je een weekendje naar Rotterdam gaat, heb je de museumkaart er al binnen één dag uit.

museumjaarkaart

Vrijheid

Het hebben van een museumjaarkaart geeft je ook een ongelofelijke vrijheid. Toen wij in Amsterdam waren, wilde wij enkel de nachtwacht zien. Ik had al enkele keren eerder de rest van het museum gezien. Met een museumjaarkaart doe je dit makkelijker. Zo sjeesden wij het museum in, om 25 minuten later weer buiten te staan. Indien je een ‘los’ kaartje koopt, voel je je verplicht(er) om het museum langer te bezoeken.

Skip de lijn

Met een museumjaarkaart hoef je niet in de rij te staan om een kaartje te kopen. Zeker als je naar een druk museum gaat waar de rijen erg lang zijn is het heerlijk om de wachtrij te skippen. Makkelijk toch. Zo heb ik ooit één uur in de rij gestaan om het rijksmuseum te bezoeken. Pfff

Gratis naar de WC

Oke, wellicht een duur alternatief om goedkoop naar het toilet te kunnen, maar toch. Ik hoor van veel museumjaarkaart bezitters, dat wanneer zij een stad bezoeken, vaak gebruik maken van het toilet in een museum. Het argument hiervoor: de WC’s zijn schoon.

museumjaarkaart
Een bezoek aan de Aviodrome is ook gratis met je museumjaarkaart

En het last aspect dan?

Ja, dat is dus de grootte vraag…. Waarom kun je de museumkaart ook als last ervaren.

Gejaagd gevoel om hem eruit te halen

Indien je eenmaal in het bezit bent van een museumkaart wil je hem er natuurlijk ook uit halen en het liefst drie keer. We blijven toch Nederlanders niet waar. Dit kan een gejaagd gevoel geven, want de tijd gaat hard en voordat je het weet verloopt je museumkaart.

Je bezoekt vaak dezelfde museums

Je gaat vaak naar museums waar je al een keer eerder bent geweest. Je weet immers dat je vorige bezoek aan dit museum goed is bevallen, dus ga je er nog een keer heen. Soms kan het echter zijn dat je eerste bezoek aan een museum gewoon de beste is, de tweede keer kan dan al tegenvallen.

overloon museumjaarkaart
Tja, Oorlogsmuseum Overloon hebben wij inmiddels 5 keer bezocht…. het blijft leuk!

Soms geen zin

Er zijn ook genoeg momenten waarop je het niet leuk vindt om naar een museum te gaan. Je hebt eigenlijk zin om een dagje te Netflixen. Toch ga je maar op pad, want immers je wilt je museumjaarkaart er uit halen.

Zo zie je maar, er zijn ook wel degelijk ‘last’ aspecten….. 😉

Onze eindconclusie

De museumjaarkaart biedt zeker voordelen. We hebben de museumjaarkaart niet jaren achter elkaar, maar schaffen hem eens in de 3 à 4 jaar aan. Zo blijft het toch allemaal wat afwisselend. De museumjaarkaart is een uitkomst, zeker als je je beseft dat je hem al naar 4 museumbezoeken eruit hebt. Lees het stukje ‘last’ maar met een knipoog 😉

En dan nu naar het praktische gedeelte, want wat moet je weten over de museumjaarkaart?

museum kaart

Museumjaarkaart wat is het nu precies?

Met de museumjaarkaart heb je toegang tot maar liefst 400 aangesloten Nederlandse Museums. Enkele bekende museums die aangesloten zijn: Rijksmuseum Amsterdam, NEMO Science Museum, Kunsthal Rotterdam, en meer. Voor een actueel overzicht van deelnemende museums kun je terecht op de website van de museumjaarkaart.

Museumjaarkaart de kosten

Er zijn drie verschillende museumjaarkaarten:

  • Volwassenkaart, voor 19 jaar en ouder : EURO 64,90
  • Jongerenkaart, 13 t/m 18 jaar: EURO 32,45
  • Museum kids, t/m 12 jaar: 32,45

Aanschaf van de museumjaarkaart

Je kunt de museumkaart aanschaffen bij enkele aangesloten museums, dan krijg je een tijdelijk code en kun je gelijk gebruik maken van de kaart. Kijk even op de website van de museumkaart waar je deze tijdelijke code kunt kopen. Ook kun je hem online aanvragen, maar dan duurt het enkele dagen voordat je hem krijgt en dus kunt gebruiken.

Je museumkaart is overigens voorzien van je pasfoto, dus uitlenen van de kaart aan een kennis zit er niet meer in.  

Hebben wij de museumjaarkaart eruit gehaald?

Wij hebben zeker de museumjaarkaart er uitgehaald. Want waar zijn we allemaal geweest?

museumjaarkaart

Nou, ik kan je vertellen dat we de museumjaarkaart er zeker hebben uitgehaald. Drie keer over de koop niet… maar toch. Alle gekheid op een stokje, ik zou zeker een aanschaf van een museumjaarkaart aanraden!

Ben jij al de trotse bezitter van een museumjaarkaart?

museumjaarkaart lust of last?