Update: 9-4-2022

De leukste dierentuin in België is by far Pairi Daiza. Op nog geen 2,5 uur rij-afstand kom je in een hele andere wereld. Pairi Daiza is geen suffe dierentuin. Nee, deze dierentuin zorgt er voor dat de dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke omgeving verblijven. In deze dierentuin ervaar en beleef je, met al je zintuigen! Dus ben je in België bezoek dan deze Pairi Daiza. Ben je niet in België zorg dan dat je er naartoe gaat om deze dierentuin te bezoeken. Want dat je ooit naar Pairi Daiza moet, dat staat wat mij betreft vast.

In deze blog neem ik je mee naar de mooiste dierentuin waar wij ooit zijn geweest. Ik geef je tips en wat je kunt beleven in Pairi Daiza, de leukste dierentuin van België.

pairi daiza dierentuin belgie

Pairi Daiza dierentuin België ontstaan

Pairi Daiza heeft een rijke culture geschiedenis die je kunt terug vinden in deze dierentuin. Want zeg nu zelf, in welke dierentuin vind je een authentieke abdijtoren? Wellicht is het leuk om de geschiedenis van Pairi Daiza met je te delen. Want dan weet ik zeker dat je Pairi Daiza nog meer zult waarderen.

Op 11 mei 1994, opende Paradisio of Parc Paradisio (voorheen heette Pairi Daiza zo), zijn deuren. Het was een groot vogelpark die langzaam veranderde in een dierentuin. Het park is gevestigd op de grond van een voormalig Abdij van Cambron in België. Hedendaags zijn er nog veel ruïnes te vinden die je doen herinneren aan deze tijd.

pairi daiza resort

Voor de Bourgondiërs onder ons, je kunt in de brasserie nog steeds een heerlijk abdijbiertje drinken. In een omgeving waarbij je je even in een klooster waant. Uiteraard kun je er ook een kaasplankje bijbestellen.

In 2009 werd de naam Paradisio veranderd in de naam Pairi Daiza. Dit zou beter passen bij de inhoud van het park, dat langzaam veranderd was van een vogelpark naar een (volwaardig) dierentuin. Pairi Daiza dekte hiermee beter de lading. Wist je dat Pairi Daiza gesloten tuin betekend, in de Perzische taal.

Het een druk bezochte dierentuin is? Hier is ook alle reden toe. Lees het blog verder waarom ook jij Pairi Daiza moet bezoeken, en waarom ik Pairi Daiza de leukste dierentuin van België vind.

pairi daiza leukste dierentuin belgie binnen dierentuin beste dierentuin mooiste dierentuin pairi daiza hotel

Pairi Daiza de 8 werelden

Pairi Daiza is verdeeld in 8 werelden met elk hun eigen diersoorten en thema. Je kunt er uren in ronddwalen. De bedenkers van Pairi Daiza letten ook op de kleine details. Dit vind je terug in elk gedeelte van de dierentuin. Kom ik zal je vertellen welke werelddelen je allemaal kunt vinden in deze dierentuin in België.

Cambron-Abbey

Vermoedelijk zal dit één van de werelden zijn waar je als eerst naar binnen stapt. Het ligt namelijk prominent tegenover de ingang.

Hier vind je de toren van de voormalig abdij van Cambron. Tevens het middelpunt voor de roofvogel show. Hier demonstreren de roofvogels, een verbazingwekkend schouwspel in ‘vrije vlucht’. Cambron-Abbey biedt ook plaats aan de oasis, waar je dwergmangoesten, otters en luiaards kunt ontmoeten.

Stap in de trein en ontdekt op een relaxte manier al het moois wat Pairi Daiza te bieden heeft. In dit gedeelte vind je tevens één van de grootste collecties aan roofvogels, die een dierentuin in België rijk is. Wil je even bij komen van alle indrukken, neem dan plaats in de brasserie en geniet van een legendarisch abdijbier van Cambron. De kersenbier valt bij ons altijd erg in de smaak! Vergeet je kaasplankje ook niet te bestellen! En vooral… geniet!

pairi daiza fotograferen
pairi daiza fotograferen

Cambron-by-the-sea

Zie je die hoge vuurtoren staan? Dan ben je bij Cambron-by-the-sea. De habitat van de gewone zeehond en de pinguïns. Het is niet een super groot gebied en je bent hier snel uit. Maar wel kun je even genieten van een beachsfeer, terwijl je toch echt in een dierentuin in België bent!

In het Aquarium, worden de diepten van de zee nagebootst. Geniet hier van de duizenden vissen met felle kleuren en wonderlijke vormen, kwallen, haaien, zeepaardjes, en een inktvis zijn hier te zien. Iets verder van het aquarium, kunnen de kinderen zich uitleven in de grote openluchtspeeltuin.

pairi daiza fotograferen

The Middle Kingdom

Het hart van traditioneel China. Alles is hier authentiek, van de tempels tot de paviljoens. Je kunt er zelfs Chinese thee drinken. Ook is hier het gastronomische restaurant Temple des Delices.

Vind hier de reuzenpanda’s. Een bedreigde diersoort waar ik nog maar 1.600 van over zijn. In deze dierentuin in België, vind je er drie. Je vind hier tevens de rode panda en de sneeuwluipaard.

Southern Cape

Hier vind je de flora en fauna van Nieuw-Zeeland, Australië en Nieuw-Guinea. Kom oog in oog te staan met een Koala, Kangeroo en loop tussen de Australische Pelikanen. Vergezeld van leuke Australische outdoor muziek kun je dit gebied verder ontdekken.

Of wat dacht je van een bezoekje aan een groot schip, de Mersus Emergo. Vind hier schilpadden, slangen, spinnen en kameleons. Kijk ook overboord, want misschien zie je wel de zeeleeuwen.

The Land of Origins

Afrika, de wereld van de ‘ Big Five’, de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en het luipaard wachten je hier op. Ook kom je hier giraffen, en hyena’s tegen. Uiteraard wel ieder in hun eigen leefgebied, zodat elk dier het einde van de dag haalt. Ontdekt hier tevens het Tembermadorp met huisjes uit rode aarde en rieten daken. Of het vissersdorp op palen, aanschouw hier het schooltje, de traditionele kruidenierszaak en meer.

pairi daiza leukste dierentuin belgie binnen dierentuin beste dierentuin mooiste dierentuin pairi daiza hotel

The Kingdom of Ganesha

Hier waan je je in Zuid-Oost Azië, aanschouw de rijstvelden, bananenbomen, tempels en je bent echt in Zuid-Oost Azië. Hier kom je tevens olifanten tegen, otters, makaken, en neushoornvogels. In de pantertempel en de tijgertempel zie je twee prachtige witte tijgers. Bezoek hier verder de Sumatraanse orang-oetan, de waterbuffels, en de olifanten. Hier kun je tevens zien hoe de olifanten worden gewassen.

pairi daiza resort

The Land of the Cold

In 2016 is dit gebied aan Pairi Daiza toegevoegd. Je vind hier de bizons, wasberen en de rendieren. Voorheen stonden de rendieren op een andere plek, een heel zielig stukje grond. Gelukkig hebben de rendieren nu een beter en groter verblijf. Ook vind je in dit gebied een Russisch restaurant en de hangar met een echt watervliegtuig.

The Last Frontier

Begeef je in Brits-Columbia en zuidelijk Alaska. Ontdek hier de grijze wolf, de bruine beer en de Amerikaanse zwarte beer. En het leukste van alles is dat Pairi Daiza hier een (mini) resort heeft neergezet in een natuurlijke omgeving. Wordt tegelijkertijd wakker met de wolven.

pairi daiza resort

Reuzenpanda beer in Pairi Daiza

Eén van de dieren waar we oorspronkelijk voor kwamen waren de reuzenpanda’s. Reuzenpanda’s zijn te bezichtigen in Oostenrijk en België.

Het verblijf van de reuzenpanda is verbluffend mooi, de omgeving is goed nagebouwd, er is zelfs bamboo geïmporteerd vanuit China. De reuzenpanda’s zijn op redelijke afstand, ook in hun binnen verblijf kun je bijna naast de reuzenpanda staan. Als je de reuzenpanda liever in zijn buitenverblijf zit, kun je beter niet gaan als het te warm is, dan zoeken ze liever de koelte op in hun grot. Inmiddels is het gezin uitgebreid en in 2016 is er een reuzenpanda geboren.

Vergis je overigens niet in de fanatiekheid van de echte reuzenpanda fan’s. Wij kwamen enkele vrouwen tegen die reuzenpanda oorbellen droegen! En maandelijks naar Pairi Daiza gingen om de panda’s te aanschouwen. Tegenwoordig hoeven ze niet meer zo ver te rijden, daar er ook reuzenpanda’s zijn in Ouwehandsdierenpark.

pairi daiza dierentuin fotograferen

Pairi Daiza bezoeken terwijl het regent?

Weer of geen weer bij Pairi Daiza kun je je altijd vermaken, je hebt tropische binnentuinen, een heuse boot met aan boord verschillende reptielen, een aquarium met mooie vissen uit de oceanen, allemaal binnen in voor als het slecht weer is. Indien het mooi weer is kun je je vermaken met een wandeling door de dierentuin. Bepaalde delen van de dierentuin liggen vrij open, dus bij warm weer, is het erg heet. Gelukkig zijn sommige delen ook beschut. Tijdens elke weersomstandigheden kun je dus terecht in Pairi Daiza!

Pairi Daiza App

Heb jij ook altijd zo’n hekel aan om een plattegrond in elkaar terug te vouwen? Nou dan heb ik goed nieuws voor je, in Pairi Daiza kun je een app gebruiken. De app verteld precies waar je bent en waar je staat. Je vind dan meer info over de betreffende diersoort, erg handig!

Pairi Daiza Resort Tiger House

Pairi Daiza overnachten

Eindelijk, we vonden een relatief goedkope overnachtingsplek om Pairi Daiza te bewonderen. Voor ‘slechts’ rond de 500 euro, in het laagseizoen. Konden wij overnachting bij de tijgers. Dit was een geweldige beleving. Oke, ik zal het je eerlijk zeggen, ik vind het een aardige duit in het zakje. Maar het was meer dan de moeite waard.

Pairi Daiza resort, ontvangst

Na een eerste overnachting te hebben gehad in de buurt van Pairi Daiza, in een van der Valk hotel. Stonden we vroeg om, want om 9:00 uur ging het park open voor bezoekers van het Pairi Daiza resort. Dit was 1 uur eerder dan de daadwerkelijke openingstijd van het park.

Ik zal je zeggen, ik kreeg kippenvel toen ik mijn koffer afleverde bij de receptie, een hoog Disney/Efteling gehalte, ik voelde me als een kind die jarig was. Nou goed, je begrijpt vast wel wat ik bedoel.

Eenmaal onze spullen ingecheckt kon de ontdekkingstocht beginnen. We waren een tijd niet in Pairi Daiza geweest dus we hebben het gehele park zo’n beetje bezocht op dag 1.

Pairi Daiza Tigerhouse

Rond een uur of 15:00 uur vonden we het welletjes geweest en gingen we naar onze hotelkamer voor de nacht. We verbleven bij de Tijgers, in een familiekamer, groot genoeg voor ons tweeën ;).

Omdat we de gehele nacht hadden geslenterd, vonden we wel dat wij een wellness momentje hadden verdiend. Een wellness moment in de dierentuin hoor ik je nu zeggen… Yup in Pairi Daiza heb je de mogelijkheid om bij te komen in een heuse Wellness!

Wellness Pairi Daiza Resort

Je moet om de wellness te bezoeken wel een tijd reserveren. Indien je het tijdsslot hebt gereserveerd kun je maar liefst, 1,5 uur genieten van de wellness. Met een turksstoombad, Finse sauna en infrarood stoelen en een relaxed ruimte, kom je even tot rust.

Overigens krijg je een badjas, en handdoek van het resort. Aan alles is gedacht. Ook vind je er water om alle verloren zweetdruppels weer aan te vullen.

Diner Buffet

Indien je in Pairi Daiza overnacht, dan doe je dit op basis van een halfpension. Voor je diner en ontbijt wordt gezorgd. In de prijs is een diner buffet inbegrepen, je kunt er voor een toelage voor kiezen om À la carte te eten. Wat ons betreft volstond het diner buffet prima. Ook het ontbijt de volgende dag was zeer volledig.

Overnachten

De hotelkamer was erg schoon en goede bedden. Het mooiste moment is er dan wel in de ochtend als je wakker wordt en dan naar buiten kijkt. Oog in oog met de tijgers wat een bijzonder moment!

Ben je in Pairi Daiza, dan raad ik je zeker aan om hier een overnachting te boeken. Indien je ruim van te voren boekt, kun je voor een redelijk schappelijk bedrag je accommodatie boeken.

Andere hotelovernachtingen in de buurt van Pairi Daiza

Veel hotels bieden inmiddels een overnachting inclusief ticket voor Pairi Daiza aan. Dit kan uiteindelijk voordeliger zijn. Een overnachting is overigens aan te raden, Pairi Daiza is 2,5 tot 3 uur rijden en dit is toch wel een eind. Zeker als je ook nog terug moet rijden na een dag gewandeld te hebben.

pairi daiza leukste dierentuin belgie binnen dierentuin beste dierentuin mooiste dierentuin pairi daiza hotel

De leukste dierentuin van België

Pairi Daiza is de moeite waard want:

  • Bijzondere dieren, zoals witte tijgers, reuzenpanda’s en meer
  • Ook cultuur op te drinken, denk aan de abdij bier!
  • Leuke thema’s met veel oog voor details
  • Blijft zich ontwikkelen, inmiddels kun je wakker worden naast de tijgers, wolven, ijsberen en meer. Het park blijft zich ontwikkelen!

Fotograferen dierenpark Pairi Daiza

Pairi Daiza is nog weinig bekend in ons eigen land. Zonde, want Pairi Daiza is zeker een bezoekwaard. Ben je dol op het fotograferen in een dierentuin, dan moet je zeker naar Pairi Daiza. Ik schreef eerder een blog over het fotograferen in de dierentuin.

Pairi Daiza adres & openingstijden

Helaas is Pairi Daiza niet het gehele jaar open. Pairi Daiza is open van april t/m november.  Ze hebben in de zomer en rondom Halloween nog aangepaste langere openingstijden.

Kijk even voor de actuele openingstijden op hun eigen website.

Pairi Daiza
Domaine de Cambron
B-7940 Brugelette (Belgique)

Hoe kom je in Pairi Daiza

Pairi Daiza ligt in de nabijheid van het station van Cambron-Casteau, op de lijn Bergen-Aat. Er is een voetgangersweg van 900m uitgestippeld om je naar de ingang van Pairi Daiza te brengen. Er bestaat geen enkel transportmiddel tussen het station en Pairi Daiza. Vanuit Nederland te rijden kost het je ongeveer 2,5 uur.

Dierentuin top 10

In de loop der tijd hebben wij aardig wat dierentuinen bezocht. Ik heb speciaal voor jou een dierentuin top 10 geschreven. Ben je hier benieuwd naar lees dan mijn blog ‘dierentuin top 10‘.

pairi daiza dierentuin belgie
Pairi daiza dagje dierentuin belgie