Tijdens ons weekendje weg naar Valkenburg, besloten we ook een dag naar Gaiazoo te gaan. Een collega van mij vertelde dat het een mooi dierenpark is, die eigenlijk niet kon ontbreken in mijn top 10 leukste dierentuinen. We hadden Gaiazoo al eerder op de planning staan, maar dit viel letterlijk in het water, het regende de gehele dag. Dit keer hadden we heel veel mazzel, want het was een van de eerste mooie voorjaarsdagen. Je kent het wel dat het zonnetje heerlijk schijnt en dat je een berg energie krijgt om iets te ondernemen. Kortom het werd tijd om Gaiazoo te verkennen. Ben jij benieuwd naar deze dierentuin en of het daadwerkelijk een bezoek waard is. Welke dieren je ertegen kunt komen en wat wij van de dierentuin vonden? Lees het hier in dit blog!

wat te doen in valkenburg bezoek Gaiazoo

Gaiazoo

Gaiazoo is een dierentuin gelegen in Zuid-Limburg en opende in 2005 zijn deuren. Gaiazoo is tevens vier keer verkozen tot ‘Mooiste dierentuin van de Benelux’. Ook is het door de ANWB gekroond tot ‘Leukste uitje van Nederland’. Ik denk zeker dat Gaiazoo een onvergetelijk dag uit is, voor kleine en grote kinderen en families. Gaiazoo ontleend zijn naam aan de godin van de aarde Gaia. De naam Gaiazoo is overigens pas sinds 2010, want hiervoor heette de dierentuin Gaiapark.

Het park heeft een totaaloppervlakte van wel 25 hectare, en heeft honderden verschillende diersoorten. Je moet hierbij denken aan bekende diersoorten zoals gorilla’s, neushoorns, en leeuwen. De dierentuin heeft ook uniekere soorten in zijn verblijven, denk aan de boshond en de veelvraat. Je kunt in de dierentuin vier thema’s doorlopen, namelijk de Savanna, Taiga, Rainforest en Limburg. Voor de (kleine) kinderen is er ook een leuke binnenspeeltuin, namelijk DinoDome.

Savanne

In het themagebied Savanne vind je onder andere de leeuwen, giraffen en neushorens. Je kunt er ook in een jeep zitten (staat stil), waar je je even waant in Zuid-Afrika. Nieuw in dit thema gebied wordt de Savanne-lodge. Je kunt hier een heerlijk kopje koffie drinken en genieten van al het moois wat de Savanne te bieden heeft.  Toen wij er waren was dit gebied nog niet klaar, dus even geduld nog.

Wel heb ik hier mooie foto’s kunnen maken van een leeuw, ze zitten hierbij achter het glas. Ik kon er toch mooie foto’s maken zonder te veel weerspiegeling van het glas.

gaiazoo wat te doen in valkenburg

Taiga

Het Taiga gebied vond ik eigenlijk wel een van de mooiste gebieden in de Gaiazoo. Je komt in dit gebiedt oog in oog te staan, met onder andere de wolven en bosrendieren. Sowieso ben ik dol op wolven en vind ik het altijd prachtig om deze beesten op de foto te zetten. Ben je in het Taiga gebied neem dan even een lekker drankje (koffie/thee) in de Taigalodge. Als het slecht weer is kun je hier heerlijk genieten bij een knisperend kampvuurtje.

Rainforest

Het regenwoud thema, had vooral veel apen en apen en nog meer apen. Je hebt hier ook een doodshoofdapen gebied waar je vrij kunt rondlopen. Dit me enigszins denken aan de Apenheul. Helaas was dit gebied wegens omstandigheden dicht.

Het is een groot gebied met veel groen en kronkelende paadjes, erg leuk om hierdoorheen te lopen.

wat te doen in valkenburg gaiazoo

Limburg

Een thema die erg verrassend was, vond ik gebied Limburg. Het is ook wel het kleinste gebied welke je kunt vinden in Gaiazoo. Je komt hier onder andere de ezel tegen en andere dieren die je op een boerderij kunt verwachten.

DinoDome

Een erg hip ingericht gebiedt, waar de kinderen naar harte lust kunnen spelen, terwijl de ouders genieten van een drankje. Je kunt hier tevens een gevaarlijke rivier trotseren met een bamboevlot en klimmen als een aap. Pas ondertussen wel op dat je niet wordt opgegeten door een Dino. Gelukkig maar, ze zijn van plastiek! Wist je dat de DinoDome met een oppervlakte van 2500 meter de grootste binnenspeeltuin is in Europa?

Praktische informatie

Gaiazoo is een dierentuin waar je echt moet zijn geweest, zeker als je een bezoekje brengt aan Limburg. Vergeet dan vooral niet om ook naar Gaiazoo te gaan! Lees hier even de praktische informatie, zoals openingstijden, adres en hoe je korting kunt krijgen. Want je wilt toch ook goedkoop naar Gaiazoo?

Openingstijden

Gaiazoo is 365 dagen per jaar open. De openingstijden zijn als volgt:

1 maart t/m 30 juni 10.00 – 17.00 uur
1 juli t/m 1 september 10.00 – 18.00 uur
2 september t/m 3 november 10.00 – 17.00 uur
4 november t/m 1 maart 2020 10.00 – 16.00 uur

Toegangsprijzen

  • foDagticket t/m 2 jaar is gratis
  • Dagticket 3 – t/m 9 jaar is 14,50 euro in het laagseizoen en 16,50 euro in het hoogseizoen
  • Dagticket 10 jaar en ouder is 18,50 euro in het laagseizoen en 21,50 euro in het hoogseizoen.

Laagseizoen: november t/m maart

Hoogseizoen: maart t/m november

Kijk even voor uitgebreide informatie op de website van Gaiazoo zelf.

Gaiazoo korting

Als je je toegangsbewijs online koopt, kan dit wel tot 6 euro schelen. Je kunt voor Gaiazoo ook vaak kaarten kopen via vakantieveilingen. Deze korting kan aanzienlijk oplopen tot wel 10 – 15 euro korting per toegangsbewijs. Ik heb al eerder een uitgebreid artikel geschreven hoe je goedkoop naar de dierentuin kunt. Lees dit artikel even hier.

Gaiazoo adres

Gaiazoo is gelegen op het volgende adres. Overigens is er voldoende parkeerplaats voor de deur!

Dentgenbachweg 105
6468 PG Kerkrade

Overnachten

Er zijn verschillende arrangementen mogelijk waarbij je een dagje Gaiazoo kunt koppelen met een overnachting. Mocht je met zijn tweeën of als gezin erop uit gaan, is dit een leuke manier om er en even tussenuit te zijn en relatief goedkoop. We hebben dit vaker gedaan bijvoorbeeld toen wij naar Wildlands gingen en naar Safaripark Beeksebergen.

Van der Valk hotel Heerlen

Je kunt hier een Gaiazoo (2 dagen) arrangement boeken, inclusief 3-gangen diner, ontbijtbuffet en 1 dag entreekaartje voor Gaiazoo vanaf 89 euro per persoon. Je kunt daarbij gebruik maken van de zwemband en sauna. Ga even rechtstreeks naar de website van Van der Valk voor meer informatie.

Fletcher hotel-restaurant Kasteel Erenstein

Hier kun je een 2 of 3-daagse Gaiazoo arrangement boeken. Inclusief, 1x luxe diner, ontbijt buffet en dagticket. Dit arrangement kun je boeken vanaf 78 euro, per persoon. Kijk hier voor het arrangement.

Gaiazoo onze ervaring

Wij vonden Gaiazoo een geweldig dierentuin om te bezoeken. Ze hebben er veel dieren en ook een grote verscheidenheid hieraan en de dieren hebben voldoende ruimte om te bewegen. Ik vind dit ook altijd erg belangrijk, ik vind het sneu als een dier opgepropt zit in een ruimte. Houdt er wel rekening mee dat Gaiazoo gelegen is op heuvels, dus het is op bepaalde punten veel omhoog en omlaag lopen. Dit is niet erg als je goed ter been bent, maar ik kan me voorstellen dat het met wandelwagen of buggy vervelend kan zijn.

Gaiazoo zou zeker in onze top 10 komen, maar we hebben de top 10 al eerder samengesteld. Dus helaas voor Gaiazoo. 🙂

Dierentuinfotografie

Ben jij benieuwt hoe je het beste kunt fotograferen in de dierentuin, of benieuwd naar onze top 10? Lees dan even de artikelen ‘Dierentuinfotografie’ en  ‘Top 10 leukste dierentuinen

Ook kun je een gratis infographic downloaden waarin uitgelegd staat hoe jij het beste kunt fotograferen in de dierentuin. Ik zou het leuk vinden als je me volgt via Facebook of even in comment achter laat onder dit bericht!

gaia zoo dierentuin