Vorig jaar zijn we met een groepsreis door Cuba getrokken een geweldig land. Met heel veel bezienswaardigheden en dingen die je gezien en gedaan moet hebben. In deze blog neem ik je mee terug naar Cuba. Ik vertel jou welke 10 bezienswaardigheden je op Cuba zeker niet moet missen!

Huur een auto en zie alle bezienswaardigheden op Cuba!

Laat ik maar meteen beginnen met de leukste en de beste tip die ik je kan geven. Huur een auto om al het moois op Cuba te zien. Wij hebben Cuba zelf ontdekt door middel van een groepsreis. Echter je kunt Cuba ook goed ontdekken door zelf een auto te huren. Uiteraard moet je wel goed weten waar je het beste een auto kunt huren etc, maar laat ik dit nu voor je hebben uitgezocht. Lees hier het uitgebreide artikel ‘Auto huren Cuba‘.

1 : Oude Havana

Havana is een van de oudste steden in Cuba. Het is in 1515 gesticht door de Spanjaarden en werd in de jaren 1607 de hoofdstad van Cuba. Havana is daarnaast ook een havenstad. Kortom hier is een rijke historie! Dit zie je dan ook terug in het straatbeeld. Loop door de leuke en pittoreske straten van Havana, aanschouw de prachtige koloniale gebouwen die hier prijken. Wil jij het oude Havana bezoeken, dan moet je zijn in de wijken La Habana vieja. Deze wijk staat duidelijk aangegeven in elke gids, dus je kan het niet missen. Indien je de oude wijken niet kunt vinden vraag het dan aan een Cubaan. Hij zal je graag de weg wijzen. Cubanen zijn nu eenmaal vriendelijke mensen! Naast dat Havana een van de leukste bezienswaardigheden is op Cuba, kun je er ook heerlijk eten en drinken. Eerder schreef ik er een uitgebreide blog over Havana. Lees dat even hier.

cuba bezienswaardigheden
Heerlijk om hier je straatfotografie skills uit te oefenen!

2 : Viñales – Vallei

De Viñales Vallei is denk ik een van de meest fotogenieke plekken op aarde. Een ‘echte’ fotograaf moet hier zeker zijn geweest om dit geweldige vallei op de foto te kunnen zetten. En dan het liefst met zonsopkomst. Wij hadden erg veel geluk dat wij verbleven in het hotel bij de vallei. De volgende dag vertrokken wij namelijk erg vroeg. Maar ik had gelukkig nog wel tijd om het gebergte op de foto te zetten. Naast dat het Viñales Vallei echt een bezienswaardigheden in Cuba is die je gezien moet hebben. Is het dorpje Viñales ook uber schattig en zeker een bezichtiging waard. Vergeet niet om er ruimschots de tijd er voor te trekken om dit geweldige dorp te zien.

cuba bezienswaardigheden

Achter deze foto schuilt een uniek verhaal? Ben jij benieuwd naar dit verhaal, klik dan even op de button hieronder.

3 : Bezoek een tabaksboer en rook een sigaar

Als je ooit een sigaar wilt roken, moet je dit zeker in Viñales hebben gedaan. Bij een echte tabaksboer. Ik heb dit ook gedaan, ik hoestte en proestte mijn longen er uit. Echter stoer zoals ik ben laat ik me natuurlijk niet kennen!
Je krijgt tevens te zien hoe de sigaren worden gemaakt, heel interessant om dit proces te zien. Ik hoorde dat veel mensen naar een sigarenfabriek gingen, echter dit was veel leuker. Na mijn eigen ervaring met het roken van de sigaar. Hadden we nog een hele bundel aan sigaren gekocht voor de thuis blijvers.

rook een sigaar in bezienswaardigheden cuba
De sigarenboer, een echte fotomodel!

4 : Duiken bij de Varkensbaai

Door de beperkte tijd hebben wij zelf niet kunnen duiken bij de Varkensbaai, een vriendin van ons echter wel. De lucky-one! Zij vertelde dat er nog niet heel veel gedoken wordt in de wateren van de varkensbaai. Het maar dat het echt geweldig was. Het koraal is hier nog heel, niet plat gedoken, dus de kleuren zijn geweldig. Bedenk tevens ook dat überhaupt de wateren hier (Caribisch gebied) er mooi zijn. Heel veel mooier zijn dan de wateren ter hoogte van Varadero, (Atlantische oceaan). Dus ben je van plan om te gaan duiken, dan moet je dat zeker hier doen! Wij bezochten wel de varkensbaai (toen we vanuit Cienfuegos naar Trinidad reden). Wij zagen dat veel duikers zich klaar maakten voor de duik. Het water is hier echt azurblauw! Geweldig!

duiken een van de bezienswaardigheden op cuba

5 : Trinidad

Een van de bezienswaardigheden in Cuba die je zeker ook niet moet missen in het pittoreske dorpje Trinidad. Het kleine centrum van Trinidad is autovrij, je kunt hier heerlijk dwalen over de kleine kinderkopjes. Loop tussen de kleurrijke koloniale huizen, met ijzeren balkons. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Loop hier rond en adem de vibe van de stad. Je komt hier genoeg oldtimers tegen, die staan te wachten in de authentieke straten totdat de bestuurder weer terug komt. In het artikel over Trinidad heb ik enkele tips voor je om het massa toerisme te ontwijken. Ook heb ik tips over de restaurants waar je het lekkerst kunt eten en drinken. Want in Trinidad hebben we goed kunnen eten! Lees hier het uitgebreide artikel over Trinidad.

trinidad een van de bezienswaardigheden in cuba
Een geweldige foto!

6 : Vallei de los Ingenios

Een van de andere bezienswaardigheden in Cuba, is voor mij de Vallei de Los Ingenios. Hier werd rond de jaren 1800 suikerriet verbouwd en geteeld, in de koloniale periode. De vallei is geweldig om te zien, met al zijn groene kleuren. Wat echter nog veel leuker en interessanter is, is dat de tijd hier heeft stilgestaan. Je waant je even terug in de tijd van North en South. Je kunt hier zien en voelen hoe de plantages in de tijd in zijn werk gingen. Er is nog een oude (in gebruik zijnde treinstation). Stap even terug in de tijd! Wij deden deze bezienswaardigheid aan toen wij vanaf Trinidad naar Camaguey reden. Wil je meer lezen over Vallei de Los ingenios, lees dan even het artikel over Camaguey.

bezienswaardigheden cuba

7 : Graf Fidel Castro

Op de 8e plek als top bezienswaardigheid op Cuba, is het graf van Fidel Castro. Niet enkel het graf, maar het hele spektakel er omheen. Het graf van Fidel kun je vinden in Santiago de Cuba. Het is een soort grote steen met hierop enkel zijn naam ‘Fidel’, ik geloof dat de letters in het goud zijn gedrukt. Wat zijn graf eigenlijk het meest bijzonder maakt is de erewacht die eromheen staan. Wij mochten de wisseling van de wacht aanschouwen en dit is toch een ware spektakel. In het onderstaand filmpje zie je een stukje die Ilse heeft opgenomen van de wachtwissel. Ben jij benieuwd naar het artikel over Santiago de Cuba, lees deze dan even hier.

8 : Sancti Spiritus

Sancti Spiritus is eigenlijk een soort tussenstop stadje. Wij bezochten het toen wij vanuit Santiago de Cuba doorreden naar Santa Clara. Wij kwamen in de avond aan, dus we konden pas het stadje in de ochtend in. Wel vind ik dat het zeker een plekje moet hebben in de top van de bezienswaardigheden in Cuba. Het is een geweldig rustig stadje, die me deed denken aan Trinidad. Ook hier kun je ronddwalen door het oude centrum, terwijl je op kinderkopjes loopt. Ook hier vind je oude koloniale huizen, smeedijzeren hekken. Alleen wat je hier minder vind dan bijvoorbeeld in Trinidad, is de hoeveelheid aan toeristen. Juist daarom is Sancti Spiritus bij uitstek een plekje waar je het echte Cubaanse leven kunt proeven. Op een relaxte manier. Ook is het een ontspannen tussenstop als je vanuit de hectiek van Santiago de Cuba komt. Wil jij meer lezen over Sancti Spiritus, lees dan even dit artikel.

bezienswaardigheden in cuba

9 : Che Guevara mausoleum

Cuba ademt een en al Che Guevara. Het is daarom ook niet zo gek dat een van de drukste bezochte bezienswaardigheden in Cuba het bezoeken van het mausoleum van Che Guevara is. Je kunt dit complex, ik denk dat dit een betere benaming is, vinden in het leuke plaatsje Santa Clara. In het mausoleum liggen de resten van Che en zijn medestrijders opgebaard. In een soort grot zijn enkele nissen gemaakt, met hierin een urn. In het midden van de ruimte bevindt zich een waakvlam die eeuwig brand. Je moet overigens wel mazzel hebben wil je in deze kamer kunnen komen. Recentelijk heb ik bijna van niemand gehoord dat deze ruimte open was voor bezichtiging. Naast deze ruimte is er ook een ruimte toegewijd aan het leven van Che. Je vind hier diverse persoonlijke attributen. Denk aan een horloge, jas en bovenal zijn baret. Toch een iconisch object. Want wie kent nu niet de bekende baret van Che? Wil jij meer lezen over het leuke stadje Santa Clara of waar het mausoleum zich bevind, lees dan even hier het uitgebreide blog.

bezienswaardigheden op cuba

10 : Drink een mojito in Varadero

Heerlijk cliche, maar ja wat is er daar mis mee, maar drink een heerlijke mojito in je all-inclusief resort in Varadero. Varadero was voor ons tevens de eindbestemming van onze reis door Cuba, maar werkelijk waar de moeite waard! Varadero zelf biedt niet heel veel boeiends, behalve dan de gratis cocktails, de waanzinnige zon en de prachtige stranden. Oke Varadero biedt wel iets boeiends. Je moet wel goed weten in welk resort je neerstrijkt wil je je echt een prins of prinsesje voelen aan het einde van je reis. Lees even het uitgebreide artikel over Varadero.

Naast de Mojito heeft Cuba nog meer andere specialiteiten.

10 bezienswaardigheden op Cuba

Laat ik je nog even een samenvatting geven van de top 10 bezienswaardigheden die je op Cuba gezien moet hebben!

  • 1: Oude Havana, bezoek het geweldige centrum van Havana waar de tijd heeft stilgestaan
  • 2: Viñales- Vallei: aanschouw een van de mooiste natuurverschijnselen. Bezoek tevens het pittoreske stadje Viñales
  • 3: Bezoek een tabaksboer en rook een sigaar: dit kun je het beste doen in Viñales
  • 4:Duiken bij de varkensbaai: de beste plek is om te duiken bij de varkensbaai
  • 5: Trinidad: Trinidad is een geweldige oude koloniale stad die je gezien moet hebben!
  • 6: Vallei de los Ingenios: ligt op de route Trinidad Camaguey. Ga terug in de tijd en bezoek deze oude suikerrietplantage.
  • 7: Graf Fidel Castro: een aparte gewaarwording, zeker ook met de erewachters. Bezoek deze begraafplaats in Santiago de Cuba
  • 8: Sancti Spiritus: Sancti Spiritus een stad die nog niet overvol is gelopen door het massatoerisme, maar wel doet denken aan Trinidad
  • 9: Che Guevara Mausoleum: bezoek de mausoleum ter ere van Che Guevara in het leuke stadje Santa Clara
  • 10: Drink een Mojito in Varadero: Varadero het whalhalla onder resorten. Drink hier een heerlijke mojito terwijl je aan het strand ligt

Jouw bezienswaardigheden op Cuba

Nu weet je inmiddels alles over mijn top 10 Cuba bezienswaardigheden, echter ik ben ook benieuwd naar jouw mening over welke bezienswaardigheden je op Cuba moet zien. Laat zie hier achter in de comments!

top 10 bezienswaardigheden cuba