Update: 1-6-2019

Zondag kwamen wij laat aan en waren bekaf van de lange trip en van ons avontuur over de Pont de Normandië. We besloten daarom de maandag er op niet veel te doen. Behalve wat boodschappen bij de supermarkt en lekkere croissantjes en stokbrood bij de plaatselijke Boulangerie. Ik vind de inwoners aan deze kant van Normandië een stuk aardiger en relaxter dan de inwoners bij de omgeving van Omaha beach. Rondom Omaha beach is het een stuk toeristischer, naar mijn idee veranderd dit ook de mensen die er wonen en werken…..

De maandag hebben we dus niet veel gedaan, maar dit hebben we dubbel en dwars ingehaald op de dinsdag. Op dinsdag zijn we naar Sainte-Mere-Eglise geweest, we hebben hier het Airborne museum bezocht en daarna zijn we naar de D-Day Experience gegaan, dicht in de buurt van Carentan. Beide museums zijn gelegen in de buurt van Utah Beach. Lees in dit blog mijn waardevolle tips aangaande een bezoekje aan de museums en een stukje geschiedenis. Maak je dag onvergetelijk.

Utah Beach

De geschiedenis en de strijd op D-Day is een veel omvattende operatie, waar verschillende strijdkrachten een belangrijke rol hebben. Ook beslaat operatie Overlord (de eigenlijke naam) een groot grondgebied.

D-Day is in 3 fases te onderscheiden:

  • De invasie vanuit de lucht (bij de stranden van Utah in het westen en Sword in het zuiden)
  • De bombardementen vanuit de lucht en vanaf de schepen op de Atlantikwall (waar vele bunkers stonden en geschut)
  • En de invasie vanaf zee op de stranden (Utah, Omaha, Gold, Juni en Sword) en de Pointe du Hoc

De Amerikaanse parachutisten van de 82ste en 101ste Airborne Division, hadden de taak op Sainte-Mère-Eglise in te nemen en de bruggenhoofden veilig te stellen bij Utah Beach. Deze aanval vond plaats gedurende de nacht. Ondertussen stoomden duizenden boten af op te kust.

Zonder al te veel tegenslag werd het strand van Utah beach al snel ingenomen. Bron: infogids Normandië toeristisch centrum.

Aan deze kant van Normandië kun je vooral de ‘Airborne museums vinden’. Voordat je naar een van deze museum gaat, kijk van te voren nog even de serie ‘Band of Brothers’, je kunt hier veel van terug vinden in de museums.

Dag indeling

Houd er rekening mee dat je niet op elke straathoek een restaurantje vindt of boulangerie/pasterie, neem of een (rijk) gevulde picknickmand mee of plan je trip zo dat je rond lunchtijd in Sainte-Mère-Eglise bent. Hier vind je diverse leuke restaurants of brasseries, of neem een stokbroodje en neem plaats op een van de vele bankjes op het plein bij de kerk. Wij zelf zijn eerst naar het Airborne museum in Sainte-Mère-Eglise gegaan.

Sainte-Mère-Eglise

Kerktoren waar John Steel vast zat. Overigens schijnt het zo te zijn dat hij aan de andere kant van de toren vast zat. En dus niet aan deze kant richting het plein.

Een pittoresk dorpje die een grote rol speelde tijdens D-Day, hier vind je tevens het kerkje waar soldaat John Steel met zijn parachute in de kerktoren bleef hangen. Wonderbaarlijk overleefde hij het hele incident. Een van de interessantste museums bevindt zich hier. Namelijk het Airborne museum, welke het droppen van de luchtlandingstroepen over de zone van Sainte-Mère-Eglise schetst.

Airborne Museum Sainte-Mère-Eglise

Een geweldig museum, waar je het verhaal kunt volgen en beleven van de luchtlandingstroepen (de Amerikaanse parachutisten van de 82ste en 101ste Airborne Divisie). Je lees het goed niet alleen volgen, maar ook zeker beleven.

Veel materieel staat in dit museum tentoongesteld. Waaronder deze tank.

Zo ontdek je verschillende historische voorwerpen, denk aan een echt zweefvliegtuig en een C-47 die daadwerkelijk tijdens D-Day zijn gebruikt. Je stapt ’s nachts in Engeland aan bord van een C-47 vliegtuig, uiteindelijk wordt je gedropt boven  Sainte-Mère-Eglise. Of je deze dropping overleefd……

Vlak voor vertrek werden de paratroopers nog toegesproken door Generaal Eisenhower. Dit moment is hier uitgebeeld.

Wat ik eigenlijk wel het meest geweldige vond was dat je door middel van een iPad het museum kunt ontdekken en beleven. Dit is nieuw sinds mei 2018. Je keert dankzij de tablet en een soort ‘Toegevoegde Realiteit’ techniek terug naar Normandië in 1944. Dit is superrealistisch en een ervaring op zichzelf. Je krijgt daarnaast ook foto’s te zien van hoe een bepaalde plek er in 1944 uitzag en hoe het er nu uitziet.

Museum airborne saint-mere-eglise
Een van de zeldzame intact gebleven zweefvliegtuigen.

Daarnaast kun je via de iPad ook een jeep of een C-47 onder de loep nemen door in te zoomen, het voorwerp te draaien en meer. De kleine en grote kids onder ons kunnen ook mee speuren naar geheime voorwerpen, verzamel jij ze allemaal? Verdien hiermee een medaille.

Er waren nog meer leuke en interactieve dingetjes, ik zal dit echter niet verklappen. Ik vond dit museum echt een aanwinst (maar dit kwam voornamelijk ook doordat je het museum echt kunt beleven).

Een iPad hoef je overigens niet zelf mee te nemen. Je krijgt aan het begin van je rondleiding een iPad (althans een goedkopere variant). Je hoeft ook geen borg te betalen.

Adres: Airborne Museum 14 rue Eisenhower 50480 Sainte-Mère-Eglise

Entree: 9,90 euro

Tijd die je er kwijt bent: 1,5 uur

Meer info: vind je op de website van Airborne Museum.

D-Day Experience

Na een heerlijk broodje te hebben gegeten, vervolgde wij onze weg naar de D-Day experience. Je bezoekt hier niet 1 maar 2 museums, voor de prijs van 1. Naast de D-Day experience ligt een ander museum namelijk de Dead Man’s Corner. Enkele jaren geleden toen ik Normandië bezocht was de D-Day experience er nog niet (wel de Dead Man’s Corner). Ik was erg benieuwd naar dit museum mede doordat ze de beleving aanprijzen, dat vind ik naast de nodige info, ook een van de belangrijkste dingen tijdens een museum bezoek. Dat je het idee hebt dat je het beleefd.

De D-Day experience kun je vinden vlakbij Carentan. Een belangrijke strategische plek, die door de geallieerde veroverd moest worden. Indien deze plek veroverd zou zijn, konden de gelanden tropen op Utah en Omaha beach samen gevoegd worden. Deze missie werd toevertrouwd aan de parachutisten van de 101ste Airborne Divisie. Wel moest er eerst een strijd worden geleverd met de Fallschirmjagers, de Duitse parachutisten.

Je begint hier je bezoek bij de hanger van de D-Day experience. Voordat je de briefingsruimte ingaat vind je nog wat oude uniformen en overige materiaal van de 82ste en 101ste Airborne Divisie. Ook vind je een origineel jasje van Generaal Eisenhower.

Deze vitrines vol met materiaal is zorgvuldig samengesteld en zuigen je echt mee het verhaal in. Ik wil je overigens aanraden om eerst alle info te lezen, alvorens je de briefingsruimte ingaat. Wij werden na 2 minuten al naar binnen geroepen en zodoende zijn wij iets minder het verhaal ingesleept.

Geef jezelf de tijd en bekijk dus eerst de vitrines voordat je de briefingsruimte ingaat.

In de briefingsruimte staat Kolonel Wolverton ons al op te wachten. Hij verteld ons wat we kunnen verwachten als we gedropped worden boven Normandië. De ruimte en de briefing voelen heel reëel aan dankzij bepaalde foefjes.

Medalle of honor.
Zou jij ook een Purple Heart hebben verdiend ten tijde van de Tweede Wereldoorlog?

Er is geen weg meer terug en we nemen plaats in de C-47. Tijdens een vluchtsimulatie heb ik het idee dat ik aan de vooravond sta van D-Day, ik verlaat Engeland en vlieg over het Kanaal waar ik de oorlogsschepen onder me zie varen, op naar Normandië.

Deze vluchtsimulatie voelt behoorlijk echt aan, een oudere vrouw die tegen over mij zat, had het duidelijk niet naar haar zin.

Nadat ik gelukkig met beide benen heel uit het vliegtuig was gestapt volgde er nog een gedeelte met goed ingerichte vitrines, met waardevol materiaal. Zoals enkele persoonlijke attributen van Major Winters, bekend van de Band of Brothers reeks.

Dead Man’s Corner

Hierna bezochten we nog de beroemde huis aan de historische Dead Man’s Corner. Het huis werd van 6 tot 8 juni bezet door Duitse parachutisten. Hun commandopost en ziekenboeg zijn hier zorgvuldig nagebouwd. Overigens vind je hier ook een soort dump store waar je zelf oorlogsmateriaal (zoals uniformen, helmen etc) kunt aanschaffen. Houd er rekening mee dat dit aardig duur is.

De D-Day experience wil zichzelf nog meer op de kaart zetten, zo zal er medio juni 2019 een 3D film komen. Deze film draagt bij aan je beleving van de Invasie en de Slag om Normandië.

Adres: D-Day Experience Village de l’amont 50500 saint-corne-du-mont Carentan les marais

Entree: 13 euro voor 2 museums, wil je nog naar de 3D film dan betaal je hier 6 euro extra voor, dus in totaal 19 euro.

Tijd die je er kwijt bent: 1,5 uur

Meer info: vind het op de website van de d-day experience.

Verdere museums

Uiteraard zijn er nog verdere museums rondom Utah Beach, zo heb je de Utah Beach Musee du Debarquement en Normandy Victory Museum. Ik denk dat je echter keuzes moet maken, want je kunt moeilijk alles zien.

Voor mij waren de Airborne museum en de D-Day experience zeker de moeite waard. Wil je weten welke museums er meer zijn, ga dan even naar de plaatselijke toeristen informatie centrum je krijgt dan een geweldig boekje mee vol met info over welke bezienswaardigheden er zijn.

Volg mij op Facebook

De komende tijd zullen er nog blogs volgen over de bezienswaardigheden in Normandie. Blijf op de hoogte en volg mij op Facebook. Deel deze blog met vrienden en bekenden, ook mogelijk om het te pinnen:

Meer lezen over Normandië

utah beach normandie