Deze week bezochten wij het Airborne Museum en de D-Day experience rondom Utah Beach. Nu wilde we de omgeving van Omaha beach ontdekken. Vooral het alom bekende Amerikaanse begraafplaats bij de Colleville-sur-mer stond erg hoog op mijn verlang lijstje om bezichtigd te worden.

In dit blog neem ik je mee naar de omgeving van Omaha beach, de Amerikaanse begraafplaats Colleville-sur-mer, en het museum ‘Overlord’. Ik voorzie je van handige tips, prachtige foto’s zodat ook jouw bezoek aan de omgeving van Omaha beach een onvergetelijke ervaring wordt.

Zicht op Omaha Beach vanaf de begraafplaats.
Omaha beach vanaf de Amerikaanse begraafplaats Colleville.

Omaha Beach

Utah beach werd vrij makkelijk door de geallieerden veroverd. Heel anders was dit voor geallieerden die op Omaha Beach waren geland. De stranden van Omaha vormden een ware valstrik voor troepen van de 1e en 29e divisie. Nadat de 1e aanvalsgolf werd afgeslagen en (bijna) niemand bereikte het einde van het strand. De 2e aanvalsgolf kwam gelukkig verder en bereikte al snel enkele steile hellingen welke zij opklommen. Uiteindelijk wonnen de geallieerden hier de strijd met de aanwezige Duitsers.

Ondertussen droegen de Ranger bij Pointe du Hoc er zorg voor dat de aanwezig Duitse kustbatterij en de kanonnen onschadelijk werden gemaakt. Bron: informatie gids verkregen bij de toeristen centrum.

Normandy American Cemetery en Visitor Center

Mocht je je ooit afvragen hoe het hier er uitziet, dan raad ik je zeker aan om de film ‘Saving Private Ryan’ met Tom Hanks te bekijken. Aan het begin van de film komt de hoofdpersoon Ryan met zijn familie op deze begraafplaats om de graven te bezoeken van enkele gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Een indrukwekkende scene, mede doordat de omgeving van de begraafplaats adembenemend is. Hoog gelegen op een klif uitkijkend op Omaha Beach.

Het Normandy American Cemetery is geopend in 1956 en kun je vinden in Colleville-sur-Mer. Op deze plek worden Amerikaanse Soldaten geëerd die stierven tijdens de Slag om Normandië. Amerika heeft op buitenlands grond gebied 25 begraafplaatsen.

Normandie bezienswaardigheden: begraafplaats
9387 gesneuvelde soldaten liggen hier begraven. Sommige grafstenen dragen een naam van de soldaat die er begraven ligt. Echter veel grafstenen staat behoedzaam op het graf van de gevallen soldaat zonder naam.

Hier vind je de graven van 9387 gesneuvelde soldaten. In de Tuin van de Overledenen zijn namen van 1557 gestorven soldaten in een herdenking monument gegraveerd. In de visitorscentrum die sinds 2007 geopend is wordt operatie Overlord in een historisch context geplaatst.

Een graf op omaha beach colleville begraafplaats

Indien je de begraafplaats bezoekt houdt, toen dan respect voor de gevallenen. Werp een blik op de invasiestrand Omaha beach en bedenk wat zich hier heeft afgespeeld.

Overigens zijn wij in Nederland ook weleens naar de Margraten geweest tijdens ons weekendje Valkenburg. Echter de Margraten vallen in het niets bij deze indrukwekkende begraafplaats.

Een maquette van de strijd op D-Day.
Het begin van de weg naar vrijheid…D-day

Adres:
Normandy American Cemetery 14710 Colleville-sur-Mer

Toegang: is gratis.

Een impressie

Video van een impressie van Colleville-sur-mer gemaakt door Ilse Ruitenberg

Museum Overlord

Vlakbij de Amerikaanse invasiestrand Omaha Beach en nabij de Amerikaanse begraafplaats, ligt dit museum. Het museum geeft een breed perspectief, niet alleen het moment van de invasie, maar ook hoe het tot de oorlog is gekomen, de slag bij Dieppe (de stiekeme voorbereiding op D-Day) tot de bevrijding van Parijs. Je spreekt hierover een tijdsperiode van 1939- 1945. Het verhaal wordt kracht bij gezet door en rijke collectie aan uniformen, apparatuur, materiaal en meer. Alle 6 legers die bij hebben gedragen aan de bevrijding van Normandië krijgen een rol in het museum.

Museum overlord bij Omaha Beach
De invasie op de stranden van Omaha Beach….

Ik vond het materieel erg indrukwekkend, zeer gedetailleerd en ook fijn om een museum te zien die alle 6 legers een plek geeft in het museum. Ik vond het museum echter klein, kleiner dan dat je in de eerste instantie denkt. Ik denk dat wij er ook binnen 45 minuten uit waren. Ik denk dat ze meer kunnen bereiken indien ze een voorbeeld nemen aan het Airborne museum.

Ik denk wel dat dit de leukste museum is in de omgeving van Omaha Beach. Ik zag namelijk ook museums voorbijkomen waarin materieel en uniformen tentoon worden gesteld zonder verdere context.

Adres: Lotissement Omaha Center 14710 Colleville-sur-Mer, Frankrijk

Toegangsprijs: 8,40 euro

Tijd die je er kwijt bent: niet langer dan 1 uur.

Meer info: vind je op de website van het Overlord Museum.

Handig om te weten

Houdt er rekening mee dat Omaha Beach een van de meest toeristische gedeelte is van alle invasie stranden. Je merkt dit aan de vriendelijkheid van de mensen die hier wonen en werken. Ik vond ze in omgeving Utah Beach een stuk vriendelijker. Voor een dagje maakt dit verder niet uit, maar het zou zeker niet mijn voorkeur hebben om in deze omgeving langer dan een week te verblijven.

Daarnaast wil ik je ook als tip mee geven om of zelf zorg te dragen voor een picknickmandje in de middag of ergens te eten bij een restaurant. Ik zou je aanraden (zeker als het goed weer is) om te genieten van een picknickmandje bij een van de vele picknick plaatsen die je tegen komt.

Ook is de omgeving van Omaha beach iets lastiger te bereiken dan bijvoorbeeld de omgeving van Utah beach en dit komt doordat je vooral rijdt via kleine binnen wegen. Erg leuk om te zien! Houdt er wel rekening mee dat je even onderweg bent van punt A naar B.

Pointe Du Hoc

Na ons bezoek aan de Overlord museum, werd het tijd om weer naar huis te gaan en Pointe Du Hoc de volgende dag te bezoeken. Het zou anders wat kort dag worden en je wilt toch wel wat tijd hebben om alles te kunnen zien. Want ook Point Du Hoc is een bezichtiging waard.

Volg mij op facebook

Ik houd al mijn belevingen, zowel een dagje, weekendje weg als een verre reis bij op mijn blog. Ik zou het leuk vinden als je mij volgt op facebook.

Meer Normandië

omaha beach bezienswaardigheden
Vergeet het niet te pinnen!
omaha beach bezienswaardigheden