Update: 24-3-2022

Mont Saint-Michel één van de bekendste bezienswaardigheden van Normandië. En niet zonder reden. Ik ben inmiddels druk bezig met het bewerken van de foto’s die ik heb genomen tijdens ons bezoek aan Mont Saint-Michel. Een imposante abdij gevestigd op een getijde eiland.

Mont Saint-Michel was vanaf ons huisje ongeveer 1,5 uur rijden, maar meer dan een bezoekje waard! Ik moet eerlijk zeggen dat we vooraf wel twijfelden of we er wel of niet naar toe zouden gaan. Oke, we waren dan wel niet in het hoogseizoen in Normandië, toch was het zondag en ik kan me zo voorstellen dat het dan onwijs druk is. En van drukte daar worden Ilse en ik nooit zo gelukkig van. Toch hebben we een dappere poging gedaan om naar dit eiland te gaan en spijt hebben we er absoluut niet van.

Mocht je in Normandië zijn, ga dan zeker naar Mont Saint-Michel. In dit blog lees je wat achtergrondinformatie over de abdij en het eiland en uiteraard tips zodat je optimaal (en zo rustig mogelijk) kunt genieten.

een bezoekje aan de getijden eiland en abdij mont saint michel
Hier kun je duidelijk zien dat het laag water was, het water kan erg vlug stijgen, wees hierop bedacht.

Mont Saint-Michel terug in de tijd

Ik wil je niet vermoeien met geschiedenislessen. Ik denk alleen dat met een klein beetje achtergrond dit meer waarde voegt aan je trip! Dus oké, toch wat geschiedenis.

Abdij

De bouw van de abdij, althans de eerste steen zullen we maar zeggen, werd in 708 gelegd door bisschop Aubert van Avranches deze kreeg de opdracht om een kleine kapel te bouwen op het eiland Mont Tombe. Hij deed dit doordat aartsengel Michaël 3 x aan hem verscheen en de opdracht gaf om deze kapel te bouwen.

Je vindt op de top van de torenspits een beeld van de heilige Michaël. Overigens vind je in de souvenirs shop replica’s van dit beeld van Michaël, in elke gewenste maat en kleur.

Na wat veroveringen en heroveringen werd de abdij steeds groter, werd er meer bijgebouwd en uiteindelijk heeft de abdij de grootte zoals hij nu is. Je moet je realiseren dat hier geen jaren overheen zijn gegaan, maar eeuwen.

Mont Saint-Michel heeft overigens nog steeds inwoners, rond de 33 (2015). Ook zijn er nog steeds monniken actief in de abdij die zorg dragen voor de religieuze diensten. Bron: wikipedia.

bezoek mont saint-michel

Een video impressie

Getijden eiland

Eigenlijk wel een van de dingen die Mont Saint-Michel zo bijzonder maak is dat de abdij is gebouwd op een getijden eiland. Eigenlijk te vergelijken met het waddengebied in Nederland (zoals rondom Ameland). Dit houdt in dat als er hoogwater is het eiland ingesloten is door de zee en bij laag water komt de zeebodem droog te vallen en kun je erop lopen. Getijden (laag/hoog water) worden beïnvloed door de stand van de maan.  Zo is het 2x per dag laag water en 2x per dag hoogwater. Ben jij benieuwd naar de getijdenstand van Mont-Saint-Michel, kijk dan op deze website en vind alles over de getijden.

Overigens kun je bij normale getijden op elk gewenst ogenblik het getijdeneiland bezoeken. Echter dit is een ander verhaal wanneer het springtij is!

Springtij houdt in dat er een extra hoge waterstand is. Zodanig hoog dat de loopbrug onder water komt te staan.  Je kunt dan niet meer over de loopbrug naar het eiland, maar er dus ook niet af. Houdt hier wel rekening mee tijdens het plannen van je bezoek.

Benieuwd wanneer het springtij er is, deze website verteld je alles over springtij in Normandië. Overigens kun je tijdens de springtij golfsurfen in de baai van Mont Saint-Michel.

getijdenschema mont saint michel
Op het moment dat wij er waren, kwam er in de avond springtij. Op dit bord wordt aangegeven wanneer je het eiland wel en niet op kunt. Jammer genoeg geen Engelse vertaling….

Mont Saint-Michel nu

Mont Saint-Michel laat zich het beste omschrijven als een bijzondere toeristische trekpleister, een klein middeleeuws dorpje met winkelstraatjes (nouja eigenlijk 1 lange winkelstraat).

De winkels die er zijn voorkopen voornamelijk: eten/drinken, souvenirs, en sommige (maar dit zijn er niet zoveel) kleding. Op de top van de berg vind je het pareltje, namelijk de Abdij. Reden voor ons om hier heen te gaan.

Onze planning

een van de straatjes op weg naar boven
Het restaurant aan de linkerzijde staat bekend om zijn omelette.

De dag voordat wij ernaar toe zouden gaan checkte ik eerst de getijden. Want ik wist dat er in het weekend dat wij er waren sprake zou zijn van springtij. Gelukkig voor ons was het springtij pas in de avond en konden we op elk gewenst moment het eiland op en af komen. Op voorhand regelde ik al een entree ticket voor de abdij. Daar ik op internet genoeg verhalen las van mensen die uren in de rij stonden om eindelijk de abdij in konden regelde ik via Getyourguide kaartjes. Ideaal, met deze kaartjes kun je de wachtrij skippen. Je hoeft de ticket niet uit te printen, maar je kunt hem laten zien vanaf je telefoon.

Ilse en ik zijn niet zo heel erg fan van drukte. Om de drukte wat te omzeilen besloten we om niet te vroeg te gaan, rond 11:00 uur stapten we in de auto. Naast camera-apparatuur namen we ook een goed gevulde picknickmand mee, leve de Franse stokbrood en kaasjes! Na ruim 1,5 uur kwamen we aan in de omgeving van Mont Saint-Michel, al vanuit de verte zag ik een groot eiland met hierop de abdij vanachter de wolken herrijzen. Een geweldig zicht. Echt een soort sprookje.

Omdat het lunchtijd was en onze maagjes knorden namen we plaats aan enkele picknick tafeltjes. Hier aten we onze stokbrood en genoten van het geweldige uitzicht op Mont Saint-Michel. Beter konden we het niet krijgen. Enkele minuten later parkeerden wij de auto op de algemene parkeerplaats en namen wij de pendelbus naar Mont Saint-Michel.

Eenmaal bij Mont Saint-Michel zagen we al enkele dappere toeristen op het wadlopen. Een hilarisch gezicht om te zien hoe mensen hun best doen om niet te vallen. Na wat foto’s te hebben genomen, vervolgde wij onze weg richting de abdij, via de lange weg naar boven.

kleine middeleeuwse straatjes bij mont saint michel
Kleine middeleeuwse straatjes brengen je naar boven.

De weg naar boven

Ik vond de straatjes waar we door lopen uberschattig, ik waande me daadwerkelijk terug in de middeleeuwen. Een hoop mensen zaten op een terrasje en genoten van een koel drankje of een lekkere versnapering. We besloten om op de terug weg wat te drinken we wilde eerst de abdij zien.

Na wat zweten, puffen en veelal ingehaald te zijn door mensen met een betere conditie dan ons, kwamen we eindelijk boven. Althans dat dachten we, want we moesten nog wat trappen op. Er stond een kleine rij, maar dankzij onze fast-tickets, konden we door lopen. Wat een adembenemend uitzicht hadden we over de wateren rondom de abdij! Echt heel bijzonder. De abdij zelf is zeker een bezoekje waard, vergeet hierbij niet om een audioguide te lenen.

de weg naar boven de abdij in
Denk je boven te zijn….dan moet je nog een aantal trappen op. Geweldig doorkijkje he!
de kathedraal
De kerk van binnen, hier worden nog steeds (speciale) diensten gegeven.
een prachtige binnentuin van mont saint michel
Een van eye catchers, de binnen tuin.
de zaal waar vroeger werd gegeten.
De plek waar gegeten en gedronken wordt

Na nog wat rondgewandeld te hebben door de straten gingen we weer op huis aan, onze viervoeter was namelijk thuisgebleven en we wilde haar ook niet te lang alleen laten. Mocht ik ooit weer in de gelegenheid zijn om Mont Saint-Michel te bezoeken dan zal ik zeker een overnachting er bij boeken, het lijkt me magisch om het eiland te zien bij hoog- en laag water en bij zonsopkomst en zonsondergang. Want was ik nu niet mooier om hier te fotograferen bij de avond of nacht.

Het bezoeken van Mont Saint-Michel is wat mij betreft een must. Ik zal je enkele tips geven zodat jij ook een geslaagde dag hebt wanneer je besluit om hier heen te gaan.  

Tips voor je bezoek aan Mont Saint-Michel

  • Check voordat je gaat de getijden, voorkom hierbij verrassingen (dat je ineens het eiland niet meer op of af kan)
  • Ik zou je aanraden om een picknickmand mee te nemen, of een goed gevulde portemonnee, want hier eten en drinken kopen is een aanslag op je budget
  • Ga of in de vroege ochtend of wat later op de dag om de drukte vermijden
  • Koop van tevoren een kaartje voor de abdij en voorkom hiermee lange wachttijden bij de wachtrij. Je komt je kaartje via Getyourguide.
  • Wil je wadlopen, doe dit dan niet zonder gids, regel je wadlooptocht van te voren….
  • Indien je parkeert, koop dan alvorens je in de shuttlebus stapt alvast je uitrijkaart, aan het einde van je bezoek staan er vermoedelijk meer mensen in de rij om hun uitrij kaartje te kopen.

Wadlopen Mont Saint-Michel

Als het laag water is, komt de zeebodem droog te liggen en dat betekend maar 1 ding: wadlopen. Toen wij aankwamen met de shuttelbus zagen we een hoop toeristen een dappere poging doen om droog te blijven tijdens het wadlopen. Volgens mij lukt het niemand. Wij hebben zelf niet wadgelopen, maar ik denk dat dit zeker supertof is om te doen. Ik zou zeker een wandeltocht met gids aanraden. Je kunt een tocht 24 uur van tevoren boeken via getyourguide.

Mocht je besluiten om wad te gaan lopen in de baai van Mont Saint-Michel doe dit dan niet zonder gids! Ik heb genoeg youtube filmpjes gezien van mensen die gered moesten worden met een helikopter omdat het snel stijgende water hen overviel.

Uiteindelijk zijn deze mensen gered door een helikopter, maar het geeft wel aan hoe snel het water kan optrekken. Dus ga alleen op pad met een gids!

Praktische informatie voor een bezoek aan Mont Saint-Michel

Je kunt zowel met het openbaar vervoer als met de auto naar Mont Saint-Michel gaan.

Openbaar vervoer

Kom je bijvoorbeeld vanaf Parijs en wil je een dagje naar Mont Saint-Michel dan kun je met de trein naar Rennes of Pontorson gaan. Vanaf hier stap je over op een shuttlebus die je naar het eiland brengt. In totaal ben je dan ongeveer 2,5 uur onderweg. Het verbaasde mij nog dat veel mensen vanuit Parijs een dag tripje maken naar Mont Saint-Michel. Wil jij ook vanuit Parijs een dag tripje maken, kijk hier voor meer informatie.

Auto

Mont Saint-Michel hebben wij bezocht met de auto en hierbij de tomtom ingesteld op La Bas Pays in Beauvoir (dit is namelijk de parkeerplaats). Vanaf hier is het ongeveer 2 a 2,5 kilometer lopen naar de voet van het eiland. Dit zal zo’n 30 minuten in beslag nemen. Het leuke ervan is dat je het eiland op je af ziet komen en steeds groter ziet worden. Wie ons inmiddels een beetje kent, weet dat wij de shuttle bus namen 🙂

Auto parkeren

De parkeerkosten bedragen zo rond de 14 euro per 24 uur in het hoogseizoen. Uiteraard is dit bedrag voor een camper/caravan weer anders. Kijk even voor de actuele prijzen hier ‘auto parkeren‘,

Shuttle bus

De shuttle bus brengt je gratis naar het eiland en rijdt om de 10 minuten. Pakweg rijdt de bus al vanaf 8 uur in de ochtend tot 19:00 uur in de avond. Kijk even voor de actuele tijden ‘van de shuttlebus’. Het kan namelijk weleens zijn dat een bus niet rijdt, ivm springtij of evenementen.

Openingstijden

Mont Saint-Michel is dag en nacht open, dus je kunt je hart op halen wanneer je hier bent en op elk moment er naar toe gaan. Het bezoeken van de abdij zal tussen bepaalde tijden moeten.

Op dit moment zijn de openingstijden van de abdij als volgt:

  • 2 januari tot 30 april:  dagelijks open van 9:30 – 18:00 uur
  • 2 mei tot 31 augustus: dagelijks open van 9:00 – 19:00uur
  • 1 september tot 31 december: dagelijks open van 9:30 – 18:00 uur

Op 1 januari, 1 mei en 25 december is de abdij gesloten. Lees hier meer over de actuele openingstijden van de Abdij.

Overnachten

Een overnachting in de buurt van Mont Saint-Michel zou ik echt aanraden. Uiteraard kun je ervoor kiezen om te overnachten op het eiland zelf, er zijn pakweg 4 hotels. Ik zou je aanraden om dan ruim van tevoren te reserveren. Houdt er rekening mee dat de hotelkamers niet super groot zijn en wat gedateerd.

Een van de uitblinkers op het eiland zelf is Auberge Saint Pierre en is gevestigd in een 14e eeuwse vakwerkhuisje. Ontbijt en hotelkamer worden als goed genoemd. Wil je echt genieten van het middeleeuwse gevoel, dan zit je hier goed.

Een andere optie is dat je een hotel reserveert in de buurt van de dijk (dus niet op het eiland zelf) dit is een stuk aantrekkelijker geprijsd. Ik heb enkele opties voor je op een rijtje gezet.

Le Relais du Roy

Le Relais du Roy is een 3 sterrenhotel die op slecht 1,5 kilometer afstand ligt van Mont Saint-Michel. Je hebt hier je eigen badkamer en in de ochtend kun je genieten van een heerlijk ontbijtbuffet. Het hotel heeft tevens een geweldig restaurant waar je voor een schappelijke prijs heerlijk kunt eten. Je kunt hier overigens heen met je hond.

Le Relais Saint Michel

Wil jij een geweldig uitzicht op de baai van Mont Saint-Michel, dan moet je verblijven in dit hotel. Sommige kamers bieden zelfs een panoramisch uitzicht op het eiland. Houdt er wel rekening mee dat dit niet de goedkoopste optie is. Maar voor een beetje romantiek zit je goed in le Relais Saint Michel.

Mercure hotel

Wil je liever in een hotel verblijven van een bekende hotelketen. Dan is het Mercure hotel je kans. Het ligt wel aan het einde van de hotelboulevard. Maar als je hier verblijft weet je zeker dat je goede service hebt, een geweldig ontbijt en heerlijke bedden.

Eten en drinken

Een bekende plek om te genieten van een heerlijke maaltijd, die ook nog eens betaalbaar is is bij le Relais du Roy, gelegen in de hotelzone. Wil jij echter liever de beroemde omelet eten, ga dan naar Café La Mere Poulard. Typerend voor dit gebied.

Meer bezienswaardigheden Normandië

In Normandië hebben we een hoop bezienswaardigheden bezocht, ben jij benieuwd wat we nog meer hebben beleefd in Normandië lees dan de volgende blogs:

mont saint-michel
mont sain-michel