Normandië heeft veel bezienswaardigheden, die verspreid liggen rondom de verschillend invasiestranden van D-Day. Eerder brachten wij een bezoekje aan Utah Beach, hier bezochten wij het Airborne museum en brachten wij hachelijke minuten door in een C-47 tijdens de D-Day experience. Ook bezochten wij Omaha beach, de Amerikaanse begraafplaats en museum ‘Overlord’.  Nu bezochten we Point Du Hoc, alwaar de Rangers van het leger een belangrijke rol vervulde bij het veroveren van de aldaar geplaatste kustbatterij.

In dit blog neem ik je mee naar de indrukwekkende geschiedenis omtrent Pointe du Hoc, naar de plaats waar het zich heeft afgespeeld, waar alles redelijk goed behouden is gebleven.

Pointe du hoc de observatiepost
Hier bevond zich de observatiepost.

Pointe du Hoc terug de geschiedenis in

Pointe du Hoc is een locatie langs de klif bij de Normandische kust. Gelegen tussen Utah en Omaha Beach in. Je hebt aan de onderzijde een klein strookje strand, niet meer dan 10 meter breed, dan heb je Pointe du Hoc, de krijtrots die 30 meter boven de zee uitsteekt.

Kliffen waar tegen aan gelopen werd op D-Day
De klif waar tegenop geklommen moest worden…..

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Pointe du Hoc bezet door de Duitsers. Ze hadden hier diverse bunkers geplaatst en zes 155mm kanonnen geïnstalleerd geplaatst. Het vormde hiermee een onderdeel van de Atlantikwall ter verdediging van de kustlijn. Doordat het tussen Utah- en Omaha Beach inlag was het een strategisch punt om in handen te komen van de geallieerden. Pointe du Hoc vormde hiermee ook een onderdeel welke veroverd moest worden tijdens D-Day. Dagen voorafgaand aan D-Day werd Point du Hoc zwaar gebombardeerd, met als resultaat dat de 155mm kanonnen verder landinwaarts werden geplaatst.

Op D-Day zelf was deze missie toevertrouwd aan de US 2nd Ranger Bataljon. Onder leiding van luitenant-kolonel James Earl Rudder, slaagde de soldaten erin om het onmogelijke te doen. Ze werden met speciale landingsvoertuigen in de buurt van de kliffen gebracht, er werden enterhaken met touwen naar boven geschoten en uiteindelijk slaagde de Rangers erin om naar boven te klimmen. Je moet je voorstellen dat de wanden glad waren en dat de Duitsers continu naar beneden schoten, een hachelijk avontuur.  

Kraterveld Pointe du Hoc
De kraters (veroorzaakt door de bominslagen) zijn vandaag de dag nog goed zichtbaar.

Eenmaal boven werd de strijd doorgezet in een krater landschap, ontstaan door de bominslagen. De strijd was nog bloederiger dan het beklimmen van de rots. Uiteindelijk na een lange strijd werden de Duitse soldaten teruggedrongen.

Totaal lieten 135 Rangers het leven.

Pointe du Hoc

Ik vond het bezoeken van Pointe du Hoc een aparte beleving. Doordat de site redelijk goed behouden is gebleven waan je je echt even terug in de tijd. Een app helpt je hierbij.

Pointe du Hoc download de app!

Voorafgaand aan het bezoeken van Point du Hoc raad ik je aan om de volgende app te downloaden: ‘Pointe du Hoc bij ABMC’. Je kunt de app downloaden voor Apple of Android gestuurde apparaten.

App voor tijdens je bezoek
Dit is de app die je zeker moet hebben voordat je Point du Hoc bezoekt.

Je hebt de optie om de app te downloaden zonder en met mediabestanden. Ik zou je zeker aanraden om van tevoren de mediabestanden te downloaden. De verbinding op Pointe du Hoc is op bepaalde punten niet al te denderend.

Wat heb je aan de app?

De app heeft een map met een gps-systeem, zo kun je precies zijn waar je staat. Je kunt dan bijvoorbeeld een sterretje zien of een getal, als je hierop drukt wordt er wat verteld over de plek waar je staat. Zo krijg je bijvoorbeeld uitleg over de observatie bunker en wat de rol er van was. Je kunt dit verhaal lezen of ervoor kiezen dat het in het Engels wordt verteld.

Ook zie je foto’s van hoe het er destijds uitzag en hoe het er nu uitziet. Ik vond dit zeker een meerwaarde hebben voor het bezoeken van Pointe du Hoc.  

Tip: download de app en Pointe du Hoc komt (nog) meer tot leven!

Bezoekerscentrum Pointe du Hoc

Je kunt hier ook een bezoekerscentrum die je doormiddel van voorwerpen en multimedia meer verteld over de strijd bij Pointe du Hoc. Het bezoek aan dit bezoekerscentrum is gratis. Houdt er rekening mee dat je door een metaaldetectiepoort moet en dat je tas wordt gecontroleerd. Voor actuele informatie over dit bezoekerscentrum ga dat even naar de website van ‘Visitor Center’.  

Pointe du Hoc ons bezoek

Zelf kozen wij ervoor om niet het bezoekerscentrum te bezoeken. Nadat we de auto geparkeerd hadden gingen we regelrecht naar Pointe du Hoc. We liepen eerst langs enkele informatieborden die uitlegde hoe de slag rondom Pointe du Hoc verliep. Dit was duidelijk in beeld gebracht en hierdoor begreep ik de geschiedenis iets beter. Ik vind het altijd interessant om wat achtergrondinformatie te hebben.

Na enkele meter verder kwamen in een kraterachtig landschap terecht. Heel apart om te zien, dit was de plek die herhaaldelijke keren is gebombardeerd tijdens de oorlog. Je zag mega kuilen in de grond, waar inmiddels al aardig wat gras overheen was gegroeid.

Vanaf dit stuk hadden we ook een geweldig uitzicht over de prachtige kustlijn rondom Pointe du Hoc. Een schril contrast tussen de gruwelijkheden die hier plaats hebben gevonden en de ‘peace volle’ omgeving eromheen.

Ik kon enkele bunkers nog zien staan, van slaapbunkers tot munitiebunkers.  Sommige bunkers waren geheel intact en soms zag je enkel puin. Handig genoeg liet de app zien hoe het er vroeger uitzag.

Uitzicht vanuit de observatie post Pointe du Hoc
Aan de voorkant van de observatiepost….

Ik vond het heel indrukwekkend om hier te lopen, ik ben blij dat ik hier niet zat ten tijde van D-Day. Even verder gelopen kwamen we aan bij de observatie bunker. Een bizarre plek met een geweldig uitzicht. Vermoedelijk hebben de Duitsers die naar buiten tuurden door deze bunker meer oog gehad voor (mogelijke) vijandelijke schepen dan voor het prachtige uitzicht.

Je kan hier overigens ook naar binnen en je hebt dan een surrealistisch beeld, enerzijds een geweldig uitzicht op de kustlijn van Normandië, maar aan de andere kant wordt dit uitzicht beperkt doordat je tegen prikkeldraad aan kijkt. Een bizar contrast.

Hoe moet dit zijn geweest voor de veelal jonge Duitse mannen die hier hebben gezeten. Die op D-Day een gigantische vloot aan schepen zag liggen in de wateren voor hun. Bestookt door vuur en bommen. Of hoe moet het zijn geweest voor de mannen die vanaf de schepen richting de krijtrotsen voerden. Met beschermende vuur vanachter hun, maar met vijandelijk vuur van voren. Met maar een taak om naar boven te klimmen en Pointe du Hoc te veroveren.  

Pointe du Hoc observatiepost
De observatie post bij Pointe du Hoc, je kunt je bijna niet voorstellen hoe D-Day vanaf deze plek er uit moet hebben gezien. Als je al tijd hebt om je dit te realiseren…..

Zinloze toestand waarbij te veel mensen levens zijn verloren. Ik weet dit vanuit de geschiedenisboeken, maar als je hier loopt en doordat alles veelal goed behouden is gebleven wordt de geschiedenis even tastbaar.

Naast dit indrukwekkende bezoek liepen wij terug naar de auto om weer verder te duiken in een ander deel van de geschiedenis van D-Day.

Adres Pointe du Hoc, Cricqueville-en-Bessin.

Toegangsprijs: gratis

Bezoekduur: 1,5 uur

Een impressie van Pointe du Hoc

Hieronder een impressie van Pointe du Hoc:

Een impressie van Pointe du Hoc Normandië, video gemaakt door Ilse Ruitenberg

Delen is lief

Meer Normandië?

Pointe du Hoc bezienswaardigheden normandie frankrijk
pointe du hoc normandie