Bosnië en Herzegovina het land wat mij enorm heeft verrast. Enkele maanden geleden reden wij met een (bots) auto door dit geweldige land. Een afwisseling tussen cultuur en natuur en ultieme vrijheid. Ben jij benieuwd of een roadtrip door Bosnië ook voor jou is weggelegd? Ik deel je mijn ervaring en tips!

Bosnië en Herzegovina

sarajevo bezienswaardigheden

Ik herinner me nog steeds de afschuwelijke beelden van de oorlog in Bosnië en Herzegovina. Buren veranderde in vijanden en mortieren, snipers zorgden voor gespannen en gruwelijke momenten gedurende de tijd. Terwijl het leven, voor zover dat mogelijk was, door ging zoals altijd. De sporen van deze gruwelijke oorlog zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar. Ik heb Bosnië leren kennen als fantastisch land, met een hoop cultuur, vriendelijke inwoners maar ook een prachtige natuur. Wat ik ook een pré vind, is dat Bosnië nog niet overspoeld is door het massa toerisme. Tijd voor jou om toch te overwegen om (snel) dit land aan te doen!

Onze roadtrip begon toen wij onze (bots) auto ophaalden…

We begonnen onze roadtrip in de stad Tuzla. Althans na geland te zijn, hebben wij onze (bots) auto opgehaald en in de vroege ochtend van de volgende dag zijn we richting Sarajevo gereden.

Dat ophalen van de auto had nog wat voeten in de aarde. Nadat wij aankwamen dachten we ontvangen te worden door een medewerker van Sunny Cars. Echter er was geen medewerker te bekennen. Na ruim 20 minuten gewacht te hebben, kwam er een medewerker van een tussenbedrijf ons halen. Bij ‘aflevering’ bij onze auto bleek de auto vol te zitten met deuken, krassen en meer. Vanaf dat moment werd de auto door ons liefkozend ‘bots auto’ genoemd. Eerder huurden wij via Sunny Cars een auto op Aruba deze ervaring stond in een schraal contrast tegen de huidige ervaring.

De auto reed echter als een zonnetje en bracht ons naar onze eerste overnachtingsplek in de buurt van Tuzla. We hoefden dus niet in het donker in Bosnië en Herzegovina te rijden.

Sunny Cars auto huren Bosnië en Herzegovina

Wellicht tegenstrijdig, echter toch raad ik aan om een auto te huren via Sunny Cars als een rondreis door Bosnië en Herzegovina wil maken. Sunny Cars heeft een goede klantenservice en zeer belangrijk ze zijn transparant, er is geen sprake van ‘kleine lettertjes’. Sunny Cars heeft nog meer voordelen:

 • Ongelimiteerde aantal kilometers
 • Geen extra verzekering afsluiten, alles zit bij de prijs inbegrepen
 • Geen gedoe met verhuurmaatschappijen die ineens schade ontdekken. Indien er toch geld wordt ‘achtergehouden’ op je creditcard, regelt Sunny Cars dit.
 • 24 uur bereikbaarheid klantenservice

Geen zin in gezeur tijdens het huren van een auto, of verborgen ‘kleine lettertjes’? Huur je auto via Sunny Cars.

roadtrip bosnie

Verkeersregels auto

Lees voordat je met de auto naar een vreemd land gaat nog even goed de plaatselijke verkeersregels door. Een goede informatieve site hiervoor is de website van de ANWB.

Want wist je dat:

 • Het verplicht is om het hele jaar overdag je dimlicht aan te hebben.
 • Het maximale toegestane alcoholgehalte in het bloed 0,3 promille is (in Nederland is dit bijvoorbeeld voor een ervaren bestuurder 0,5 promille)
 • En owja, op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Toen wij de olympische berg in Sarajevo wilde bezoeken, via de niet-toeristische weg, brak het angst zweet mij uit. Want deze wegen waren niet enkel smal, ze waren ook erg stijl!
 • Het Nederlandse Rijbewijs is overigens gewoon geldig in Bosnie!

Verder zou ik je ook nog het volgende willen adviseren over het rijden in Bosnië:

 • Vermijd het om in de avond te rijden, de wegen zijn slecht verlicht het is er echt donker!
 • Let goed op je snelheid, dit varieert heel erg. Het ene moment mag je 50 kilometer per uur rijden en 20 meter later is de snelheidslimiet 80.  Let hier goed op!
 • De plaatselijke politie houdt iedereen aan en is op zoek naar ‘kleine vergrijpen voor hun ‘koffie geld’, zorg dat je wat klein geld (rond de 10 euro) ergens hebt weggestopt.  Uiteraard kun je ook doen alsof je neus bloed, maar vaak kost dit wat tijd en energie. Tja dit is niet zoals je het in Nederland gewend bent, maar het hoort erbij. Overigens is de politie erg vriendelijk
 • In Bosnië zijn nog steeds niet alle landmijnen weg, wijk dus niet af van de ‘gebruikelijke’ route

Navigeren

Ben jij benieuwd hoe je het beste kunt navigeren in Bosnië? Wellicht is het downloaden van maps.me een goede manier. Houdt er wel rekening mee dat je niet overal goed bereik hebt en Bosnië valt niet in de Europese telefoon dekking. Wij hadden een GPS gehuurd, maar die had wel wat kuren en kon niet alles goed vinden. Het maakte onze Bosnië roadtrip wel avontuurlijk.

Reisroute Bosnië en Herzegovina

Veel van Tuzla hebben we uiteindelijk niet gezien. Vanuit Tuzla reden we door naar Sarajevo en vervolgens naar Mostar. Vanuit Mostar bezochten we diverse bezienswaardigheden in de omgeving. Uiteraard kun je je roadtrip door Bosnië en Herzegovina inplannen zoals je zelf wilt. Bosnië is vrij uitgestrekt dus er is een hoop te zien. Wij hebben ons beperkt tot het ‘midden’ gedeelte.

Onze route in beeld:

 • Dag 1 : Tuzla
 • Dag 2, 3 en 4: Sarajevo
 • Dag 6, 7, 8 en 9: Mostar en omgeving
 • Dag 10: vanuit Tuzla richting huis

Bosnië bezienswaardigheden

Bosnië heeft veel bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Wij hebben ons vooral gefocust op Sarajevo en Mostar en de omgeving hier rondom.

sarajevo

Sarajevo

De hoofdstad van Bosnië en Herzegovina is Sarajevo. Een levendige stad, de Turkse cultuur is hier nog zichtbaar en voelbaar. Geniet tijdens een zomeravond van een biertje en een Hookah. Uiteraard zijn er ook voldoende bezienswaardigheden in Sarajevo. In deze stad worden er diverse tours georganiseerd die je meer leren over Sarajevo gedurende de belegering. Ook rondom Sarajevo is er voldoende te zien, want wat dacht je van de verlaten bobsleebaan of de Olympische winterspelen? Wil jij meer lezen over Sarajevo? Lees dan mijn blog ‘Sarajevo bezienswaardigheden en tips’.

mostar bosnie sniper tower

Mostar

Een stad die onverwachts leuk is, niet alleen kun je goed vertoeven in het centrum van de stad, ook buiten de stad is er voldoende te doen. Indien je in Mostar arriveert, wil je echt eerst de Stari Most oude brug zien. Jonge jongens duiken hiervan af, een eeuwen oude traditie. Wandel na het zien van dit tafereel door de kleine pittoreske straatjes in het oude centrum van Mostar. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de straten rondom Mostar, hier kom je de gruwelijkheden van de oorlog tegen. Meer weten over Mostar en waarom je zeker naar Mostar moet gaan? Lees mijn blog ‘Mostar onverwachts leuk, 16 ultieme tips’.

kravica watervallen

Kravica watervallen

Vanuit Mostar bezochten wij de Kravica watervallen. De watervallen zijn ongeveer 25 meter hoog en komen samen uit in een meer. Dit meer is ruim 250 meter breed. Houd er wel rekening mee dat je niet de enigste bent die de watervallen bezoeken. Het kan hier erg druk zijn.

dervish

Dervish House in Blagaj

Gebouwd langs de Duna rivier is de Dervish House een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Bosnië. Uiteraard niet voor niks, indien je in Bosnië bent, moet je hier zeker naar toe. Rondom de dervish house zijn er genoeg restaurantjes waar je even kunt zitten.

Bosnië en Herzegovina een geweldige rondreis

Wij hebben erg genoten van onze roadtrip door Bosnië. Het is een veilig land waar je prima kunt roadtrippen. Ontdek Bosnië op een authentieke en vrije manier, je zult er zeker geen spijt van krijgen! Tijd om de rest van de Balkan ook te ontdekken.

Heb jij weleens een rondreis gemaakt door de Bosnië en Herzegovina of door de Balkan? Wat waren jouw ervaringen?

bosnie en herzegovina roadtrip