Update 20-12-2019

Oprecht één van de leukste musea in Nederland. In de buurt van Arnhem vind je het Nederlands Openlucht Museum. Hier waan je je terug in de tijd. Dit museum is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen en de fotograaf! Ik bracht al enkele keren een bezoek aan dit museum. In dit blog neem ik je mee. Vergeet ook niet om de video van Ilse te checken.

Nederlands openluchtmuseum één van de leukste musea rondom Arnhem

Het Nederlands Openlucht Museum kun je vinden in Arnhem, jaarlijks wordt het museum bezocht door ruim 550.000 bezoekers. Hiermee is het één van de drukst bezochte musea in Arnhem. In het museum geven ambachtslieden demonstraties. Zo zie je de molenaar, smid, drukker en conducteur aan het werk. Tijdens de weekenden en in de vakantietijd zijn er nog meer activiteiten. Denk aan het oogsten van rogge, dorsen van granen, ploegen met paarden. Ook is er een ouderwetse kinderkermis.

Thema gebieden in het museum

Het openluchtmuseum is verdeeld in verschillende thema’s, zo heb je de ‘Erven’. Hier kun je de oude boerderijen bezoeken, een visserijhuisje, bakkerij, arbeidershuisje en meer. Genoeg voorzieningen om een dorp draaiende te houden. Op het ‘Platteland’ vind je de zuivelfabriek Freia en een Rotterdamse Jaknikker. En wat dacht je van de ‘Tuinen’ waar je een kwekerij kunt bezoeken of het ‘Lint’ met een kruisgebouw. Ook Amsterdam heeft een plek in het museum met zijn oude Westersestraat in het thema ‘Landgoed’.

Kortom er is genoeg te zien en te doen. Uiteraard ging mijn fotocamera ook weer mee, want het Nederlands Openlucht Museum is fotogeniek!

Ons bezoek aan dit museum

Inmiddels zijn wij trotse bezitters van de museumjaarkaart, waar wij veel gebruik van maken. Eerder bezochten wij al het Aviodrome, het Nationaal Militair Museum, de Glasblazerij in Leerdam en nu dus het Nederlands Openlucht Museum. Vanuit ons vakantiehuisje op Landal Miggelenberg was het slechts 20 minuten rijden, ideaal!

Doordat de kerstvakantie voor de deur stond, was het openluchtmuseum in kerstsferen omgetoverd. Een ijsbaan, koek en zopie, sleebaan, het kon niet op. Leuk om deze kersttaferelen te zien.

Erven, bezoek een oude boerderij

We begonnen onze ronde bij de Erven, waar wij diverse boerderijen bezochten. In de Varik Boerderij was een oude boerin knollensoep aan het maken. We kregen een uitgebreide uitleg over deze soep. Leuk om te zien, of het smaak.. tja dat is de vraag. Ook de Molukse Barak vond ik interessant om te bezoeken. Hier wordt het één en het ander verteld over de Moluukse cultuur in Nederland, terug in de tijd en hedendaags. In de zomermaanden zijn er op de Erven genoeg oud Hollandse spellen te spelen, zoals Jeu de Boules.

In het ‘Dorp’ vind je de oude ambachten

In het Dorp bezochten we een scheepswerf, waar je kon zien hoe een boot gemaakt werd. Wat een ambacht! Vergeet in het Dorp ook het Chinese restaurant te bezoeken. Een clichébeeld van een chineesrestaurant in Nederland, echter heel herkenbaar.

We bezochten in het Dorp ook een poffertjeskraam. Een authentieke kraam waar ze de lekkerste poffertjes serveren. Uiteraard hebben wij deze ook geproefd! De kraam zelf is van hout gemaakt en heeft diverse ‘coupes’ waar je in plaats kunt nemen. Dit doet erg intiem en gezellig aan. Even terug naar de jaren ’30.

smederij oude ambacht in het nederlands openlucht museum

Bezoek de oude zuivelfabriek fabriek Freia, op het ‘Platteland’

Vanuit het Dorp liepen wij via de smederij naar het ‘Platteland’ . Helaas was vandaag de van Gend en Loos magazijn dicht, dus stapten wij op de tram richting het ‘Platteland’. Een oude Rotterdamse Tram met als tekstbord ‘Blijdorp’. De Arnhemmers vinden dit maar niks, maar mijn Rotterdamse hart vind dit prachtig. In dit thema vind je ook de oude zuivelfabriek Freia.

De ‘Tuinen’

Tijdens de winterperiode is hier eigenlijk weinig te zien. Wij hebben dit deel dan ook niet bezocht. In de zomerperiode vind je hier een kruidentuin en een bijenstal.

Het Lint, terug naar een arbeiderswoning uit de jaren ‘70

In het Lint kun je onder andere een arbeiderswoning bezoeken uit de jaren 1860, 1910, 1950 en 1970. Vooral de jaren 1970 vind ik één van de spraakmakendste. Terug in de oranje tijd, met de oranje Brabantia bussen en oranje tegels in het toilet. Ook een poster van Che Guevara is een interessante. Terug in de tijd van de Cubaanse revolutie. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de Kruispost, de voorloper van mijn gewaardeerde beroep als wijkverpleegkundige.

In het ‘Landgoed’ bezoek je de Westerstraat in Amsterdam  

Eén van de leukste straatjes in het Nederlands Openlucht Museum, is de Westerstraat. Je stapt terug in de tijd, naar deze spraakmakende straat in Amsterdam. Van het oude café van tante Stien tot een kruidenier uit de Tweede Wereld oorlog. Bij deze oude kruidenier mochten wij een tulpenbol proeven. Een genoodzaakt goed tijdens de Tweede Wereldoorlog en hedendaags een delicatesse. Smaakte overigens prima.

Na een bezoekje aan het café van Stien sloten wij onze dag uit af. We hebben genoten van een leuke dag uit. Zeker voor kinderen is dit één van de leukste musea om te bezoeken rondom Arnhem.

Kinderen activiteiten

Voor de kinderen is hier genoeg te doen in de winterperiode is er een schaats- en sleebaan. Ook in de zomer zijn er volop activiteiten. Van wassen van de wasgoed op de ouderwetse methode dat het melken van een koe. Ook is er een leuk speeltuin, kortom een museum voor kinderen.  

Nederlands Openlucht Museum praktisch

Wil jij ook naar het Nederlands Openlucht Museum? Lees hier de praktische informatie.

Openingstijden

Het Nederlands Openlucht Museum is niet alle dagen in het jaar geopend. Ook zijn gedurende de seizoenen de openingstijden variabel. Voor actuele openingstijden, verwijs ik je graag door naar de website van het museum.

Adres

Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem

Korting Nederlands Openlucht Museum

Uiteraard kun je ook korting krijgen op het Nederlands Openlucht Museum, kijk hiervoor op de site van Ticketveiling.nl

Fotograferen in het Nederlands Openluchtmuseum

Uiteraard is ook tijdens dit bezoek de camera mee genomen. De medewerkers van het openluchtmuseum lijken uit een prentenboek te zijn gestapt. Ideaal voor portretfotografie. Vraag wel of je een foto mag maken. Veelal vinden ze dit geen probleem, echter het is netjes om dit te vragen. Je zult zien dat ze dan het niet erg vinden om mee te werken.

Tijdens het fotograferen heb ik geen gebruik gemaakt van een externe flitser. Dit had handig geweest, daar de lichtomstandigheden erg donker waren. Let goed op je sluitertijd, diafragma en ISO-waarde. Ik fotografeerde veelal met een sluitertijd van 1/60 en een diafragma van F1.8, en een ISO-waarde rond de 2000, toch waren enkele foto’s onderbelicht. Gelukkig kon ik de meeste foto’s ‘oplichten’ in Lightroom.

Ook voor architectuurfotografie kun je hier je hart ophalen met al die mooie oude gebouwen.  

Zo zie maar weer dat je dit museum ook een perfecte plek is voor de fotograaf!

Collega blogger Mirre Oost, vermeld op haar website ‘De Nederlandse toerist’ nog meer trips en leuke dagjes weg in Nederland.

Ik ben erg benieuwd of jij weleens in dit museum bent geweest en wat je er van vond. Laat gerust een berichtje achter in de comments.