Fotograferen vind ik één van de leukste dingen om te doen. Er is een tijd geweest dat ik altijd een compacte camera bij me had, inmiddels sleep ik een Nikon full frame mee en dat kan erg zwaar sjouwen zijn. Dus mijn camera gaat tegenwoordig niet altijd meer mee. Maar als ik mijn camera bij me heb dan wordt hij gebruikt ook!

Ik vond het weer tijd worden voor een tag, een foto tag wel te verstaan. Zo leer jij mij weer een beetje beter kennen. Lees je mee?

# 1 Wat is de laatste foto die je gemaakt hebt?

De laatste foto die ik gemaakt heb (en dan met mijn full frame camera) is van mijn nichtje en diens man gemaakt op hun bruiloft. De gehele dag was er een fotograaf aanwezig maar in de avond werd mij gevraagd om een foto te maken van hun en het ‘taart-aansnijd-moment’. Leuk om te doen. De foto’s zijn geslaagd, het bruidspaar was blij en de foto’s staan dankzij een geweldige back-up systeem veilig bewaard.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik die dag mijn ogen heb uitgekeken hoe druk de fotograaf bezig was om de hele dag in beeld te brengen. Er gaat toch meer planning in zitten dan je van tevoren inschat. En de stress factor was erg hoog.

manon ruitenberg fotografie foto tag 2
foto tag 2

# 2 Welke digitale programma’s gebruik je?

Ik gebruik veelal Lightroom en Photoshop. Lightroom functioneert als een goede catalogus, ik kan mijn foto’s importeren, voorzien van een naam en tag en ik kan op een simpele wijze mijn foto’s weer terugvinden. Enkele basis instellingen kan ik ook uitvoeren via Lightroom en Photoshop zorgt hierna voor de verfijning. Wel moet ik nog mijn weg vinden in Photoshop wat er zijn vele opties, mogelijkheden en instellingen.

# 3 Wat fotografeer je het liefst?

Ik vind het heerlijk om portretten te schieten en dan voornamelijk op reis. In landen zoals Vietnam, Indonesië of Thailand zijn de mensen niet te beroerd om te poseren. In Nederland gaat dit altijd wat behoudender en zijn mensen meer gesteld op hun privacy. Nu weet ik niet of ik er op zit te wachten als iemand ineens met een camera voor mijn neus staat… maar in Azië tja daar gaat het toch makkelijker.

Ook vind ik het leuk om op zijn tijd landschappen te fotograferen. Ik kan hier altijd van genieten. Wel vergt het de nodige voorbereidingen, locatie bepalen, tijdstip bepalen (aan de hand van zonsopkomst of ondergang en eventueel getijden), veelal vroeg op, en dan ter plaatse nog alles goed instellen.

Oerd Ameland zonsopkomst6
‘Zonsopkomst Ameland het Oerd’
zonsondergang zeeland golfbrekers
‘Zonsondergang Zeeland met golfbrekers’

Ik houd er overigens van om op mijn gemak te fotograferen. Ik houd niet van gehaaste toestanden.

# 4 Wat vind je totaal niet leuk om te fotograferen?

Je hoeft mij echt niet wakker te maken voor macrofotografie. Totaal niet mijn ding. Ik vind de natuur prachtig, maar ik ben niet dol op insecten. En als ik die dan ook nog groot op de foto zou moeten zetten… ik sla liever een rondje over. Uiteraard zullen er meer objecten zijn waar je macrofotografie op kunt toepassen. Maar toch bij macro denk ik vaak aan insecten. Ilse vind het wel leuk om te doen en gebruikt dan graag haar Olympus Tough tg5.

 # 5 Op welke foto ben je het meest trots?

Ik ben op onderstaande foto het meest trots. Deze foto is genomen in Vietnam en het was net het perfecte moment. De beste man sliep werd even kort wakker, toen zag hij dat ik hem fotografeerde en vervolgens deed hij zijn ogen dicht en sliep hij weer verder. Er ontstond totaal geen ophef of irritatie of iets dergelijks dat ik hem fotografeerde. De buren die om de man heet zaten moesten gniffelen. De sfeer was ontspannen…. Ik denk dat je dat niet overal op deze manier mee maakt.

vietnamese man slapend portret

# 6 Welke foto vertelt jou een bijzonder verhaal?

Onderstaande foto verteld mij een bijzonder verhaal, het was één van de eerste vakanties van Ilse en mij. Met als bestemming Aruba. We maakten hierbij ook enkele duiken. Niet de meest glasheldere foto, maar goed voor mij wel een bijzondere.

# 7 Heb je nog bijzondere fotografie tips?

Tja eigenlijk wel genoeg, en daarnaast ben ik mijzelf ook nog volop aan het ontwikkelen. De wereld van de fotografie is nu eenmaal niet saai en staat nooit stil. Ik zou je aanrader om niet meer op de automaat te fotograferen, je hebt hiervoor wel wat kennis nodig van de belichtingsdriehoek. Lees even mijn artikelen ‘sluitertijd’, ‘diafragma’ en ISO-waarde.

Ik heb een e-book gemaakt, de ’33 ultieme reis- en fotografietips’ hierin vind je verschillende tips om met de beste foto’s thuis te komen.