Update: 7-12-2019

Inmiddels heb ik al aardig wat gereisd, ik heb zo’n 28 landen ontdekt in de afgelopen jaren dat ik reis. In dit blog deel ik mijn top 10 leukste stedentrips in Europa. Ik vertel je welke bezienswaardigheden je moet hebben gezien, de goedkoopste ho(s)tels en meer.

top 10 stedentrips europa

1# Berlijn

top 10 stedentrips
top 10 stedentrips

De stad die eigenlijk heel veel te bieden heeft. Meer dan dat je op het eerste gezicht zou zeggen. Ruim 10 jaar geleden bezocht ik tijdens een solo trip deze leuke stad. Ik heb me geen moment verveeld.

Berlijn heeft een bizarre geschiedenis achter de rug. Eigenlijk grotendeels kenmerkend door de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende periode die gekenmerkt wordt door de Berlijnse muur. Berlijn heeft alles waar je naar verlangd.

Berlijn heeft oude gebouwen, een rijkelijk nachtleven, een gemoedelijke sfeer, toffe bezienswaardigheden, vooral voor geïnteresseerde van de Tweede Wereldoorlog kunnen hier hun hart ophalen.

top 10 stedentrips

Ben jij benieuwd wat Berlijn nog meer te bieden heeft? Lees dan mijn uitgebreide blog ‘Berlijn bezienswaardigheden’.

2 # Boedapest

Boedapest de hoofdstad van Hongarije, ook hier vind je weer een rijke geschiedenis. De Romeinen, Turkse, Hapsburgers en het nazi-regiem, heeft hier in Boedapest zijn sporen achtergelaten. Bezoek het immense parlements gebouw, neem een duik in één van de heerlijke badhuizen en geniet van de goulash.

top 10 stedentrips
top 10 stedentrips

Boedapest heeft veel oude gebouwen, staat bekend om zijn badhuizen, een geweldig uitgaansleven en is erg goedkoop.

Wil jij meer lezen over Boedapest, lees dan het artikel ‘Bezienswaardigheden Boedapest’ ook heb ik een zeer uitgebreid artikel geschreven over de ‘Badhuizen van Boedapest’. Boedapest is een leuke stad en stad daarom op de 2e plaats van top 10 stedentrips in Europa.

3# Vilnius

Vilnius de hoofdstad van Litouwen en daarmee een van de drie Baltische staten. Toen wij hier waren hadden ze nog geen Euro, inmiddels wel. Het is een kleine stad die heel gemoedelijk aanvoelt, waar je kunt verdwalen in de straatjes en kunt genieten op een terrasje als het zonnetje schijnt. Je moet hier geen week verblijven want dan ga je je zeker vervelen… maar een paar dagen, dan is Vilnius top te doen.

top 10 stedentrips
Houten huisjes van Vilnius, benieuwd naar het verhaal achter de ludieke foto kijk hier..

Deze stad is daarnaast nog erg onbekend bij het massa toerisme. Zonde dat deze stad niet in ieders top 10 stedentrips staat!

Vilnius, kleinschalige goedkope stedentrip, prachtige historie, vriendelijke mensen en perfect om te fotograferen. Heerlijk eten en drinken!

4# Riga

Een stedentrip die voor ons echt een must-see is, maar zeker nog niet vol gelopen is door het massa toerisme, zoals bij vele andere Europese hoofdsteden wel het geval is. Riga is één van de goedkopere stedentrips, zowel om er te komen, te verblijven als er te eten en drinken.

Je hebt er een leuke binnenstad waar je diverse museums kunt bezoeken, oude gebouwen kunt zien en ook heerlijk kunt fotograferen.

top 10 stedentrips
Dwalen op de lokale markt van Riga.

Vanuit Riga hebben wij een dagtripje gedaan naar de Sovjetbunker een geheime bunker onder een kuuroord… hoe verzin je het.

Riga geeft je een kijk hoe het leven was (en wellicht een klein beetje is) onder het Sovjetbewind. Bezoek de oude binnenstad, en bezoek de sovjetbunker. Overigens is het uitgaansleven hier ook rijkelijk.

riga bezienswaardigheden

Ben jij benieuwd wat Riga nog meer te bieden heeft of ben jij benieuwd waar je verblijft, eet en drinkt, lees dan even het artikel ‘Ontdek alles wat je moet weten over Riga Letland’.

5# Krakau

Krakau was op recht één van de interessantste Europese steden die ik mocht bezoeken en staat daarom ook in mijn top 10 leuke stedentrips. Oke dus geen hoofdstad, maar dat maakt Krakau niet minder boeiend. Krakau heeft een culturele stad, museums die in het teken staan van de Tweede Wereldoorlog, denk aan het Schinderlizt museum. De mensen zijn hier vriendelijk, behulpzaam en het eten en drinken is er geweldig. Je kunt goed door de stad dwalen en de stad ontdekken.

Leuke stedentrip Europese hoofdsteden
top 10 stedentrips

Krakau een van de steden van Polen met een vreselijke geschiedenis. Op dit moment heb ik nog geen blog geschreven over Krakau zelf, wel heb ik een uitgebreide blog geschreven over mijn bezoek aan Auswitch. Dit heeft een gigantische indruk op mij achtergelaten.

Mocht je in de gelegenheid zijn, bezoek dan zeker Auswitch. Sta stil bij de ellende die mensen elkaar aan hebben gedaan…

6# Wenen

De oude stad Wenen biedt veel of je wel of niet van kunst houdt, in Wenen kun jij je hart ophalen. Geniet van al het pracht en praal wat Wenen te bieden heeft en voel je je weer even als een prins of prinsesje ten tijde van Sissi. Lees hier mijn uitgebreide blog over de bezienswaardigheden in Wenen.

7# Lissabon

top 10 stedentrips

Laten we snel verder gaan naar een andere stad die gelukkig een minder gelaten geschiedenis heeft dan Krakau en omgeving. Dan komen we uit bij Lissabon. De leuke Europese hoofdstad van Portugal. Heerlijk gelegen in een warm en fijn klimaat op 7 heuvels. De 7 heuvels zijn wellicht iets minder, want het vergt wat klimmen en klauteren. Laat dit je echter niet weerhouden om deze geweldige stad te bezoeken.

top 10 stedentrips

Lissabon leeft, zowel overdags als ‘ s avonds en in de wat latere uurtjes. Ook Lissabon heeft een rijke cultuur, mooie groene parken, sfeervolle tapasbarretjes, groene parken en een heerlijke Mediterraan klimaat.

Ben jij benieuwd naar onze  avonturen in Lissabon, lees dan mijn blog ‘Lissabon een stedentrip naar het zuiden’.

8# Barcelona

Barcelona de stad van Gaudi en tapas. Maak hier kennis met de Spaanse cultuur en de tapas. Bezoek Park Guell en de Sagrada Familia. Ik vond Barcelona een geweldige stad. Ik houd wel van lekker eten en in Spanje kan je dit zeker, heerlijk die tapas. Ook qua temperatuur mag je hier natuurlijk niet klagen.

top 10 stedentrips

Ben jij op zoek naar een zonnige bestemming? Dan is Barcelona wel een stad waar jij je hart kunt ophalen.

Wil je meer lezen over Barcelona, lees dan mijn blog ‘Barcelona de stad van Gaudi en tapas’.

9# Parijs

De stad van de liefde, de reden waarom wij er rond Valentijnsdag naar toe vlogen. Je moet altijd een goede reden hebben om een leuke stedentrip te doen. Parijs is een stad die door menigeen wordt bezocht en dan ook zeker thuishoort in deze top 10 stedentrips.

In Parijs hebben we heerlijk rondgedwaald, geweldige bezienswaardigheden gezien en dat allemaal dankzij de metro.

top 10 stedentrips

Wil jij de Eiffeltoren, Louvre en Montmarte bezoeken? Ga dan naar Parijs en laat je betoveren.

Wil jij mijn artikel over Parijs lezen? Lees dan ‘Fotograferen op reistips en trucs Parijs’.

10# Dublin

Enkele jaren geleden mocht ik samen met Ilse Dublin verkennen. We waren hier een lang weekend met Pasen. We hebben genoten van ons bezoek aan de Guiness storehouse, de Trinity college en meer. In Dublin heb je leuke oude straatjes waar je in kunt verdwalen, het heeft een hoog Harry Potter sfeertje. Met Ryan Air kun je er goedkoop op vliegen, ook niet geheel onbelangrijk.

bezienswaardigheden in dublin
wat te doen in Dublin

Vanuit Dublin hebben we ook een leuk uitstapje gemaakt naar het Titanic museum in Belfast. Onderweg genoten we van de geweldige landschap die Ierland heeft. Zeker een omgeving om naar terug te keren!

Dublin staat bekend om zijn Irish Coffee, Guiness Bier en oude gebouwen zoals de Trinity college.  

Lees even onze uitgebreide artikel over Dublin ‘Dublin 7 ultieme bezienswaardigheden’.

Top 10 stedentrips Europa

Ik ben benieuwd wat jij vind van mijn top 10 stedentrips. Vooruit nog even een korte samenvatting:

  • 1# Berlijn: oude gebouwen, rijke geschiedenis met name de Tweede Wereldoorlog en Oost- en West Berlijn
  • 2# Boedapest: groot parlement gebouw, grootste synagoge in Europa, veel badhuizen
  • 3# Vilnius: goedkoopste stedentrip, intiem kleinschalig
  • 4# Riga: proef en ervaar nog een deel van de Sovjet periode, vind hier tevens een rijk uitgaanscultuur
  • 5# Krakau: bezoek Auswitch en geniet van Krakau als leuke intieme stad
  • 6# Wenen: een hoofdstad voor de cultuur- en kunst liefhebbers
  • 7# Lissabon: een heerlijke stad in het zuiden van Europa, geniet van het mooie weer terwijl je op een terasje zit
  • 8# Barcelona: een stedentrip naar Spanje, gelegen aan het strand, met een rijke cultuur. Bezoek onder andere Parc Guell
  • 9# Parijs: de stad van de liefde, veel oude gebouwen, iconische eiffeltoren, en Mona Lisa
  • 10# Dublin: geniet van de Guiness, Irish Coffee, bezoek een pub en dwaal door de Harry Potterachtige straatjes.

Zo, dat was mijn top 10 leuke stedentrips van Europa. Laat in de comments achter welke steden jij leuk vindt.

Reisfotografie

Zoals je misschien weet ben ik dol op fotograferen. Ik sjouw me wat af als ik op vakantie ga en mijn camera gaat mee. Ben jij benieuwd wat ik allemaal mee neem, lees dan het artikel ‘Fotograferen op reis, wat neem je mee? En lees ook even mijn artikel ‘Hoe back up je foto’s op reis.’ Als kers op de taart kun je tevens gratis mijn goodie ‘33 ultieme reis en fotografietips voor de beste reisfoto’s’  downloaden.

top 10 stedentrips
top 10 stedentrips