In de vroeg ochtend zijn we nog even door Sancti Spiritus gewandeld, waarna we weer in de bus stapte op weg naar Santa Clara. Gelukkig duurde de reis nu een stuk korter, zo’n 1 a 2 uur ipv de 9 a 11 uur die we gisteren in de bus zaten. Een aangename verassing.

Vandaag stond er een bezoekje aan Santa Clara op het programma, eigenlijk de stad die in het teken staat van Che Guevara. Ben jij benieuwd waarom je naar dit stadje moet zijn geweest? Ben je benieuwd naar onze ervaringen en tips? Lees dan dit blog over Santa Clara.

Santa Clara een infographic

Santa Clara

Met zo’n 220.000 inwoners is Santa Clara de 5e grote stad op Cuba. De stad werd op 15 juli 1689 opgericht door een groep inwoners van Remedios die het binnenland introkken om te ontvluchten aan de aanhoudende stroom piraten aanvallen. Santa Clara ligt aan de voet van het Sierra del Escambray Gebergte. Hoe komt het nu dat de stad Che Guevara ademt?

Santa Clara werd in 1958 echt bekend, toen er de beslissing werd geforceerd tegen de opstand tegen de Batista dicatuur. Met 350 strijders wist Che Guevara 3500 soldaten te verslaan. Op 28 december slaagde Che Guevara erin om met 300 man de stad te veroveren die door 3000 soldaten van Batista werd verdedigd.  De volgende dag zorgde een andere legendarische verassingsaanval ervoor dat een gepantserde trein met hierin een groot aantal soldaten van het Batista dictatuur ontspoorde. Deze trein vervoerde een naast soldaten ook een grote hoeveelheid wapens naar het oosten van Cuba.

Hoe kom je er?

Auto huren Cuba

dashboard oude rode auto cuba

Een van de meest gebruikte methodes om Cuba te verkennen is by far het huren van een auto. Ik hoor en lees op diverse blogs dat steeds meer reizigers dit een ideale manier vinden om Cuba te ontdekken. Wel zitten er wat kleine haakjes en oogjes aan. Maar als je je goed voorbereid en goed inleest, denk ik dat dit een geweldige manier is om Cuba te verkennen. Ben jij benieuwd naar alle ins- en outs over het ontdekken van Cuba met een huurauto, lees dan even mijn blog “Auto huren Cuba”.

Viazulbus

Een andere manier om Cuba te ontdekken is door gebruik te maken van een Viazulbus. Houdt er rekening mee dat dergelijke bussen vaak vertraging hebben, niet altijd op tijd komen. Kortom wees flexibel als je Cuba wilt verkennen met een Viazulbus. Een ritje van Sancti Spiritus naar Santa Clara duurt een uur en 30 minuten en kost je 6 euro. Verder informatie over de Viazulbus vind je hier.

Bezienswaardigheden

Santa Clara heeft dus een hoog ‘Che’ gehalte, de knappe en charmante guirillastrijden en tevens rechterhand van Fidel Castro. Ben jij benieuwd welke Che bezienswaardigheden er te zien zijn in Santa Clara en uiteraard nog andere bezienswaardigheden lees dan even verder.

Ik begin het rijtje maar even met het benoemen van de belangrijkste Che Guevara bezienswaardigheden. Dit is uiteindelijk toch de grootste reden waarom je naar Santa Clara gaat.

Plaza de Revolución.

mausoleum santa clara che guevara
Bronzen standbeeld van Che.

Je grote Che Guevara reis begint eigenlijk hier. Op dit uitgestrekte plein staat een groot monument gewijd aan de commandante. Het monument is ontworpen door beeldhouwer Jose Delarra en architect Jorge Cao Campos. Het werd op 28 december 1988 onthuld. Het monument is uit brons gemaakt en bevat een levensgroot beeld van Che Guevara, met zijn arm in het gips. Zijn arm zat in het gips omdat hij deze had gebroken tijdens een van de gevechten. Verder is het monument voorzien van reliëfs die de taferelen omtrent de strijd laten zien en de historische woorden die Che Guevara schreef in zijn afscheidsbrief voordat hij naar Bolivia vertrok.

Panorama view plein van de revolutie in Santa Clara

In dit complex (want het is eigenlijk meer dan enkel een uitgestrekt plein) bevindt zich een mausoleum. Als je mazzel hebt kun je hier naar binnen. Ik ken weinig mensen die er daadwerkelijk naar binnen zijn gegaan. Wij konden er niet naar binnen in verband met onderhoud (in Cuba kan dit ‘onderhoud’ ook betekenen dat men geen zin had om ons rond te leiden. In het mausoleum zijn de resten van Ernesto Che Guevara te zien. Dertig jaar na zijn dood in Bolivia zijn deze gevonden en in juli 1997 naar Cuba overgebracht.

Het mausoleum is eigenlijk een soort grot, met enkele nissen, in deze nissen staat naast de urn van Che ook de urnen van zijn medestrijders. In het midden brandt de eeuwige vlam om Che te eren.

Naast het mausoleum is een klein museum die het leven van Che Guevara schetst. Naast het chronologische verhaal van geboorte tot dood vind je hier ook enkele persoonlijke attributen, denk aan een veldfles, horloge, zijn bekende baret en jas.

Het is even het moment dat je je terug waant in de tijd en dat je ook meer begrijpt waarom Cubanen dol zijn op deze guillera strijder.

Na wat rondgedwaald te hebben in het museum en over het plein van de revolutie, vervolgde wij onze trip weer op naar een volgend monument ter nagedachtenis aan Che.

Tren Blindado

santa clara cuba monument

Zoals al eerder gezegd ontspoorde Che en zijn mannen in 1958 een trein met hierin soldaten en wapens die naar het Oosten van Cuba reed, om de opmars van de rebellen in het Oosten van Cuba tegen te gaan. Om dit deel van de geschiedenis te herinneren (en ook te eren), is er een soort museum en monument geplaatst op de plek waar de trein ontspoorde. De plek waar de trein ontspoorde is op de spoorlijn van Remedios, dit is een plaatsje in het noordoostelijke deel van Santa Clara.

Wat kun je hier dan zien?

  • Vier orginele wagons van de gepantserde trein
  • Militaire plattegronden en kaarten
  • Foto’s en kaarten
  • Een bulldozer die op de spoorlijn is gezet om de trein te laten ontsporen.  

De toegang is gratis, wel betaal je 1 euro om te mogen fotograferen. Het museum is niet heel groot, wel hoort het bij je Che Guevara bezoek tocht!

santa clara cuba monument trein ontsporing

Welke bezienswaardigheden zijn er nog meer in Santa Clara

Uiteraard zijn er nog meer bezienswaardigheden in Santa Clara die je gezien moet hebben.

Teatro la Caridad

Een koloniaal theater, gebouwd in de jaren 1885, voor een kleine vergoeding kun je een rondleiding krijgen. Het theater is gebouwd in Italiaanse stijl. Het is anders dan de theaters die wij kennen. Je hebt hier diverse balkons vanwaar je een goed uitzicht hebt op de planken. Het schijnt dat je hier voor 5 euro ook theatervoorstellingen kunt bijwonen bijvoorbeeld van Spaanse ballet.

Catedral de Santa Clara de Asis

Een belangrijke kathedraal in Santa Clara, het is een neo-gotisch gebouw en zowel aan de binnenzijde als buitenzijde zeer goed bewaard gebleven. Er is een mis op zondag, dan kun je hier gratis naar binnen.

Helaas hebben wij zelf weinig gezien van de overige bezienswaardigheden in Santa Clara.  Nadat we de Mausoleum en het openlucht museum hadden bezocht gingen we naar een restaurant, om daar een heerlijke boord spaghetti te eten en vervolgens zijn we naar ons resort gegaan.  

Verblijf

Wij verbleven zelf in een hotel buiten het centrum van Santa Clara, mocht je Santa Clara aandoen, zorg dan dat je een hotel hebt in het centrum van Santa Clara, zo krijg je toch het beste de vibe mee + kun je zelf kiezen waar je in de avond eet.

Hotel Los Caneyes

Dit is het hotel waar wij verbleven. Ver buiten het centrum, wel uniek een soort Cubaans ecoresort. Hotel Los Caneyes is gebouwd in de sfeer van een Taíno-dorp, één van de oorspronkelijke indianenstammen op Cuba. Het complex bevat 95 knusse bungelowhuisjes in een setting van eucalyptus- en palmbomen. Na een dag ronddwarelen in Santa Clara kun je hier prima neerstrijken aan het zwembad (dit zwembad wordt ook gebruikt door de locals). In de ochtend kun je gebruik maken van een ontbijt buffet. Er was van alles ruimschoots aanwezig.

Houdt er wel rekening mee dat dit hotel echt een ecoresort is, we hadden dus veel kleine rupsen op bezoek. Nu vind ik rupsen totaal niet erg, maar we houden totaal niet van kakkerlakken. Onze gids wist dit inmiddels ook wel en we kregen een mega bus kakkerlak spray. Ilse heeft de hele kamer ondergesprayd, dat het nog een wonder was dat we in de ochtend zelf wakker werden. Echter we hebben geen kakkerlak gezien.   Wil je meer lezen over dit hotel kijk dan even hier.

santa clara cuba overnachting
De slaapkamer erg veel ruimte!
overnachting santa clara cuba
santa clara cuba waar overnacht je
De grote bungalow met hierin 6 aparte kamers (elk hun eigen badkamer)

Hotel Central Villa Clara

Een 4-sterrenhotel in Santa Clara, gelegen in het centrum van Santa Clara. Het hotel heeft een excursiebalie en een zonneterras. De kamer zijn netjes en voorzien van een eigen douchegelegenheid. In de ochtend kun je gebruik maken van een continentaal ontbijt. Wil je dit hotel boeken of ben je benieuwd naar verdere informatie? Kijk dan even hier.

Casa Particulares

Hostels kennen ze niet in Cuba, wel kennen ze Casa Particulares. Ook in Santa Clara kun je hier voldoende van vinden. Kijk even op deze website voor meer informatie.

Eten en drinken

Vind de beste plekjes om te eten in Santa Clara Cuba, lees hier de beste plekjes.

El Quijote

Een buffetrestaurant in het midden van het centrum van Santa Clara. Het eten is hier goed, ook is er voldoende keuze. De frisdranken zijn overigens niet inclusief houdt hier rekening mee. Wil je meer informatie over dit buffet-restaurant kijk dan even hier.

Club Mejunje

Een geweldige plek om uit te gaan of om even een drankje te drinken. Ook de plek waar de locale bevolking heen gaat. Kortom hier moet je zijn geweest. Wil jij meer informatie lezen over deze bar? Ga dan even naar de website.

Een infographic

Onze ervaring

Santa Clara vond ik een leuk stadje. Zeker ook omdat hier Che echt tot leven komt. Che Guevara prikkelt al mijn interesse sinds ik van mijn oom een Cubaanse peso kreeg met hierop zijn afbeelding. In Santa Clara kwam hij even tot leven. Het verhaal omtrent Che blijft nog wel op bepaalde punten wat vaag, maar goed na mijn bezoek aan Santa Clara heb ik een beter beeld.

Doordat wij verder weinig mee hebben gekregen van Santa Clara als stadje, kan ik ook weinig hierover vertellen, behalve hetgeen ik er over gelezen heb. Ik denk zeker dat het de moeite loont om in het centrum te verblijven. Santa Clara biedt veel en is ook niet heel erg toeristisch.  

Santa Clara ervaring

Cuba bezienswaardigheden

Cuba heeft nog meer bezienswaardigheden. Ben jij benieuwd naar onze trip door Cuba, en naar alle andere steden die we hebben gezien? Denk aan Havana, Vinales, Trinidad, Cienfuegos, Camaguey, Santiago de Cuba en Sancti Spiritus? Lees dan even mijn blog met een algemeen overzicht van dit prachtige land.

Een prachtig plaatje uitgelicht

vinales valley cuba

Ben jij benieuwd waar deze prachtige foto is gemaakt. En ben je benieuwd naar het verhaal achter deze foto? Klik dan even op onderstaande button.

santa clara cuba