Update: 8 juni 2019

Hué backpackers houden ervan of vinden het niks. Een stad die daarom vaak wordt overgeslagen. Wij deden Hué wel aan, ik ben een geschiedenis fan en een dergelijke citadel die in Hué te vinden is, zoiets dergelijks heb ik nog nooit eerder bezocht. Daarnaast bood Hué voor ons de ideale plaats om naar de DMZ-zone te gaan. Ondanks dat Hué niet de charme heeft van Hoi An, of de mooie natuurverschijning van Sapa en Halong Bay. Het is niet helemaal terecht dat veel mensen Hué overslaan. Ik vertel je waarom je er wel heen moet gaan, waar je verblijft en meer….

Van Hanoi naar Hué

Vanuit Halong Bay kwamen wij weer aan in Hanoi. Na nog een nacht in Hanoi te zijn verbleven vlogen wij naar onze volgende bestemming: Hué.

Dat vliegen ging wat minder voorspoedig dan verwacht. Wij hadden een vertraging van ruim een paar uur, dit in verband met heftige regenval. Uiteindelijk viel de regenval erg mee in Hué, het was niet zo dat Hué weg regende.

Hue Vietnam
Hue, bezoek de keizerlijke stad

Vliegtuig

Vanaf Hanoi vlieg je heel makkelijk op Hué (Phú Bài Airport). Wij vlogen zelf met Vietnam Airlines op Hue een prima maatschappij voor deze binnenlandse vlucht. Een andere vliegtuigmaatschappij die vliegt op Hué van Haoi is VietJet Air.

Vanaf het vliegveld is het ongeveer 15 kilometer naar het centrum van Hué. Een rit met de bus zal je niet meer dan 2 euro kosten. Wil jij ook vliegen op Hué, kijk dan even op WTC voor de goedkoopste tickets.

Trein

Vanuit Hanoi kun je ook de trein nemen je bent dan ongeveer 12 uur verder voordat je aankomt. Ik zou je dan wel aanraden om de nachttrein te nemen. Tickets voor de trein kun je het beste hier kopen.

Bus

Wil je liever met de bus dan kan dit ook vanaf Hanoi naar Hue. Een busrit duurt ongeveer 12 uur, ook hier kun je een nacht bus nemen (ook al zou ik dat nooit aanraden in Vietnam). Uiteraard kun je ook dit kaartje kopen via de site van 12Go.Asia.

Bezienswaardigheden en must do’s Hué

Hué heeft enkele bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Een van de belangrijkste en best bekendste is de citadel.

Citadel

De thuisfront van de keizerlijke Nguyen Dynastie tussen 1802 en 1945. In 1804 is er met de bouw begonnen door keizer Gia Long, hierbij gebruikte hij de verboden stad van Bejing als inspiratie. Tijdens het TET offensief in 1968 was het gebied rond de citadel een slagveld en bombardementen legden het complex voor het grootste deel in as. Pas sinds 1992 na de opname op de UNESCO Werelderfgoedlijst begon men met de restauratie. Trek voor je bezoek aan dit complex ongeveer 2 uur uit. Zorg dat je een gids regelt of dat je een uitgebreide beschrijving hebt van het complex. Dit om je meer diepgang te geven.

Indien je de citadel bezoekt met regen, zorg voor water dichte schoenen, een regenjas, dan je rugtas met daarover heen een poncho. Op deze manier blijf je tas en hierin je camera dus goed droog. Indien je in de hetere periode komt zou ik je aanraden om in de vroeg ochtend te gaan in elk geval niet gedurende de het heetste moment van de dag.

Hue bezoek deze keizerlijke stad
Hue in Vietnam, een tuin
Plattegrond van de citadel Hue

Parfumrivier

Hué ligt aan de Song Huong rivier. In de volksmond is deze rivier bekend onder de naam Parfumrivier, afgeleid aan de bloesem die vroeger een heerlijke geur gegeven zou hebben. Je kan het je bijna niet voorstellen, want zo lekker ruikt deze rivier tegenwoordig niet meer….

Een veel gebruikte manier om deze rivier te ontdekken is door middel van een drakenboot. Vaak kun je ook nog de Thien Mu Pagode bezoeken.

Vinh Moc Tunnels en de DMZ

Tijdens de Vietnamoorlog (of Amerikaanse oorlog, zo noemen de Vietnamese de oorlog), werd er heftig gevochten. Op een gegeven moment werd Noord- en Zuid Vietnam gescheiden met in het midden een zogeheten DMZ  (Demitilarized Zone). In de buurt lag het kleine plaatsje Vinh Moc. Om zich te beschermen tegen de bombardementen (die geregeld plaats vonden) bouwden de inwoners van Vinh Moc gigantisch tunnelcomplex… onder de grond.

Hue Vietnam

Een gigantisch complex. Ben jij van plan om de Chu Chi tunnels bij Ho Chi Minh City te bezoeken, maar wil je liever door een tunnelcomplex lopen die wat breder is opgezet en iets minder toeristisch…. Dan is een bezoek aan de Vinh Moc tunnels misschien wat voor jou. Lees hier verdere voor meer informatie over ons bezoek aan de ‘Vinh Moc tunnels en de DMZ-tour’.

Hai van Pass

Een geweldige scooterrit van Hue naar Hoi An. Een prachtige route brengt je van Hue naar Hoi An. De route zal in totaal 160 kilometer duren, waarvan ruim 21 kilometer langs de kust. Veel backpackers leggen deze route af met de scooter. Ten tijde dat wij er raden was het gigantisch regenachtig, dus in plaats van deze route op de scooter af te leggen gingen wij met de trein. Ook dan kun je genieten van een geweldig uitzicht. Lees hier meer over Hai van Pass.

Verlaten waterpark

Zelf zijn wij hier niet geweest, heel eerlijk gezegd hebben we er ook niet over na gedacht om het waterpark te bezoeken. Wel kun je hier geweldig urban fotograferen. In 2004 werd er miljoenen geïnvesteerd in dit waterpark die in de jungle werd gebouwd. Echter om wat voor reden dan ook is dit waterpark nooit afgebouwd.

Overnachten Hué

Maak je verblijf in Hué zo aangenaam mogelijk en kies een leuk hotel of hostel uit.

Sunshine Hostel Hué

Wil je goedkoop overnachten in een hostel maar toch een beetje luxe hebben? Dan raad ik je deze hostel zeker aan. Voorzien van een zwembar en een geeldig buffet, een slaapplek in een dorm van 10 heb je al voor 5 euro. Ook heeft deze hostel tweepersoons kamers. Deze hostel doet zijn naam ‘Sushine Hostel’ zeker eer aan.

Ruby Bistro Hotel

In Hué verbleven we in een van de leukste hotelletjes ooit, het was relatief in de buurt van het centrum. De dames waren super vriendelijk en de kamers schoon en het ontbijt geweldig. Mocht je in Hué verblijven dan raad ik je zeker Ruby Bistro Hotel aan.

Serene Shining Hotel & Spa

Wil je even lekker bijkomen van de eerste helft van je trip door Vietnam, dan is dit jouw hotel. Ze hebben hier zelfs een spa en welness center en een geweldig ontbijt. Voor Vietnamese begrippen een iets duurder hotel, maar altijd nog goedkoop. Meer informatie over dit hotel vind je op de website van Serene Shining Hotel & Spa.

Eten en drinken Hué

In Hué kun je zeker lekker eten en drinken ik heb dan ook een paar hotspots op een rijt je gezet.

Hot Tuna

Nadat we aangekomen waren, strompelde we snel naar dit hip uitziende tentje. Het eten was hier heerlijk ze hebben een uitgebreide kaart. Varieerend van vis, patat tot pizza’s. Je kunt hier ook ontspannen zitten met een lekker drankje. Meer informatie vind je hier.

Hue Spring Bar-Restaurant

Een van mijn favoriete gerechten in Vietnam was met stip: Hotpot. Ik wilde dit wel elke dag eten. In dit restauranje ‘Hue Spring Bar-Restaurant hebben we heerlijk genot van onze hotpot. Je kunt hier ook nog meer eten behalve hotpot. Ben je in Hue dan moet je zeker hier even naartoe gaan. De sfeer is ontspannen en de service geweldig. Kijk even hier voor meer informatie.

Beste reistijd Hué

Toen wij in Hué waren hebben we behoorlijk wat regen over ons heen gehad. Wil jij liever naar Hué op het moment dat het minder regent, dan raad ik je aan om tussen februari en augustus te gaan. Hierna heb je meer kans op regen. Houdt er wel rekening mee dat de temperaturen in mei en juni rond de 33 graden kunnen zijn.

Hué onze ervaring

Het duurde even voordat we vanuit Hanoi uiteindelijk aankwamen in Hué, dit werd veroorzaakt door het weer. Het was niet zeker of ons vliegtuig wel zou vertrekken richting Hué, aangezien het er aardig regende op het vliegveld. Nu denk je dat er in Nederland het nodige valt, maar in Hué valt ook aardig wat. Gedurende de rest van onze dagen in Hué, hadden we vooral regen, regen en regen.

poncho kopen voor de regen in Hue
Gelukkig zijn er poncho’s.

Onze eerste souvenir die we kochten was een poncho. Een echte poncho die enkel in Vietnam te koop is, want in de poncho zat aan de voorzijde een ruitje. De bedoeling hiervan was dat je dit over de stuur en de koplamp van de scooter kon trekken. Door dit ruitje scheen dan de verlichting van je brommer. Je moet er maar op komen.

Deze poncho’s hebben we met veel plezier gebruikt tijdens onze reis door Vietnam en dan met name in Hué.  In Hué vond ik het geweldig om de citadel te bezoeken, een oude keizerlijke paleis groots opgezet waar je heerlijk kon verdwalen. Redelijk toeristisch maar je liep elkaar zeker niet in de weg. Hier waren we zeker wel een volle dag kwijt.

Vanuit Hué gingen we ook een dag naar de DMZ-zone. Een indrukwekkende dag weg, hierover vertel ik meer in een ander blog.

Hué stelde mij zeker niet teleur en ik heb er veel mogen zien, ook op het gebied van geschiedenis een dergelijke oude keizerlijke stad had ik nog nooit gezien. Verder, heel eerlijk, is er in Hué niet zoveel te beleven. Ook is veelal het weer in Hué regenachtiger dan in de overige plaatsen waar we waren. Echter was geschiedenis vroeger een van je favoriete vakken? Dan raad ik Hué zeker aan. 

Meer Vietnam?

Wil jij meer lezen over onze trip door Vietnam, vind het hier:

hue vietnam
Pin it
hue vietnam