Sapa een dorp hoog in de bergen van Noord-Vietnam, op ongeveer 350 kilometer afstand van Hanoi. Hier vind je het bekendste bergdorp van Vietnam, genaamd Sapa. Gesticht door de Fransen in 1922, om even af te koelen van de hitte die in Vietnam kan zijn. Verder is Sapa bekend om zijn groene rijstvelden, diverse etnische minderheden (beter gezegd tribes). Een plek die je volgens menig Azië bezoeker gezien moet hebben. Laat ik vooropstellen dat dit zeker waar is. Ik raad een bezoek aan Sapa dan ook ten zeerste aan. Wil je weten hoe je in Sapa komt, wat je er kunt doen en waar je verblijft. Lees hier een informatief stuk, maar bovenal onze ervaring in dit geweldige dorp!

sapa hanoi rijstveld
Gelukkig nog wel wat groen…

Sapa Vietnam

Zoals gezegd ligt Sapa hoog in het gebergte van Noord-Vietnam, in de provincie Lào Cai. Binnen een uur kun je vanuit Lào Cai de grens van China bereiken. Deze regio wordt bevolkt door etnische minderheden waarvan de Hmong, de grootste groep is. Ze hebben een eigen taal en eigen kledendracht, die erg kleurrijk is.

Sapa ligt op een hoogte van wel 1600 meter, de lucht kan er erg ijl zijn. Dicht in de buurt van Sapa vind je tevens de hoogste berg van Sapa, de berg Fansipan met een hoogte van 3134 meter hoog.

De stad heeft zichzelf eind jaren’90 weer opengezet voor toerisme. Dit is de belangrijkste bron van inkomsten. De rijst die hier geteeld wordt vormt geen inkomstenbron, het is genoeg voor de eigen bevolking en daar houdt het mee op.

sapa vietnam
Nog heerlijk groen!! Mooie rijstveld toch?

Van Hanoi naar Sapa

Diverse routes brengen je naar Rome, echter ook naar Sapa. Denk aan de bus of trein. Even de facts op een rij.

(Nacht)bus

Een veel gekozen route onder backpackers die reizen met een laag budget, is de nachtbus. Ook hier hadden wij kort over nagedacht. Echter diverse vlog filmpjes wezen uit dat dit toch niet echt ons ding was. De busreis was hobbelig, en de chauffeurs niet altijd even denderend. Echter indien je dit niet uitmaakt is het een goede manier om naar Sapa te gaan. Een bus brengt je vanuit Hanoi naar Sapa in ongeveer 6 uur. Met de Sapa Express kun je ook overdag op pad. Sapa express leek ons een iets luxere optie ten opzichte van de ‘normale’ bus.

Ik zou zeker aan raden om de ‘dag’ bus te nemen, de nachtbus komt rond 4:00 uur in de ochtend aan. Het kan in Sapa behoorlijk koud zijn en dan wil je echt niet op een busstation staan. Reserveren van de bus, kan bij het bekende adres. Klik even hier.

Wil je met de bus ga dan met de dagbus, goedkoop en je wordt op een fijn tijdstip afgezet in Sapa. Als je trouwens met de bus reist hoef je je ook geen zorgen te maken dat je nog moet pendelen vanaf Lao Cai (treinstation) naar het centrum van Sapa.

Een volgend optie voor ons was om de nachttrein te nemen. Dit pakte goed uit. Overigens kun je niet vliegen naar Sapa wegens het gebrek aan een vliegveld.

Sapa trein Violette train

sapa hanoi met de trein
Met de nachttrein naar Sapa een ervaring op zich!

Je hebt verschillende treinen die rijden naar Sapa. De bekendste hiervan zijn:

  • Fanxipan Express
  • Oriental Express
  • King Express
  • Violette express

De meeste treinen van Hanoi naar Sapa vertrekken tussen 21:30 uur en 22:00 uur. Het duurt ongeveer 8 a 9 uur voordat je in Sapa aankomt. Je komt ergens tussen 5:30 – 6:30 uur aan in Lao Cai. Reserveer ruimschoots van tevoren, het kan er erg druk en toeristisch zijn op deze route. Je wilt natuurlijk wel een plekje. Reserveer hier je ticket.

Wij kozen zelf voor een rit met de trein, over onze ervaring.. daar vertel ik je straks meer over.

Bezienswaardigheden en ‘must do’s Sapa

Sapa is een stad die je zeker moet bezoeken er is heel veel te doen en te beleven. Laat ik eerst beginnen met het belangrijkste waar Sapa om bekend staat namelijk de Sapa trekking.

Sapa trekking

Wil je Sapa op een andere manier verkennen? Dat kan uiteraard ook, veel mensen kiezen ervoor om doormiddel van een trekking al het moois van Sapa te ontdekken. Ik heb ooit een trekking gedaan door Thailand (omgeving Chiang Mai), erg mooi, maar tikkeltje vermoeiend.

We hebben er bewust voor gekozen om met de easy-riders Sapa te ontdekken in plaats van een trekking.

Toch zullen de meeste mensen kiezen voor een trekking, dus laat ik je hierover nog wat extra informatie geven.

Er zijn verschillende bedrijven die je een tour door Sapa aanbieden. Je kunt een halve dag trekken tot een georganiseerde tour van 3 dagen (dat is inclusief je heen en terugreis) en 1x overnachting in een Homestay. Onderweg zal de gids je van alles vertellen over de omgeving en wandel je buiten de gangbare paden.

Wat je allemaal te zien krijgt? Denk aan de uitgestrekte rijstterassen tot authentieke dorpjes en geweldige vergezichten. In het gebied passeer je ook diverse tribes zoals de Dzay, Dzao, Hmong en Xa Pho. Ervaar het bijzondere leven dat deze mensen leiden in hun dorpen. Je zult komen waar menig toerist niet komt.

sapa vietnam trekking

Mijn tips:

  • Doe de trekking niet zelfstandig regel een gids!
  • Zorg voor goede kleding, laagjes werken prima en draag goed wandelschoenen
  • Een poncho is aan te raden en een warme trui/lange broek voor in de avond (het kan er in de nacht erg koud zijn!)
  • Een pet en zonnebril ook erg handig, + zonnebrand zeker als het erg warm is
  • Voldoende water en kleine snacks
  • Neem even wat geld mee, want verwacht niet dat je kunt pinnen bij je home-stay J

Owja, en eigenlijk is de key dus, hoe minder je meeneemt hoe handiger het is. Want je sjouwt het allemaal zelf mee. In Thailand had ik een hele volle tas, met een groot verpakking zonnebrand crème en ook nog aftersun…. En ik maar sjouwen.

Overige bezienswaardigheden en ‘must do’s’ in Sapa

Uiteraard kun je meer dan alleen maar trekken in Sapa.

Thac Bac waterfall (Silver falls)

Je kunt hier makkelijk komen, doordat het naast de National Highway ligt. Het beste is om een scooter te huren, of om achterop te stappen bij een Easy-rider. De waterval zelf is 100 meter hoog, de omgeving is geweldig om te zien! Als je er naar toe loopt, houdt er dan rekening mee dat er vele stalletjes staan waar souveniers worden verkocht.

Kabelbaan naar Fansipan

Je kunt de berg op al wandelend, maar tegenwoordig is er ook een heuse kabelbaan. Je kunt hier makkelijk met de motor komen of huur een scootertje die je naar de kabelbaan brengt. De kosten voor deze rit met de kabelbaan kost ongeveer 24 euro. Het ritje duurt ongeveer 20 minuten en heeft een totale lengte van wel 6.3 km. Voor de echte die-hards, ja je kunt ook naar de top lopen!

Shoppen in Sapa

Ja, echt waar in dit berg dorp kun je ook winkelen. Je zult voornamelijk ook winkels tegen komen die North Face producten verkopen. Al lijkt de kwaliteit super, vergeet niet dat het nog steeds ‘neppers’ zijn, maar wel hele goede neppers. Een pet die ik er heb gekocht, leeft nu nog steeds en draag ik tijdens mijn reizen nog met volle teugen.

Overigens kun je hier natuurlijk ook andere artikelen kopen, denk aan alle kleurrijke tasjes en sjaaltjes en overige dingetjes die gemaakt zijn door lokale Hmong-vrouwen.

Massage in Sapa

In Sapa zijn er voldoende massage winkels waar je voor een prikkie een heerlijke massage kunt ondergaan. Het lijkt me heerlijk om na een zware wandeltocht toch een heerlijke voetenmassage te krijgen. Owja, uiteraard hebben wij dit ook gedaan, ondanks dat onze voetjes niet veel te voortduren hebben gekregen J

Overnachten Sapa

Wij hadden de mazzel dat wij niet veel hoefden te regelen voor onze overnachting in Sapa. Wij verbleven in een homestay. Als je echter Sapa zelf wilt ontdekken dan raad ik je de volgende hotels aan.

Cat Cat View hotel

Een zeer schoon budget hotel, met een goed ontbijt en een geweldig uitzicht. Eigen toilet voorziening etc. En wat het meest geweldige is aan dit hotel: het uitzicht

Verblijf in Sapa Vietnam
Heerlijk wakker worden zo! Cat Cat Viet hotel in Sapa. @agoda.nl

Ben jij benieuwd naar dit hotel, of wil je rechtstreeks boeken, kijk dan even hier.

Victoria Sapa Resort & Spa

Wil je liever een wat luxer onderkomen, dan kan dit. Kijk dan even bij het Victoria Sapa Resort & Spa. Mooie kamers, goed ontbijt en service. Alleen net een stukje luxer dan het Cat Cat view hotel. Alles over dit geweldige hotel lees je hier, ook kun je gelijk boeken.

In mooi plekje in het noorden verblijf Sapa

Beste reistijd Sapa

Sapa is erg indrukwekkend om te zien, rijstvelden zover het oog kan zien, en verder dan dat. Door de dikke mist hebben we niet optimaal kunnen genieten van de rijstvelden, we waren er in half november. De beste reistijd voor Sapa, wannneer alles groen is, is het regenseizoen.

Regenseizoen: Dit is in de maanden maart tot en met medio september. De temperaturen schommelen tussen de 30-35 graden.  Wil je groene rijstvelden zien, dan heb je hier medio, juni, juli en augustus het meeste kans toe.

Na deze tijd zal het groen veranderen in bruin. De maanden december tot en met februari zijn ook aan te raden. De temperatuur is dan lager en er valt veel minder regen vergeleken met de maanden juni tot en met september al zijn de rijstvelden wel minder spectaculair van kleur.

Sapa onze ervaring: Sapa met de easy riders.

Zelf kozen wij ervoor om naar Sapa te gaan met de nachttrein van de firma Violette Express train. Verder wilde wij Sapa verkennen met de easyriders.

Violette Express Train

De nachttrein van de firma Violette train heeft diverse plekken in de trein, hard en soft zitstoelen en hard en soft bedden. Wij kozen voor het laatste. Vergeet niet dat soft alsnog een tikkie aan de harde kant is! Verwacht niet overdreven veel luxe, de trein op de heen reis was ook vele malen schoner dan de trein terug.  Op de heen reis kregen we enkele flesjes water en verse bananen, ook lag er een opfrisdoekje. Helaas was dit er niet op de terugweg. Gelukkig wel de flesjes water. Er is geen restauratie dus zorg zelf voor je eten/drinken. We hadden een private treinkabine geboekt, zodat we geen verassingen boven ons hadden liggen. Na een korte nacht kwamen we aan in Lao Cai, waar een busje ons stond op te wachten en ons bracht naar de hotel Eden in Sapa waar we een lekker ontbijt kregen en we ons konden opfrissen.

Ilse heeft bijna geen oog dicht gedaan door al het geschud en gehobbel. Ik zelf heb redelijk geslapen (niet zoals op een normaal bed), maar gewoon wel prima! Dit is dus wel persoonsafhankelijk.

met de motor door Sapa
Niet heel charmant, maar wel lekker warm en we bleven droog!!

Sapa easy riders

Na even gewacht te hebben werden we opgehaald door een gids en de easy riders. Van de aardige receptioniste kregen we nog een poncho mee, om onze bagage droog te houden tegen de regenspetters. Easy riders zijn ervaren locale motorrijders waarbij je achterop kunt stappen. Zo zie je op een leuke en efficiënte manier een hoop van Sapa en loop je niet de benen uit je lijf. Bepaalde stukken zijn wat hobbelig, de easy rider manoeuvreert de motor er echter met gemak langs. Ondanks dat de route hobbelig was voelde ik me geen moment onveilig.
Tijdens de tocht stopten we bij enkele bezienswaardigheden zoals een tribedorp, weverij en diverse fotogenieke punten. Kortom geniet van Sapa terwijl je achterop een motor zit!  Owja Vergeet dus geen poncho mee te nemen, die jou en je backpack zo droog mogelijk houdt.

Homestay

sapa hanoi een verblijf in een homestay
De homestay in Sapa.

Na een drukke dag en veel kilometers te hebben afgelegd, hadden we een overnachting in een homestay. Je verblijft hier bij mensen thuis, waardoor je een goede indruk krijgt van hoe de mensen wonen en leven. Het avond maal aten we samen met de familie op, je verblijft dus echt even in iemands leven. We kregen in de avond ook den footmassage was erg welkom, na de kilometers die we hadden gelopen 😉 Vergeet niet om badslippers mee te nemen, en dikke kleding. Het kan er echt koud zijn en dan veel kouder dan dat we in Nederland gewend zijn. In de homestay hadden ze gelukkig extra dekentjes waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

Houd er rekening mee dat ze niet in elke home-stay WiFi hebben. Wil jij toch bereik hebben dan raad ik je aan om een simkaart te kopen.

onze kamer in de homestay in sapa vietnam
Een functionele kamer, verwacht geen luxe. Maar goed geslapen en heerlijk warm met die dikke dekens!

Sapa dag twee

Na een goede nachtrust waren we in de ochtend vroeg op, we hoorden al wat levendigheid in en rondom het huis. Als ontbijt hadden we pannenkoeken met bananen, en een lekker bakje thee. Nadat we onze spullen weer hadden ingepakt vervolgde we onze weg rondom Sapa en omgeving. We kregen nog wat uitleg over de omgeving en de wonende volksstammen. We stonden even stil bij een school waar kinderen hun diploma ontvingen en hadden nog een fotoshoot bij het water. Na nog enkele kilometers achterop de motor te hebben doorgebracht werden we ‘s middags wederom afgezet bij hotel Eden, alwaar we een heerlijk diner kregen. In de vooravond werden we afgezet bij het treinstation om de trein terug richting Hanoi te nemen.

sapa hanoi reisblog manon ruitenberg fotografie
portret sapa vietnam
Onze gids Mo.

Friends Travel Vietnam

Normaal gesproken regelen wij veelal alles zelf op vakantie gedurende de vakantie, echter werd de reis planning van Hanoi, Sapa en dan weer via Hanoi naar Halong Bay, iets te ingewikkeld. We hebben toen contact gehad met Sidney van Friends Travel Vietnam welke ons een pakket reis heeft aangeboden gelet op onze wensen. Wij zijn hier erg tevreden over, je krijgt waar voor je geld, wordt goed verzorgd qua eten, drinken en accommodatie. We volgden niet het gross gedeelte naar en tijdens onze trip in Sapa. Hierdoor heb je het idee dat je Sapa kunt beleven zoals zij is, adembenemend en traditioneel. Sidney en team bedankt. Overigens is Sidney een eerlijke Rotterdammer, je weet waar je aan toe bent.

Wil jij ook je Sapa experience bij hun boeken?

Vervolg reis

De reis stopte voor ons niet bij Hanoi, maar vanuit hier gingen we verder richting Halong Bay.

Uniek Vietnam voor aan de muur

Zoals je misschien wel weet ben ik dol op fotograferen. Zeker in Azië is het geweldig om portretten te schieten. Zo ook het volgende plaatje

vietnamese man slapend portret

Jij en Sapa

Ben jij al naar Sapa geweest en heb je nog tips, laat het dan achter in de comments. Ben jij nog niet naar Sapa geweest? Wel ben ik benieuwd naar wat jij zou willen doen in Sapa, laat het achter in de comments.

Meer Vietnam?

Wil jij meer lezen over Vietnam, lees dan de volgende blogs:

Pin it!
sapa vietnam