Update: 17-4-2019

Vietnam Halong Bay onze ervaring

Halong Bay is een van de bestemming in Vietnam, die je zeker niet mag overslaan tijdens je rondreid door Vietnam. Met recht vind ik het een van de high lights en een bestemming die veel mensen aan doen. Wij reisden vanuit Sapa naar Hanoi, om vervolgens door te reizen naar Halong Bay. Ben je benieuwd naar onze ervaringen. Hoe je het beste in Halong Bay kunt komen? Lees dan deze blog.

Halong Bay

Baai van de dwalende draak, bij ons beter bekend als Halong Bay, een baai met een kustlijn van 120 kilometer, bevat 1696 kalkstenen eilanden. Deze monolieten komen vanuit de oceaan naar boven, de meeste zijn hol van binnen en bevatten groen op de top. Kortom een spectaculair gezicht en niet voor niks een van de topbestemmingen in Vietnam. Er zijn verschillende manieren om er te komen, je kunt kiezen voor een dag trip, een 2- of 3 daagse trip, in verschillende prijscategorieen en dus ook luxe en comfort.

Halong Bay Vietnam

Van Hanoi naar Halong Bay

Wil je zelfstandig naar Halong Bay reizen en vanuit daar een dagtrip (of meerdere dagen plannen)? Uiteraard kan dat ook!

Bus van Hanoi naar Halong Bay

Wil je alles op eigen houtje regelen? Dan is de Eigenlijk de meest bekende manier om in Halong Bay aan te komen is met de bus. Een van de busmaatschappijen die je naar Halong Bay kan brengen is van de firma, Hoang Long. Je kunt onder andere opstappen bij het busstation ‘My Dinh bus station

Vanaf hier duur het ongeveer 4 a 5 uur om in Halong Bay aan te komen. Onderweg heb je een tussenstop cq plaspauze. Een plek waar je menig reiziger zult tegenkomen die hier ook een pitstop doet. Een ticket kost je rond de 12 euro. Kijk even op hun website voor verdere informatie.

Ik zou er overigens goed over nadenken of je niet gewoon een ‘packed deal’ wilt. Vaak is dit een betere optie, en betaal je een stuk minder dan wanneer je alles zelf plant en los boekt.

Wil je trouwens toch zelfstandig gaan en wat luxer reizen. Dan is de limousine service wat voor jou! Je betaalt ongeveer 18 euro. Maar je ervaart een hoop luxe onderweg.

Halong Bay met een pickup

Wij kozen er voor om een packed deal te boeken, wederom met Friends Travel Vietnam. Zij raadde ons aan om de Halong Bay 2-daagse trip te doen met Athena cruise, een luxe cruise die vrij nieuw was. Doordat ze nieuw zijn en het schip wat aan de grootte kant was, lagen ze in een nieuw gedeelte van de haven. Een groot pluspunt hierbij is dat je niet de massa volgt maar een stuk rustiger Halong Bay kunt ontdekken.

Is je budget wat langer? Dan kun je ook terecht op booking.com.

Halong Bay hoeveel dagen?

Je hebt verschillende tijdstippen waarop je Halong Bay kunt bezoeken. Denk aan een of meerdere dagen? Want wat zijn de opties en waarom zou je voor 1, 2 of 3 dagen kiezen?

1 dag: Je hebt niet veel tijd en je wilt toch naar Halong Bay. Houdt er rekening mee dat je er 4 uur overdoet om er vanuit Hanoi te komen. Dat betekend dus ook 4 uur terugrijden. Je bent dan 8 uur onder weg. Te kort, zonde, wat mij betreft geen optie.

2 dagen: Je kunt heerlijk genieten van al het moois wat Halong Bay te bieden heeft en je wordt wakker in een geweldige omgeving. Ik zou zeker deze optie kiezen, ik vind hem betaalbaar, maar toch genoeg tijd om kennis te maken met Halong Bay

3 dagen: Je hebt meer tijd om Halong Bay te verkennen, je vaart ook wat verder. Het is er dan wat minder druk en toeristisch. Nadeel hieraan vind ik wel dat het duurder is en het moet wel binnen je reisschema passen.

Beste reistijd naar Halong Bay

Veel mensen beginnen en eindigen hun trip naar Halong Bay vanuit Hanoi. Je kunt hiervandaan ook met de trein en bus. Indien je een package deal hebt zul je veelal bij je hotel worden opgehaald door een bus van de bootmaatschappij. Kijk goed naar de recensies voordat je iets boekt. Beste reistijd is in de lente en herfst, wij waren er omstreeks het winterseizoen. Het was droog, maar ook wat mistig, we hadden geen vergezichten van kilometers, maar wel voldoende zicht om mooie foto’s te maken. Weeg dit dus even goed af voordat je gaat.

Halong Bay Vietnam

Athena cruise Halong Bay onze ervaring

Na een heerlijk en uniek verblijf in Sapa, hadden we ook via Friends Travel Vietnam onze trip naar Halong Bay geboekt. Dit had diverse voordelen, onder andere dat er een geweldig ontbijt op ons stond te wachten in het kantoor van Friends Travel Vietnam, dat we ons nog even konden opfrissen. En dat we onze grote backpacks konden achterlaten veilig en wel.

Cruise dag 1

Na een heerlijk ontbijt en de befaamde ice koffie, werden we opgehaald met een luxe bus, eigenlijk een limousine. We maakte nog wat tussenstops bij andere hotels, voordat wij goed en wel echt op weg waren naar Halong Bay. De limousine bus was erg lux. Er was zelfs WiFi aan boord, de stoelen zaten heerlijk. Ik had hierdoor mooi de gelegenheid om even mijn blog over Sapa up te loaden en het thuisfront te voorzien van mooie foto’s.

Halverwege hadden we nog een pitstop, even wat versnaperingen kopen en een bezoekje aan het toilet. Na ruim 4 uur rijden kwamen we aan in Halong Bay, eigenlijk op de Hon Gai Pier. Het was nog erg vroeg, ik denk dat het rond 12:00 uur was. We kregen een welkomsdrankje en konden inchecken. Het is overigens heel officieel, het lijkt net of je incheckt om te gaan vliegen.

Athena Cruise halong bay

We stapten vervolgens in een kleine boot die ons naar de echte cruiseboot bracht. Hierna konden we inchecken in onze kamers. Het was een prachtige kamer, ehh hut, met grootte ramen, een balkon en zelfs de douche had uitzicht op Halong Bay. Wat een luxe, de pret kon beginnen.

Aan boord kregen we een heerlijke lunch werden we welkom geheten door de crew. Hierop volgde de trip naar de Vung Vieng floating fishing village, waar we konden kayakken. Ik moet eerlijk zeggen dat we dit hebben overgeslagen. We kozen ervoor om even te genieten van de luxe aan boord. Nu was dit voor ons lekker op het dek zitten en foto’s maken. Echter er was ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de sauna.

In de avond zouden we een geweldige diner krijgen, maar voordat dit plaats vond, moesten we eerste zelf aan de bak. We kregen namelijk kookles, op het menu stond, springrolls. Dus thuisfront houd je vast, we (ik) weten nu hoe het moet!

Na een set-diner aan boord met de heerlijkste gerechten, vers uit de zee, beproefde Ilse haar geluk met nightfishing. Helaas had ze weinig geluk, maar genoot van de ervaring. Het was een leuke en vermoeiende dag. Na een heerlijke nacht slapen ontwaakten we met een geweldig uitzicht op Halong bay.

Halong Bay Vietnam
Halong Bay Vietnam

Cruise dag 2

Je moet je voorstellen dat je hier ontwaakt met een geweldig uitzicht. We werden rond 7 uur wakker, hadden nog de mogelijkheid om aan Tai Chi te doen. Wat we vriendelijk afsloegen. We pakte alvast onze tas in en genoten nog van een heerlijk ontbijt.

Hierna gingen we op pad, een excursie in de grotten. De ochtend werd afgesloten met een verrukkelijke brunch. Na uitgecheckt te zijn, werden we kort erop met een kleine boot weer teruggebracht naar het vaste land. Terug met de luxe limousine naar Hanoi.

We hebben twee geweldige dagen gehad aan boord van Athena cruise!

Fotograferen Halong Bay

Voor het geval dat hadden we een statief bij ons, echter deze hebben we uiteindelijk niet gebruikt. Op de camera had ik een lichtgevoelige lens zitten: 35mm 1.8f, op deze manier kan ik nog wat foto’s maken van het nachtvissen. Meer tips over avond- of nachtfotografie? Op het moment dat wij in Halong Bay waren was er enkel grauwige lucht, er zit dan ook weinig kleur in de lucht. Gelukkig heb ik deze foto’s bij thuiskomst weten te verbeteren. Waardoor het wat minder mistroostig uit ziet.

Een video impressie

Het verhaal achter deze foto…

Oke, deze foto is niet genomen in Halong Bay, maar een plaatje dat is het zeker! Ben jij benieuwd waar deze foto genomen is en naar het verhaal achter de foto klik dan op de onderstaande link.

vietnamese man slapend portret

Meer Vietnam?

Wil je meer weten over Vietnam? Lees dan even de volgende blogs:

halong bay vietnam
Pin it!
halong bay vietnam