De hoofdstad van Vietnam, bekend om haar volle straten met verkooppunten, toeterende scooters die allemaal een plekje willen veroveren op straat en de bierstraat alwaar je de lekkerste gerechten en biertjes kunt halen. In dit blog lees je waarom je naar Hanoi moet, wat je er moet zien en waar je het best kunt overnachten.

Hanoi eerste indruk

We zijn dol op vliegen met Emirates, dus we waren erg enthousiast toen we voor deze trip weer met Emirates mochten vliegen. Na een tussenstop in Dubai, kwamen we na ruim 6 uur vliegen aan in Hanoi. We hadden in Nederland onze approval of arrival al geregeld, we hoefden dus alleen nog maar een visum in ons paspoort. Na wat zoekwerk op Google kwamen we er achter bij welk loket we op het vliegveld ons visum konden regelen. We stampten de massa menigte voorbij en stonden bij het visum loket als één van de eerste in de rij. Dergelijke procedures kunnen erg lang duren werd ons verteld. Gelukkig waren we binnen 30 minuten voorzien van een visum stempel. So off we go, op naar Hanoi.

Hanoi is een drukke stad, maar geweldig om te bezoeken. Nadat we waren bijgekomen van de eerste cultuurshock, vonden we Hanoi fantastisch!

Hanoi een stukje geschiedenis

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en niet Ho Chi Minh zoals de meeste mensen denken. Hanoi is vroeger bezet geweest door de Fransen en dit is nog steeds aan alles te zien. Denk aan de typische koloniale huizen, met kleine balkons, sfeervolle smalle steegjes en alle koffiebarretjes die je in Hanoi kunt vinden.

Hanoi streetphotography
De drukte komt je tegemoet…

Daarnaast is het de stad waar het mausoleum van Ho Chi Minh te vinden is, maar daarover straks meer.

Hanoi is een levendige bruisende stad, maar toch met het behoud van de Vietnamese cultuur.

Bezienswaardigheden Hanoi

Hanoi heeft veel te zien, heel veel, om het wat overzichtelijker te maken heb ik een opsomming gemaakt van de belangrijkste bezienswaardigheden die je zeker gezien moet hebben voordat je Hanoi verlaat.

# 1 Mausoleum Ho Chi Minh

Ho Chi Minh een man met een belangrijke status en leider van (Noord) Vietnam, zijn lichaam is gebalsemd en kan bezocht worden in het Ho Chi Minh mausoleum. Ten tijde dat wij er waren was het niet mogelijk om het mausoleum binnen te gaan, daar er onderhoudswerkzaamheden waren. Bij het mausoleum stonden er erewachten. Het was erg indrukwekkend om de wachtwissel te zien.

Houdt er rekening mee dat je Ho Chi Minh daadwerkelijk ook ziet liggen in zijn glazen kist. Indien je hier niet van houdt omdat je het te luguber vindt, ga er dan niet heen. Daarnaast zijn er nog enkele bijzonderheden die belangrijk zijn om te weten voordat je er naar binnen gaat:

  • Draag gepaste kleding (lange broek, schoenen en schouders moeten bedekt zijn)
  • Niet fotograferen en filmen
  • Niet te hard praten of lachen (toon respect)

Adres en openingstijden:

8 Hung Vuong, Hanoi

Open op dinsdag, woensdag, donderdag, ( 7.30-10.30 ) zaterdag, zondag ( 7.30-11.00 )

# 2 Old square

Dit is het oude centrum van Hanoi, waar je moet zijn voor de levendigheid en allerlei pluralia, of te wel souvenirs. Elk straatje heeft zijn eigen thema, zo is er een straat voor baby spullen, kleding en levensmiddelen, er is geen plattegrond maar de bewoners weten feilloos te vertellen waar je moet zijn. En ze brengen je er ook nog heen als je wilt 😉

Fotograferen op reis Vietnam Hanoi tips en trucs
Een van de iconische plaatjes in Vietnam, vrouwen met een iconiek hat.

# 3 Streetfood

Waar Hanoi ook erg bekend om is zijn de streetfood tentjes, de lekkerste gerechten vind je er, voornamelijk noodles, en noodles en nasi. Vietnamees eten is lekker, maar verwacht geen hoogstandjes met kruiden zoals je ze kunt vinden in Thaise en Indonesische gerechten. Een van mijn favo gerechten in Vietnam, zijn de beroemde Pho-noodles. Een pho-soep met beef en lekkere kruiden… ik teken er voor!

Ben je moe van de slentertocht of van het vele eten, kruip dan op de stoel bij een masseur. Een massage heb je al vanaf 6 euro.

# 4 Oorlogsmuseum

In Hanoi is er ook een oorlogsmuseum met diverse voertuigen tentoongesteld die gebruikt zijn gedurende de Vietnam oorlog. Waaronder enkele helikopters en vliegtuigen. Je kunt ongeveer 1 á 2 uur uitrekenen voor het bezichtigen van dit museum. Er zijn Engelstalige bordjes aanwezig, wees er op bedacht dat de informatie op de bordjes erg oppervlakkig is. Als je uit dit museum komt weet je iets meer van de oorlog in Vietnam, maar verwacht zeker geen schat aan informatie.

# 4 Hanoi Train street

Heel toevallig kwamen we hier langs, of beter gezegd overheen. Ik had weleens filmpjes op internet gezien over treinen die vlak langs huizen reden. Maar ik had me nooit gerealiseerd dat dit fenomeen ook te vinden was in Hanoi.

Gelukkig geen bommeltje tussen Sliedrecht en Geldermalsen, die 4 x in het uur gaat, deze trein rijdt 4 x per dag langs.

De trein gaat in het weekend 10x per dag en doordeweeks 4x per dag. Het traject dat deze trein aflegt is van Hanoi naar Ho Chi Minh stad.

Ben je op zoek naar dit spoor, ga dan naar Le Duan en Kham Tien street in Hanoi’s Old Quarter. We hebben de trein overigens niet gezien, wel heb ik er geweldige foto’s kunnen maken!

Het gewone leven op of naast ‘Train street

# 5 Bierstraat

Ilse en ik zijn dol op een biertje en lekker eten. Dit kun je dan ook het beste doen in ‘Beerstreet’ oftewel Bierstraat. In deze straat vind je vele eettentjes waar je de lekkerste gerechten kunt eten. Hier zitten vele mensen op de te kleine plastieken krukjes te genieten van een hapje en drankje. Vooral de bekende ‘hotpot’ kan hier rijkelijk gegeten worden. Het grappige in Vietnam is overigens dat je vele lage plastiek krukjes hebt in een vrolijke rode of gele kleur. Eigenlijk te laag om fatsoenlijk op te zitten, maar wel erg knus.

Waar verblijf je?

May de Ville hostel

Via booking.com hadden wij een kamer geboekt bij May de Vílle hostel. De hostel ligt op een uur afstand vanaf het vliegveld. De hostel heeft overigens ook luxe 2 persoonskamers en niet enkel dorms. We verbleven in een riante kamer in een rustige steeg en hadden geen overlast van geluid, terwijl de hostel zich bevindt in het midden van Old Square. Het ontbijt was beperkt maar lekker, personeel redelijk vriendelijk en behulpzaam. Verwacht geen overdreven luxe. Wees overigens niet verbaasd indien ze je paspoort voor een nacht willen, dit is in Vietnam gebruikelijk. Een alternatief is een copy van het paspoort of in elk geval de belangrijkste gegevens en kopie van je visum. Ze hebben je paspoort nodig omdat ze in Vietnam verplicht zijn om elke bezoeker te registreren bij het politie bureau.

Chien Hostel

Verblijf je liever in een hostel in Hanoi, dan raad ik je zeker Chien Hostel aan. Reizigers die wij onderweg zijn tegengekomen omschrijven de hostel als must, zachte bedden, fijne douches, rooftop terras en vriendelijke mensen. Een dorm heb je hier al vanaf 4 euro en een tweepersoonskamer vanaf 15 euro. Benieuwd naar dit hostel of wil je gelijk boeken (wat zeer aan te raden is aangezien ze snel vol zitten), kijk en boek via deze link.

Hanoi als ‘tussen stad’

Hanoi word vaak gebruikt als een soort ‘tussenstad’ tussen Sapa aan de ene kant en Halong Bay aan de andere kant. Wij verbleven in de eerste instantie twee nachten in Hanoi, vervolgens reisden wij door naar Sapa om weer terug te keren naar Hanoi. Hier bleven wij slecht 1 uur, want daarna reisden we af naar Halong bay. Zo zie je maar weer, je ontkomt er niet aan om Hanoi niet te bezoeken.

Onze ervaring in Hanoi

Wij vonden Hanoi een geweldige stad. We hebben ook aardig wat gezien van Hanoi en ik raad je aan om de bovengenoemde bezienswaardigheden te bezichtigen. Wij begonnen onze reis in Hanoi, maar ik zou aanraden om juist je reis te eindigen in Hanoi, mocht je daar de kans toe hebben. Als je je reis namelijk eindigt in Ho Chi Minh (het alternatief) dan ben je gelijk je ‘Vietnam-gevoel’ kwijt.

Houd je echter echt niet van drukke chaotische steden, dan is het wellicht wel verstandig om Hanoi te skippen.

Een parking voor alle scooters…

Fotograferen Hanoi

Eigenlijk het leukste van een bezoek aan Hanoi, het fotograferen van het straatleven. Er is genoeg te zien op de straten van Hanoi, van toeterende scooters, vrouwen die hun handelswaar hebben uitgestald op hun fiets of karretje of het simpel weg dragen. Probeer wat onopvallend foto’s te maken, zodat je foto’s authentiek zijn en het de cultuur goed weergeeft. Loop lekker rond met je camera door Hanoi, je komt van alles tegen, zelfs een railway door de straat…

Rondreis Vietnam 3 weken

In totaal zagen we in 3 weken tijd al het moois wat Vietnam te bieden had. Ben jij benieuwd naar onze reisroute? Vind deze dan hier.

Verhaal achter de foto

oude vietnamese vrouw iconiek

Elke foto heeft een uniek verhaal. Inspirerend en meer… ben jij benieuwd naar het verhaal achter deze foto?

Friends Travel Vietnam

Veel tours in Vietnam hebben we geboekt via de Nederlandstalige reisorganisatie Friends Travel Vietnam. Lees mijn artikel over Friends Travel Vietnam waarom je juist met hun iets moet doen.

Meer Vietnam?

Wil jij meer lezen over Vietnam?

Pint it!
hanoi vietnam