Het stond al heel lang op mijn bucketlist een reis naar Cuba. Het land van Che, oldtimers, communisme, mooi weer en meer. Het begon eigenlijk toen ik als 13-jarige van mijn oom (die net uit Cuba kwam) een geldbriefje kreeg met daarop het (beroemde) portret van Che.  

Dit geldbriefje heb ik overigens nog steeds bewaard, het was het begin van een droom. Normaal gesproken zijn we ware (flash) packers, en stippelen we terplekke zelf onze vakantie uit. Het leek ons wat lastig om Cuba zelf te bereizen. Na wat wikken en wegen, kozen we ervoor om een groepsreis te boeken met Fox.

Ben jij benieuwd naar mijn Cuba ervaring, wat Cuba zo uniek maakt en wat wij hebben gezien tijdens onze rondreis met Fox? Lees dan dit blog.

FOX Rondreizen Cuba

Wat maakt Cuba naar mijn idee nu zo uniek?

Cuba een land waar iedereen wel een mening over heeft of een voorstelling bij heeft. Wat viel mij op en wat maakte het zo uniek aan Cuba.

Communisme

Cuba is nog een van de weinige landen waar het communisme van toen nu nog een rol speelt, iedereen kan een opleiding volgen (gratis) ongeacht afkomst en status. Alle beroepen worden gelijkwaardig gezien wat zich ook vertaald naar het salaris wat iemand krijgt. Een idealistisch idee.

Gedurende onze reis hebben we glimpjes opgevangen van het communisme, vooral op momenten dat iedereen een bepaald product wilde kopen in de supermarkt, maar dit niet voorradig was. De momenten waarop iedereen naar een plaatselijke winkel holde toen er eieren voorradig waren en je veel mensen terug zag lopen met tig eieren.

De bonnenboekjes die tevoorschijn kwamen, terwijl iemand enkele medicijnen wilde afrekenen bij de apotheek.

Het feit dat je niet alles kunt eten (ook door de embargo met Amerika), we altijd konden kiezen uit een broodje ham, ham-kaas, of kaas en op bepaalde momenten ook voor tonijn, en ‘oma-s’ draadjes vlees. Een soort stoofpotje, heerlijk!

cuba bezienswaardigheden

Authentieke cultuur

Cuba is ook het land waar je nog oldtimers vind van eeuwen oud, dit blijkt ook wel als we van onze reisleider horen dat de oldtimer generatie op generatie wordt doorgegeven en dat de Cubanen zelf sleutelen aan hun auto’s.

Mooie oude gebouwen, van koloniale statige gebouwen in Havana, tot fleurige gebouwen in Trinidad. Ben je een cultuur liefhebber zoals ik, dan kun je in Cuba zeker je hart ophalen.

Prachtige natuur

Naast cultuur heeft Cuba zeker ook voldoende prachtige natuur te bieden. Denk aan de omgeving van Viñales. Geweldige mangoten gebergten, nog grotendeels ongerept. Je kunt hier dagtochten maken, onder andere op een paard. De omgeving hier was iets wat ik nog niet eerder had gezien.

Naast prachtige natuur, kun je ook voortreffelijk duiken aan de kant van de Caribische zee, denk aan de varkensbaai en omgeving. Hier is nog weinig gedoken dus het koraal is heel, de wateren zijn helder. Ik heb er zelf niet gedoken maar een vriendin van ons zei dat het geweldig was.

cuba bezienswaardigheden

Aardige mensen

Over het algemeen zijn mensen in Cuba erg aardig en open. Weet wel dat het een arm land is dus soms kan het wel gebeuren (bijvoorbeeld tijdens het wisselen van je geld) dat je iets minder geld terugkrijg dan verwacht. Dit gebeurde bij ons in  Havana, lees even de blog hierover en onze tips om te voorkomen dat dit jouw niet overkomt. Overigens is dit niet bedoeld om je angst in te boezemen, maar een alert mens is handiger.

Overigens vonden we de bewoners van Santiago de Cuba iets minder gezellig, je merkte dat de Latijnse sfeer hier meer naar voren kwam. We voelde ons ook niet op alle plekken even prettig.

Heerlijk klimaat

Ja, eigenlijk wel een van de voornaamste redenen op naar Cuba te gaan is om te genieten van het geweldige klimaat. Met een gemiddelde temperatuur van 28 graden is het heerlijk!

cuba bezienswaardigheden

Beste reistijd Cuba

Hierbij is het het handigst om vooral te letten op het klimaat.

Cuba heeft een tropisch savanneklimaat. Het regenseizoen valt van mei tot oktober, met vooral in september en oktober kans op tropische stormen en cyclonen. De temperaturen liggen overdag doorgaans boven de dertig graden. In het oosten valt het regenseizoen in twee perioden met een korte droge tijd in juli en augustus. In het droge seizoen, van november tot april, liggen de temperaturen iets lager, met januari en februari als ‘koudste’ maanden en temperaturen van rond de 25 graden.

Beste reistijd voor Cuba

Cuba is het hele jaar door goed te bereizen, maar de beste reistijd is na de regenperiode, dus van november tot april.

HAVANA

Maand Gemiddelde temperatuur Zon uren per maand
Januari 24 6
Februari 24 6
Maart 25 7
April 26 7
Mei 27 8
Juni 28 6
Juli 29 6
Augustus 29 6
September 29 5
Oktober 27 4
November 25 5
December 24 5


SANTIAGO DE CUBA

Maand Temperatuur gemiddeld Zon uren per maand
Januari 24 6
Februari 25 7
Maart 25 8
April 26 8
Mei 27 8
Juni 28 7
Juli 29 7
Augustus 29 7
September 29 6
Oktober 27 6
November 26 6
December 25 5

Bron: https://koningaap.nl/cuba-reizen/weer-en-klimaat-cuba

auto huren cuba

Cuba zelfstandig of georganiseerd?

Rondreis Cuba grande met Fox

Dat is eigenlijk een keuze die voor iedereen anders zal liggen. Wij voelde ons er iets comfortabeler bij om georganiseerd te reizen door Cuba. Het grootste voordeel hierbij was dat alles (goed) geregeld was en we rechtstreeks met KLM naar Cuba vlogen. We hadden ook gekeken naar Djoser, maar daarbij had je een overstap en was je langer onderweg. Ook vonden we de hotels van Djoser iets minder luxueus dan de hotels van Fox.

Gedurende de trip verbleven we in goede hotels en zagen we in korte tijd heel veel van Cuba. Meer dan wanneer je dit zelf zou organiseren (denk ik). Onze ervaringen met Fox waren erg goed. Het grootte voordeel van een georganiseerde reis was dat je zelf niet hoeft na te denken over wat je gaat doen, je rolt de bus in en enige uren later rol je de bus weer uit.

Stel je er wel op in, dat een groepsreis ook daadwerkelijk een groepsgebeuren is, je hebt wel wat momenten voor jezelf, maar niet heel veel. Ook waren er activiteiten georganiseerd waar ik zelf niet zozeer voor zou kiezen en ben je bijvoorbeeld langer in een grot, dan dat je de tijd hebt om een stadje te verkennen.

FOX Rondreizen Cuba
cuba bezienswaardigheden

Individuele rondreis Cuba georganiseerd

We dachten er even aan om zelf via Fox een individuele rondreis te maken, we zagen hierbij echter enkele plekken in Cuba niet, die we graag wel wilde zien. Daarom besloten we toch om voor de groepsreis te gaan waarbij we alles zagen. Kijk even hier naar het volledig programma van deze groepsreis.

Wil je liever je eigen reis in Cuba samenstellen? Dan zou ik Riskja travel aanbevelen. Kijk even op hun site voor meer informatie

Individuele rondreis Cuba op je eigen houtje

Wil je liever Cuba ontdekken op je eigen houtje dan kan dat. Vrienden van ons hebben dit ook gedaan en dit is ze prima bevallen. Ze hebben zelf de route uitgestippeld, zijn met Viazulbussen van stad naar stad gereden en verbleven in casa particulares. Het kosten hun geen moeite om een plekje te vinden in een casa, er werd hun gedurende de reis voldoende aangeboden. Ze hadden overigens wel een telefoon bij zich met (offline) google translate.

Auto huren Cuba

Een andere optie waar wij ook even over hebben nagedacht is het huren van een auto. We vonden dit uiteindelijk duur uitvallen en vonden de comfort van een groepsreis dan overtuigender. Wel heb ik een uitgebreid artikel geschreven over het huren van een auto in Cuba. Ben je hiernaar benieuwd, lees hem dan even mijn artikel ‘auto huren Cuba‘.

Reisblog Cuba

Het was een indrukwekkende reis door Cuba, we hebben een hoop gezien en beleefd. Nu, enkele maanden later ben ik nog steeds bezig om mijn foto’s te bewerken en blogs te schrijven over onze geweldige ervaring in Cuba. Als ik een nieuw blog heb geschreven over Cuba zal ik deze hier ook kort omschrijven zodat je in een overzicht hebt staan wat een stad nu zo bijzonder maakt. Laat ik beginnen met de eerste blog en tevens startpunt van onze geweldige trip door Cuba: bruisend Havana.

Havana Cuba

cuba bezienswaardigheden

De bruisende stad Cuba, de stad met oldtimers, koloniale gebouwen en de Havana Club. Je kunt hier heerlijk door de straten slenteren en telkens weer wat nieuws tegenkomen.

Ben je benieuwd wat je hier gezien moet hebben, waar je eet, drinkt en verblijft. Lees het in onze uitgebreide blog, check het hier.

havana cuba bezienswaardigheden

Viñales Cuba

cuba bezienswaardigheden

Het dorp met een van de mooiste natuurgebieden in Cuba: de Viñales vallei en om zijn sigaren! We verbleven hier in een geweldig hotel die uitzicht bood op de vallei, ben je benieuwd welk hotel dit was? En waar je het beste kunt slapen in Viñales of hoe onze geweldige avond bij de boer verliep? Lees dan onze blog over Viñales.

FOX Rondreizen Cuba
cuba bezienswaardigheden vinales

Cienfuegos Cuba

cuba bezienswaardigheden

Cienfuegos niet al te toeristisch dorp aan de rand van een baai. Je kunt hier prima dwalen door de straatjes en genieten van de seafood. We verbleven hier in de meest luxueuze hotel gedurende ons verblijf in Cuba, hotel Jaguar, helaas verbleven we er maar 1 nachtje. Wil je weten wat je nog meer kunt zien en beleven in Cienfuegos? Lees het hier.

cuba bezienswaardigheden cienfuegos

Trinidad Cuba

Een geweldige stad, met een autovrij centrum, oude fleurige koloniale gebouwen, loop op de kinderkopjes en ontdekt deze stad. Het is er wel toeristisch maar als je wat vroeg op pad gaat, kun je de dagjes toerisme vermijden. Trinidad vond ik een van de fotogeniekste steden, lees hier mijn blog en bekijk de foto’s.

cuba bezienswaardigheden trinidad

Camagüey Cuba

Een stad die je eigenlijk vooral moet bezoeken omdat je er door heen komt, en vanuit Trinidad rechtstreeks naar Santiago de Cuba, is eigenlijk best een eindje! Deze stad staat vooral bekend om zijn kronkelende straten en waterkruiken. Ben je benieuwd naar het verdere verhaal achter Camagüey, kijk dan even hier.

camaguey cuba onze ervaring

Santiago de Cuba

Hier ontdek je het echte Cuba gevoel. Het is nog niet extreem toeristisch, mede doordat niet iedereen het bezoekt, gezien de afstand. Het is een aardige eind reizen. Het is de moeite waard, ook gezien het graf van Fidel hier te bezoeken is. Ben je benieuwd naar onze blog, kijk dan even hier.

onze ervaringen in santiago de cuba

Sancti Spiritus

sancti spiritus bezienswaardigheden brug

Sancti Spiritus een klein ontspannen stadje, nog niet om ver gelopen door het toerisme. Eigenlijk is het een klein soort Trinidad. Je bent er wel snel doorheen gelopen, maar als korte tussenstop en ontsnapping aan het toeristische Cuba, zeker de moeite waard! Lees hier alle ins- en outs over Sancti Spiritus Cuba.

sancti spiritus hoe wij het vonden

Santa Clara

santa clara cuba monument

De stad die centraal staat omtrent Che Guevara. En niet zonder reden. Ik heb Che altijd fascinerend gevonden en door deze reis naar Cuba ben ik iets beter gaan begrijpen waarom mensen hem als held zagen. Ben jij benieuwd wat je verder kunt doen in Santa Clara, lees dan dit uitgebreide blog.

santa clara onze ervaring

Varadero

cuba varadero

Bij de beste vooral bekend om de prachtige resort en het geweldige strand. Uitgestrekte witte zanden met een azur blauwe zee. Wel moet je weten waar je moet verbleven om je vakantie in enige luxe af te sluiten. Lees hier onze ervaring in Varadero.

varadero cuba ervaring

Volg mij op facebook

Trinidad is de 4e stad van de 9 steden die wij bezochten gedurende onze reis. Ben je benieuwd naar onze ervaringen in de andere steden blijf dan op de hoogte van onze blogs en de beste tips.

Ik zou het leuk vinden als je mij volgt op facebook. Zo blijf je ook op de hoogte van mijn nieuwste blogs!

Gratis reisgids Havana

Heb jij je vakantie naar Cuba al gepland of wil je hier graag heen? Grootte kans dat je dan ook Havana aandoet. Wil jij een gratis reisgids van het bruisende Havana?