Dierentuin Artis, gelegen in hartje Amsterdam. De enige dierentuin in Nederland die wij nog niet hadden bezocht. Ik had altijd het beeld dat Artis een kleine, muffige, ouderwetse dierentuin is. Maar is dierentuin Artis echt een ouderwetse dierentuin? Of heeft het ook zijn charmes? En uiteraard de belangrijkste vraag: is het een bezoek waard? Ik ontdekte het voor je! Lees mijn ervaring in dit blog.

artis dierentuin

Dierentuin Artis, de geschiedenis

Even terug in de tijd en ja dit is bijna 2 eeuwen terug in de tijd.  Artis is in 1838 (!) opgericht. Destijds waren de meeste dierentuinen nog privé bezit. Artis wilde echter algemeen toegankelijk zijn voor de algemene bevolking. Met die visie was het begin van Artis een feit.

In de loop der jaren kwamen er steeds meer dieren bij. De eerste dieren die Artis bewoonden waren een olifant, enkele leeuwen, een tijger, een poema en nog enkele andere (exotische) dieren. Het begin van een dierentuin.

19e eeuw

In de 19e eeuw breide Artis steeds verder uit. Land werd gekocht en zo werd Artis steeds groter. Ook werden er enkele imposante gebouwen gebouwd. Wie een liefhebber is van oude architectuur kan zijn hart ophalen.

Doordat veel Artis-leden voeren naar onder andere Oost- en West Indië, kwamen diverse exotisch en uitheemse voorwerpen ter beschikking. Deze werden aan de collectie toegevoegd, op deze manier ontstond er een bonte en unieke verzameling.

20e eeuw

Gedurende de jaren van de 20ste eeuw ging het niet goed met Artis, collecties werden afgestaan aan diverse musea. Ook de oorlogsjaren maakten het er niet beter op. Gelukkig ging het na de jaren 70 beter en in de 21ste eeuw werd Artis uitgebreid.

Hoe zit het met de toekomst van Artis?

Artis ligt inmiddels in het hartje van Amsterdam en uitbreiding is nagenoeg, voor zover ik weet, niet mogelijk. De koers van Artis is dus om meer een educatieve instituut te worden, in plaats van een authentieke dierentuin. Ik ben erg benieuwd welke veranderingen er in de toekomst nog meer zullen zijn.

Wat is er te zien

Zo tot dusver een stuk geschiedenis van Artis. Wat is er nu echt te doen en te beleven. Laat ik voorop stellen dat Artis een relatief kleine dierentuin is. Je kunt er enkele uren dwalen, maar na 4 uur heb je het wel gezien. Toch is het zeker een ontspannen dagje uit.

De weg ernaar toe

In de ochtend vertrokken wij bij tijds, om gebruik te kunnen maken van het parkeerterrein gelegen naast Artis. Artis ligt in hartje Amsterdam, dus de fietsers, trams en auto’s komen vanuit alle kanten. Ilse is niet echt een stadsrijder, dus aan mij de eer om de Yeti te manoeuvreren door de stadse hectiek.

Artis zelf is goed vindbaar en in een mum van tijd hadden we de auto geparkeerd en kon ons dagje uit beginnen. We hadden op voorhand onze ticket gekocht, ideaal want zo konden we de lange rij skippen

Wist je dat het online kopen van je ticket goedkoper is dan wanneer je de ticket aan de kassa betaald? En je skipt hierbij ook de rij! Kortom dubbel winst.

Helaas was Ilse haar jas vergeten dus moesten we opzoek naar iets wat haar zou beschermen tegen de regen. Dit werd een kleurrijke planten paraplu gekocht in de shop. Overigens hadden we de paraplu niet meer nodig nadat we het gekocht hadden, toen was de lucht geklaard. Nouja, hebben we toch een uber hippe paraplu als aandenken. 

Authentiek

Eenmaal goed en wel binnen viel het mij op dat Artis een authentieke dierentuin is. Als je de straten en gebouwen ziet, kun je je goed voorstellen dat de dierentuin dateert uit 1883. Bij elke gebouw hangt wel een bordje met de functie van het gebouw en wat achtergrond informatie.

Leuk he, deze karretjes waar menig kind in zit. Wellicht heb je er zelf ook eens ingezeten? Heel lang geleden?

De sfeer in Artis voelt erg gemoedelijk en prettig aan. In Artis lopen toeristen uit binnen- en buitenland, maar ook de Amsterdammer zelf is dol op zijn dierentuin. Dit kan ik me ook goed voorstellen, want Amsterdam heeft weinig groen, maar een dagje Artis voelt toch als er even tussen uit.

Groen en schoon

Het park zelf vond ik vrij groen, zeker in de warme zomermaanden kun je hier volgens mij goed beschut lopen. Ook de padden waren schoon, je vond er genoeg prullenbakken om je vuil in weg te gooien. Ondanks dat Artis in de stad ligt, kreeg ik dat idee niet altijd.

Natuurlijk zie je op bepaalde stukken de openbare weg liggen, hoor je auto’s rijden etc. Maar op heel veel plekken was het vrij groen en kon je weinig van de drukte van de stad zien.

Dieren

Tja en daar kom je natuurlijk eigenlijk voor in de dierentuin, de dieren. Artis biedt huis aan dieren die je vrijwel in elke dierentuin tegen komt, denk aan de olifant, giraffe, zebra en enkele apensoorten. Toch heeft het, naar mijn idee, ook enkele uniekere dieren, zoals de witte wolven en de jaguar. Enkele verblijven ogen erg klein, ook hierin zie je terug dat Artis een wat oudere stadsdierentuin is. De meeste dieren kun je hierdoor wel goed zien.

Overigens heb ik een mooie foto kunnen maken van de jaguar, al zeg ik het zelf. Gemaakt met mijn 70-300mm lens!

artis dierentuin

Horeca

Ook aan onze inwendige mens heeft Artis gedacht. Bij binnenkomst hebben wij een heerlijke bak koffie op, gemaakt met verse bonen. Heerlijk om op deze manier je dag te beginnen. We hadden dit keer zelf een lunch meegenomen. Er zijn genoeg bankjes of picknickplekken waar je je maaltijd kunt opeten. Prima te doen dus.

Heb je geen zin om je lunch mee te nemen, dan zijn er genoeg plekken in Artis waar je kunt eten en drinken. Het eten is van goede kwaliteit, biologisch en ook aan de vegetariër is gedacht. Gewone frietjes vind je hier niet, wel lekkere knapperige frietjes gebakken met hun schil er op. Verser kan niet.

Na 4 uur

Na onze lunch, wandelden we nog een klein stukje door het park. Maar hierna gingen we toch weer op huis aan. Ik denk dat we ongeveer 4 uur in het park hebben rond gelopen. Hierbij hebben we de binnen verblijven, zoals de vlindertuin en het reptielenhuis, overgeslagen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet het idee heb gehad, dat we aan het slenteren waren. Soms heb je dat weleens als je een hele dag op pad bent. Maar een bezoek van 4 uur is voldoende om en heel Artis te hebben gezien en niet te gaan slenteren.

Entree Artis

Een entree ticket kun je kopen bij de ingang. Wil je echter verzekerd zijn van een toegangsticket, waar je ook minder voor betaald en de wachtrij kunt skippen.  Bestel je ticket dan online. Let op, doordat de toegang beperkt is tot een x-aantal bezoekers per keer. Zijn de toegangskaarten snel uitverkocht. Wacht niet te lang met bestellen.

Hoe te bereiken

Artis ligt dus midden in het centrum, maar was voor ons goed te bereiken. Door de coronatijd was het vrij rustig.

Ik kan me goed voorstellen dat wanneer het toerisme na de coronatijd weer aantrekt, je Artis liever bereikt met het openbaar vervoer. Je kunt hierbij ook makkelijk gebruik maken van aan P+R.

Het bezoek adres van Artis is:

Klik op de link en Google Maps maakt automatisch de route voor je!

Parkeren

Wij parkeerden dus de auto vlak naast Artis en waren 15 euro kwijt voor het parkeren. Voor Amsterdamse begrippen dus totaal niet duur. Je kunt helaas van te voren niet reserveren. Mocht de parkeerplaats vol zijn, wat me goed kan voorstellen als het hoogseizoen is, dan kun je eventueel uitwijken naar parkeergarage Markenhoven.

Overigens lijkt het alsof je heel veel geld kwijt bent als je hier parkeert. Echter Artis heeft een samenwerking met deze parkeergarage, dus je betaald slechts 15 euro.

Je krijgt bij het inrijden een parkeerkaart die je betaald bij het verlaten van de dierentuin. Bij de uitgang staat een kiosk waar je je parkeerkaart betaald. Je moet dit overigens wel binnen de openingstijden doen van de dierentuin, anders heb je dikke pech.

Is het een bezoekje waard?

Ik vind Artis zeker een bezoek waard. Als je je er op instelt dat je een stadsdierentuin bezoekt en dus afstapt van de gedachten dat je de meeste onbekende diersoorten ziet. Is Artis echt een beleving. je loopt door het groen, ziet prachtige gebouwen en kunt op zijn tijd genieten van een kopje koffie of een bananenbrood.

Ik zou zeggen wacht niet langer en bezoek Artis!

Fotograferen in de dierentuin

Waar ik in vele dierentuinen soms net te kort kom met mijn 70-300mm, kon ik in Artis prima uit de voeten met dit objectief. Dit kwam voornamelijk doordat je relatief dicht op de verblijven kunt staan en de verblijven zijn gewoon aan de kleine kant.

Ben jij op zoek naar tips over het fotograferen in de dierentuin of een handige factsheet. Download deze dan hier.

Meer dierentuinen in Nederland?

Zoals ik al eerder aangaf, hebben wij de afgelopen jaren aardig wat dierentuinen bezocht. Wij hebben de grootste dierentuinen in Nederland zeker gezien. Ik heb hier allemaal eerder over geblogd en uiteraard zijn de blogs ook voorzien van de mooiste foto’s.

Check hier de volgende blogs:

Deel dit bericht via Pinterest:

artis een bezoek
Deel dit bericht op de socials!